1. Bespaar op je treintickets
Met de hogesnelheidstrein reis je snel door Europa maar wie niet uitkijkt, betaalt zich blauw. Vroeg boeken is de boodschap en schrijf je ook in de op nieuwsbrieven van onder meer Thalys, b-europe en Eurostar zodat je als eerste op de hoogte bent van promoties. Aarzel vervolgens niet al te lang.
Weet ook dat er tussen Brussel en Parijs een goedkopere trein rijdt: de IZY. Eén nadeel: deze trein doet er langer over om Parijs te bereiken. Maar dan vertrek je toch gewoon wat vroeger, niet?
2. Kies een alternatieve luchthaven
Brussels Airport (Zaventem) en Brussels South Airport (Charleroi) zijn de grootste luchthavens van ons land maar je kunt ook vanuit Oostende, Antwerpen en Luik naar diverse bestemmingen vliegen. Vergelijk de prijzen want doorgaans hanteren kleinere luchthavens ook aantrekkelijkere tarieven. Ook net over de grens kun je zaken doen; ga eens kijken in het aanbod van Aéroport de Lille, EindhovenAirport of Maastricht Aachen Airport.
En ook nog dit: check de tarieven vanuit Schiphol (Nederland) en Paris Aéroport (Charles De Gaulle en Orly nabij Parijs, Frankrijk). De genoemde luchthavens (met uitzondering van Orly) beschikken over een eigen HST-station en vaak is het treintraject inbegrepen in de prijs van het vliegticket. Bijkomend pluspunt: je auto blijft thuis waardoor het geld van de parking extra vakantiebudget wordt.
3. Goedkope vliegtickets spotten
Wie vliegt, kan kiezen tussen een lijnvlucht of een zitje bij een lagekostenmaatschappij (Aer Lingus, airBaltic, Blue Air, easyJet, Ryanair, Thomas Cook Airlines, TUIfly, Vueling en Wizz Air). In die laatste categorie is de laagste prijs dé bepalende factor. Maar blijf prijzen vergelijken want zelfs reguliere luchtvaartmaatschappijen (Brussels Airlines, KLM, Air France, etc.) hanteren vaak bijzonder toegankelijke tarieven.
Let evenwel goed op voor je boekt want bij een lage ticketprijs is bagage of stoelkeuze niet altijd inbegrepen. Ideaal voor wie enkel met handbagage reist, maar vervelend voor wie langere tijd weg is en niet alles in een rugzak krijgt gepropt. Prijzen vergelijken kan bij touroperators zoals Connections; wie online boekt zal zien dat de tarieven heel ver uit elkaar kunnen liggen. Hoe goedkoper, hoe meer ongemakken is de regel en dat is heus niet pejoratief bedoeld. Zo is rechtstreeks vliegen duurder dan het traject afleggen via een of meerdere tussenstop(s).
Zakenmensen zullen wellicht de snelste route kiezen maar wie op vakantie gaat, vindt het misschien niet erg om onderweg op een luchthaven te gaan winkelen of een hapje te eten, niet? Vergis je niet, op deze manier kun je op verre bestemmingen honderden euro’s besparen. Per persoon!
4. Variabele reisdata
Maakt het niet uit of je op een zaterdag dan wel een dinsdag vliegt of spoort? Zoek in dat geval naar de tarieven op verschillende reisdata. De prijzen kunnen danig variëren. Het maakt overigens ook uit op welk moment van de dag je vliegt: op de heenreis vroeg in de ochtend vertrekken is doorgaans duurder dan ’s avonds laat opstijgen.
Vergeet ook niet dat je buiten het hoogseizoen sowieso goedkoper af bent, zowel voor je vervoer als voor je hotel. Wie kan, moet per definitie het hoogseizoen vermijden want het is geen uitzondering dat ticketprijzen op verre bestemmingen honderden euro’s duurder worden.
5. Boek op tijd
Deze tip is universeel: wie op tijd boekt, zal minder betalen. Anders gezegd: als je lang op voorhand weet wanneer je vakantie neemt (of moet nemen), aarzel dan niet en boek je tickets voor trein en vliegtuig meteen. Hoe langer je wacht hoe schaarser het aanbod en hoe schaarser het aanbod, hoe hoger de prijzen. Prettige vakantie!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.