De ervaring aan boord van een vliegtuig hangt niet enkel af van de maatschappij waarmee je vliegt maar ook van waar je gaat zitten. In veel gevallen kun je zelf bepalen waar je plaatsneemt. Maar wat zijn nu de beste plekken?
Vliegen is niet altijd een aangename ervaring. Er zijn verschillen tussen de maatschappijen wat comfort en service aan boord betreft, maar veel hangt ook af van waar je in het vleigtuig gaat zitten.
Aan de uitgang omdat je daar meer beenruimte hebt of net niet? In het midden of aan het raam? En hoe zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan zoals een stoel die niet (helemaal) achteroverleunt? 5 tips en evenveel weetjes.
1. Er zijn 3 tot 4 verschillende klassen
Wie vliegt, kan in de meeste gevallen en in functie van de vluchtafstand kiezen uit 2 tot 3 klassen: economy, business en first. Die laatste zitjes zijn behoorlijk duur en ook voor businessclass moet je vaak diep in de buidel tasten. Dat weten luchtvaartmaatschappijen maar al te goed en om die reden hebben een aantal van hen een klasse in het leven geroepen die zich ergens tussen economy en business bevindt. Die zitjes bieden meer beenruimte en vaak zijn de toeslagen best betaalbaar. Vanaf 15 euro, afhankelijk van de maatschappij, het type vliegtuig en de bestemming (of vluchtduur). Aan te raden voor diegenen die net dat tikkeltje meer comfort wensen.
2. Boek vroeg
Vermits je je stoel zelf kunt reserveren, wacht je – indien mogelijk – niet al te lang met het boeken van je vliegtuigtickets. Wacht dus niet tot er maar een paar zitjes meer vrij zijn. Overigens moet je niet schrikken dat je voor bepaalde plaatsen een kleine meerprijs betaalt. Die evolutie is het gevolg van de steeds lagere vluchttarieven die worden aangeboden.
3. Vooraan, midden of achteraan?
Vooraan is het stiller (voor de motoren) en daar bevinden zich doorgaans businessclass en firstclass (en soms een deel van economyclass). Achteraan (achter de motoren) is het iets luidruchtiger. Bovendien kan het bij turbulentie vooral achteraan in het vliegtuig (hevig) schokken.
De beste plaats in economyclass: zo ver mogelijk vooraan, maar idealiter niét bij de (lawaaierige) keuken/toiletten. Hou er ook rekening mee dat je vooraan in economy aan of bovenop de vleugel kunt zitten. Dat wil zeggen dat het zicht naar buiten belemmerd wordt, gesteld dat je aan het raam zit.
4. Vermijd keuken, toiletten en gangplaats
Vermijd op een groot vliegtuig om vlakbij de toiletten en/of keuken te gaan zitten want daar is er altijd wel wat beweging en rumoer. Bovendien kun je daar gehinderd worden door passagiers die staan te wachten tot het toilet weer vrijkomt.
Ook zitjes aan de gang zijn niet altijd comfortabel. Passagiers en cabinepersoneel lopen constant langs en als je arm of been toevallig in het gangpad hangt, kan je aangestoten worden. Vervelend als je net een dutje doet.
5. Reserveer zelf je rij- en stoelnummer
In de meeste gevallen kan je bij het boeken of nadien bij het online registreren of inchecken je eigen stoelkeuze maken. We herhalen dat daar soms meerprijzen voor worden gevraagd, zoals voor de betere zitjes.
Vermijd in elk geval de laatste rij bij lange vluchten. Doorgaans is dat dichtbij de toiletten/keuken maar bovendien kunnen die zetels vaak niét achteroverleunen. En zo zijn er nog wel meer plekken die om een of andere reden minder deugen dan andere.
De simpelste manier om erachter komen welke de beste ‘seats’ zijn op jouw vlucht, is om een app of website als SeatGuru te raadplegen. SeatGuru biedt praktische informatie over quasi alle luchtvaartmaatschappijen en de specifieke toestellen waarmee zij vliegen. Voer de naam van je maatschappij in, gevolgd door je reisdatum en vluchtnummer en je krijgt een grafische voorstelling van het interieur van het vliegtuig dat overeenstemt met jouw boeking. Met kleurtjes en icoontjes wordt aangeduid welke de beste seats zijn maar ook waar je beter niet plaatsneemt.
Reizen met het vliegtuig zonder zorgen
Bekijk de voordelen van de Fly Zen service die is opgenomen in de reisbijstand van Touring.
Meest recente artikelen
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Un après-midi ou une soirée au marché de Noël ne vous suffit pas? Combinez votre sortie avec la visite d’une ville, pour un jour ou un (long) week-end. Besoin d’inspiration? Voici quelques idées. © Pexels
10 tips voor je citytrip naar Stockholm
Zin in een weekendje Stockholm? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Rome
Zin in een weekendje in het romantische Rome? Hier is alvast een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Wenen
Zin in een weekendje in het romantische Wenen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Lissabon
Zin in een weekendje Lissabon? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Londen
Zin in een weekendje Londen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.