Image
Wintersport door een alternatieve bril
Nog heel even en de jaarlijkse exodus richting sneeuw komt weer op gang. Doch niet iedereen vindt zijn/haar kicks op de latten. Touring Magazine ging daarom op zoek naar alternatieve belevenissen naast de piste.

Skiën, snowboarden en après-ski – niet noodzakelijk in deze volgorde – zijn de meest favoriete bergsporten van de gemiddelde Belg. Maar lang niet iedereen krijgt een adrenalinekick van zwarte pistes. Om die reden richt Touring Magazine dit jaar zijn pijlen dan ook resoluut naast de platbegleden paden en zijn we op zoek gegaan naar alternatieve activiteiten en bezigheden in de sneeuw.

 


Alternatieven voor ski en snowboard


Bij alternatieven denken we in eerste instantie aan minder traditionele wintersporten. Langlaufen bijvoorbeeld is een sport waarvoor je niet noodzakelijk bergen nodig hebt. Doch voor wie zich in het gezelschap van skiërs en snowboarders bevindt, is langlaufen een bezigheid die je intussen in het dal of de vallei kunt beoefenen.

Idem dito voor wie wil gaan wandelen (met of zonder sneeuwraketten), maar geen steile hellingen, laat staan bergen, wil trotseren. In het andere uiterste van het spectrum komen we bij het zogeheten ‘heliskiën’ terecht, een discipline waarbij je vanuit een helikopter buiten de pistes wordt gedropt.

Niet voor beginners en ronduit gevaarlijk voor niet ervaren wintersporters. Al even avontuurlijk zijn diegenen die hun stoutste sneeuwschoenen aantrekken en gaan ijsklimmen. Ook ‘snowkiten’ (kitesurfen op sneeuw) is een spectaculaire bezigheid die je steeds vaker kunt bewonderen, doch de ultieme kick heet tegenwoordig ‘speed riding’, skiën waarbij een windzeil de snelheid van skiër/surfer naar ongeziene hoogtes voert.

 

Andere ervaringen

De minder gewaagde opties vinden we buiten de sport. Wat dacht je van een verblijf in een iglodorp bijvoorbeeld? Deze worden op diverse plaatsen gebouwd, maar steevast hoog in de bergen ver weg van alle drukte en lichtvervuiling. ’s Avonds is het genieten in de openluchtjacuzzi en bij zonsopgang is het zalig wakker worden in de desolaatheid van ongerepte sneeuw.

Met een beetje geluk zie je de lokale fauna nog door de sneeuw huppelen voor de eerste skiërs een streep door de stilte trekken. Over rust gesproken: wat dacht je van wellness of culinaire verwennerij op hoog niveau?

Kortom, er zijn alternatieven bij de vleet en de vier volgende bestemmingen zijn daarvan het bewijs:

1. Frankrijk: Sterrenrestaurants op de piste
2. Zwitserland: Biatlon voor beginners
3. Italië: Wellnessen tot je al dente bent
4. Oostenrijk: Entertainment troef

Deel deze inhoud