Image
Luchthaven

Voor veel reizigers zijn bagage, luchthavens en vliegtuigen bronnen van stress. Hoeveel koffers mag je meenemen, hoeveel mogen ze wegen en hoe groot mogen ze zijn? Met deze tips vlieg je straks helemaal zen naar je bestemming.

Voor veel passagiers zijn vliegreizen een bron van stress. Nochtans heb je een aantal zaken zelf in de hand. Kom om te beginnen ruim op tijd naar de luchthaven en voorzie tijd voor een koffietje, shoppen of het lezen van je krant of boek. Met die tijdsbuffer vang je ter plaatse onvoorziene files op aan de parking, bij de check-in, de paspoort- en bagagecontrole, enzovoorts.

Parkeerproblemen vermijden

Vraag je gratis Touring PCard+ aan en geniet van 10% korting in de Interparkings aan de luchthaven. Anderzijds is parkeren op de luchthaven nergens echt goedkoop waardoor het voor lange reizen vaak verstandiger is om een taxi te nemen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Check ook deze 5 budgettips.

Zelf inchecken

Wie handig is met smartphone, computer en internet, kan thuis inchecken en zelf de boarding pass afdrukken of in digitale vorm op de smartphone downloaden. Op de luchthaven volstaat het dan om in een aparte rij aan te schuiven (bij de drop off bagage). Het kan jou een aanzienlijke tijdswinst opleveren. Wie enkel met handbagage reist, kan meteen door naar de bagage- en eventuele grenscontrole.

Vlotjes door de bagagecontrole

De bagagecontrole is ook vaak een struikelblok. Help jezelf met makkelijke schoenen (die je wellicht moet uitdoen), stop je horloge en telefoon op tijd in je handbagage, zorg ervoor dat je geen broeksriem draagt (of stop ‘m op voorhand in je tas) en stop ook je geldmunten, huis- en autosleutels in je handbagage.

Wie een computer of tablet meezeult, stopt die best niet al te ver weg en voorzie ook een apart zakje voor je eventuele vloeistoffen en/of gels. Opgelet evenwel, de verpakking van je vloeistoffen (drank, medicatie, zalfjes, lotions, etc.) mag maar maximaal 100 ml groot zijn en ook het aantal verpakkingen is beperkt.

Wat mag mee en wat niet?

Om veiligheidsredenen mag je niet zomaar alles meenemen aan boord noch in je bagage die je incheckt. Surf naar de website van Brussels Airport voor een gedetailleerde lijst met items die je al dan niet mag meenemen tijdens je vliegreis.

Vlucht afgeschaft of overboekt?

Maak je geen illusies: het komt vaker voor dan je denkt. Dankzij onze Fly Zen garantie (die deel uitmaakt van de reisbijstandsverzekering) bespaar je jezelf in elk geval een hoop kopzorgen en kun je je vakantiebudget veilig stellen.

Wat met medicatie en voeding?

De IATA (International Air Transport Association) laat je toe om voeding en geneesmiddelen mee te nemen in je bagage. We raden je toch aan om eerst de wetgeving van het land van bestemming te raadplegen. Sommige landen verbieden de import van voedingswaren op hun territorium (de VS bijvoorbeeld). Andere landen verbieden sommige geneesmiddelen. Vraag indien nodig een attest aan je behandelende arts dat aangeeft dat die geneesmiddelen nodig zijn. Zo voorkom je spullen te moeten achterlaten op het vliegveld. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail.

Maximale afmetingen handbagage

De IATA (International Air Transport Association) propageert sinds de zomer van 2015 deze maximale afmetingen: 55 cm breed/hoog X 35 cm hoog/breed X 20 cm diep. Maar opgelet, die richtlijn is helaas niet bindend waardoor sommige maatschappijen alsnog jouw handbagage naar het bagageruim kunnen verplaatsen. Check de reglementen dus vooraf bij jouw luchtvaartmaatschappij om onaangename verrassingen bij het inchecken te vermijden.

Wat met de ruimbagage?

De keuze qua formaten van reiskoffers die in het ruim meereizen, is aanzienlijk. Een supergrote koffer mag dan misschien aanlokkelijk lijken, er zijn wel degelijk nadelen aan verbonden. Grote koffers nodigen namelijk uit om veel meer in te pakken dan je werkelijk nodig hebt. Dat laatste heeft op zijn beurt een impact op het gewicht. Kortom, blijf weg van de hele grote koffers.

Overigens geldt bij de meeste maatschappijen de 158 cm-regel. Koffers moeten binnen dat maximum blijven als je breedte, hoogte en diepte bij elkaar optelt. En vergeet ook niet dat er altijd plekken zijn waar je je koffer zelf zult moeten tillen. Als je dan toch gek wil doen, koop dan een koffer in een flashy kleur want dergelijke koffers spot je al van ver op de transportband. Handig tussen al die andere sombere koffers, toch?

Deel deze inhoud