Image
Vakantie: met de wagen vertrekken

Vertrek je best naar het buitenland met je eigen wagen, of neem je beter het vliegtuig of de trein en huur je een auto ter plaatse? Welke voor- en nadelen moet je tegen elkaar afwegen voor je een besluit neemt? Dat lees je hier!

Neem je binnenkort enkele dagen vakantie in het buitenland? Heb je ter plaatse zeker een auto nodig? Moet je een aanzienlijke afstand afleggen tussen je huis en het vakantieverblijf? Dan hou je best rekening met de volgende zaken voor je iets beslist.

Duur van je verblijf

Een weekendje weg, een week of twee weken verlof? Dat is al een belangrijke variabele! Van Brussel naar Nice rijden en terug in één weekend – ook al zou dit vier dagen duren – is gekkenwerk. Ten eerste voor je veiligheid, want vermoeidheid en het risico op een ongeval zijn reële factoren. Maar ook omdat je een derde van je verblijf in de wagen zou doorbrengen!

Afstand

Ook de afstand speelt een rol. Ter plaatse een auto huren is maar interessant voor vrij verre verplaatsingen van meer dan 500 km. Vanaf 1500 km en op voorwaarde dat je écht een eigen wagen nodig hebt (om bijvoorbeeld zware bagage te vervoeren of zaken die veel plaats innemen), is een huurauto ter plaatse veel praktischer. Zeker als de duur van je verblijf korter is dan zeven dagen.

Periode

Als je tijdens de schoolvakantie vertrekt, zal een vliegtuigticket meer kosten dan in het laagseizoen. Dat is ook het geval voor huurauto’s: de tarieven variëren in functie van het aanbod en de vraag op het moment zelf. Tolgelden en brandstofkosten blijven echter het hele jaar door quasi onveranderd. Opgelet: er zijn bepaalde uitzonderingen. De tol om Parijs binnen te rijden, is bijvoorbeeld duurder op een zondagavond.

Aantal passagiers

Hoe meer passagiers in de wagen, hoe interessanter de autorit wordt. Dat is logisch, aangezien de tolgelden niet afhangen van het aantal passagiers en omdat de wagen slechts ietsjes meer zal verbruiken. In het omgekeerde geval zou elke reiziger een vliegtuig- of treinticket moeten kopen.

Budget

Je zal niet hetzelfde doen wanneer je eigenaar bent van je wagen of wanneer je met een bedrijfswagen rijdt en een tankkaart hebt. In het eerste geval kost je investering je elke maand een vast bedrag, of je de wagen nu gebruikt of niet. Hierbij komen nog de brandstofkosten en eventuele tolgelden. Wanneer je dan je wagen thuis laat en het vliegtuig neemt of een auto huurt, nemen al deze kosten een extra hap uit je budget. Als je daarentegen met een bedrijfswagen rijdt, zullen die extra kilometers je niet veel meer kosten buiten de tol en... de vermoeidheid die het rijden met zich meebrengt!

Vermoeidheid

Laten we het zeker ook hebben over vermoeidheid. Ook al ben je een doorgewinterde chauffeur en ben je gek op rijden, lange autoritten staan nu eenmaal garant voor vermoeidheid en stress. En ook al zijn je comfort en veiligheid niet meetbaar in geld, deze zijn zeker van tel. Per slot van rekening hebben we het over verlof en dan wil je je uiteindelijk ontspannen en herbronnen.

Tijdswinst

“Uiteraard raak je met een vliegtuig of per trein sneller op je bestemming!”. Of dat denken velen onder ons tenminste. Maar voor ‘gemiddelde’ afstanden van minder dan 1000 km, hou je best rekening met het tijdverlies dat de formule vliegtuig/huurauto inhoudt:

 • Rit naar de luchthaven
 • Inchecken
 • Wachten
 • Boarden
 • Vliegen
 • Uitstappen
 • Bagage afhalen
 • Formaliteiten om de huurauto te kunnen gebruiken

Trap niet in de valkuilen van een huurwagen

Als je ervoor kiest om het vliegtuig of de trein te nemen en aanvullend een huurauto boekt, neem je best enkele voorzorgen. Lees de tips van onze reisexpert om je vliegtuig- of treinticket te reserveren, zodat je portemonnee zo goed mogelijk gevrijwaard blijft.

Voor het huren van een wagen hebben we ook enkele tips:

 • Vergelijk de voorstellen met hetzelfde aanbod. M.a.w., voeg de nodige extra’s toe zodat elk aanbod dat je bekijkt, identiek is.
 • Specificeer zeker het type wagen dat je nodig hebt.
 • Onthou dat dieselwagens altijd duurder zijn om te huren. Als je niet zoveel kilometers zult afleggen, kies dan voor een benzinewagen.
 • Controleer of de gekozen formule recht geeft op een onbeperkt aantal kilometers of niet. Dit kan serieus doorwegen in je budget!
 • Vaak is de minimumleeftijd om een auto te huren 21 jaar. De verhuurders kunnen bovendien een toeslag aanrekenen voor bestuurders tot 25 of 26 jaar. Wees hier altijd eerlijk in: als je een ongeval hebt, ben je volledig aansprakelijk.
 • Aanvullende verzekeringen (diefstal, schade...) zijn soms overmatig geprijsd. Hou hier rekening mee in je vergelijking!
 • Neem een gps mee of teken in op een 4G-forfait voor je telefoon. Zo hoef je ter plaatse geen gps te huren.
 • Kies voor de optie ‘volle tank bij inleveren van de wagen’. Vergeet dit niet, dit is de goedkoopste formule.
 • Neem de tijd om de wagen volledig rondom te checken voor je buiten stapt uit het verhuurkantoor. Neem foto’s en meld de minste afwijking aan het personeel. Noteer dit ook in het contract.

Waar een auto huren?

Heb je de knoop doorgehakt en beslist of je al dan niet met de eigen auto of een huurauto op vakantie gaat? Of toch liever met het vliegtuig en ter plaatse een auto huren?

Als lid van Touring geniet je van voordelige aanbiedingen, wanneer je een auto huurt:

Je vertrekt per auto vanuit België en je wil voor je reis een auto huren die groter en/of comfortabeler is dan de jouwe: bij Rent a car geniet je van 20% korting op alle gepubliceerde dag- en weektarieven.

Touring, altijd en overal!

Hebben deze ideeën de zaken wat duidelijker gemaakt? Wat je ook kiest, reis zeker verzekerd dankzij alle producten van Touring... Lees tot slot nog deze tips en je zult altijd met een gerust gemoed op reis vertrekken!

Als je tot slot met je eigen auto een verre reis gaat maken, vergeet dan niet je auto klaar te stomen voor het vertrek.