Let op: poging tot phishing. Wat moet ik doen?

Net zoals vorige jaren circuleren er opmerkelijk veel phishing mails op het web. Dit zijn e-mails waarbij een malafide afzender onder valse voorwendselen persoonlijke gegevens of geld probeert te ontvreemden. Om je vertrouwen te winnen, gebruiken ze namen en logo’s van bedrijven en organisaties die je goed kent, zoals bijvoorbeeld je bank, een tweedehandswebsite of een telecombedrijf. 39% van alle Belgen kreeg de voorbije maand een phishingbericht. Alert blijven is dus de boodschap!
 

Vandaag kregen we de melding dat dergelijke nepmails ook in naam van Touring worden uitgestuurd. 

Voorbeeld van een frauduleuze e-mail met als onderwerp: "Wij willen u graag een unieke kans bieden om een gloednieuw Auto-noodpakket! ", zie boven voor een overzicht.

We geven graag enkele richtlijnen mee om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing. Zeker nu we met z’n allen meer en meer online aankopen doen is voorzichtigheid op het internet aangeraden. Met onderstaande tips laat je internetoplichters bot vangen!
 

Voorzorgsmaatregelen te nemen

  • Wees aandachtig bij het openen en lezen van een mail

Klopt de afzender? Is het domein (of beter: het gedeelte na het @-teken) correct? Is de tekst correct geschreven? Deze details geven meestal de beste indicatie of je al dan niet met een nepmail te maken hebt.

Bij Touring vertrekt al onze communicatie vanuit hetzelfde domein: @touring.be . Ga dus altijd even na of het e-mailadres overeenkomt met een e-mailadres van Touring.

  • Controleer links vooraleer je ze opent

Ga na waar de link effectief naartoe gaat door uw muisaanwijzer even boven de link of knop te houden. Heb je twijfels over de bestemming, dan kan je de link even controleren op virustotal.com (ga bij wijze van oefening ook eens met je muisaanwijzer over deze link om de effectieve bestemming te controleren vooraleer je klikt!)

  • Let op met bijlagen

Controleer eerst goed welke bijlagen er aan de e-mail zijn toegevoegd vooraleer je ze downloadt.
 

Wat moet ik doen? Help phishing voorkomen: deel het met ons!

Lijkt een e-mail je verdacht (anders dan de onderstaande lijst)? Stuur hem naar:

  • verdacht@safeonweb.be: hoe eerder het Centrum voor Cybersecurity op de hoogte is van phishing-e-mails, hoe sneller het kan handelen en valse en gevaarlijke links in de e-mails kan blokkeren.
  • info@touring.be om Touring te waarschuwen, zodat wij onze andere klanten kunnen informeren.

Op deze manier help je voorkomen dat anderen slachtoffer worden van oplichters.
 

Twijfel bij een e-mail die je in naam van Touring hebt ontvangen?

Heb je op basis van de bovenstaande richtlijnen twijfels over de betrouwbaarheid van een e-mail die in naam van Touring werd uitgestuurd? Klik dan best op geen enkele link en neem eerst contact op met onze klantendienst. Zij zullen je kunnen bevestigen of de e-mail die je ontvangen hebt daadwerkelijk van Touring afkomstig is.
 

Meer weten over cyberveiligheid?

https://beschermjezelfonline.be/

 

Voorbeelden van frauduleuze e-mails verzonden uit naam van Touring

OnderwerpDatumOverzicht
Onderwerp: Wij willen u graag een unieke kans bieden om een gloednieuw Auto-noodpakket!09/2024
Image
Phishing Auto noodpakket
Onderwerp: Gratis Auto Noodgevallen Kit09/2024
Image
phishing_2