Dat Brugge een toeristische trekpleister is, hoeven we je niet te vertellen. Maar ook in de periferie van de stad valt heel wat te beleven. Dus spring op de fiets, ga wandelen of huur een solex en proef van de diversiteit in de groene rand en bij uitbreiding het Brugse Ommeland.
1. Het Kasteel van Tillegem

Waarschuwing vooraf: het Kasteel van Tillegem is niet vrij toegankelijk. En toch loont het de moeite om eens te gaan kijken, want het omwalde kasteel is behoorlijk fotogeniek en in de onmiddellijke omgeving kan je prachtige wandelingen maken. Bijvoorbeeld naar twee andere kastelen in de buurt: Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek.
2. Instagrammen langs de Damse vaart

Het kanaal tussen Brugge en het Nederlandse Sluis is zo’n 15 km lang en werd gegraven in opdracht van Napoleon. Om die reden wordt het kanaal – dat dwars door het gezellige maar doorgaans drukke Damme vloeit – ook al eens het Napoleonkanaal (of de Napoleonvaart) genoemd. De mooiste foto’s en selfies maak je vanop de bruggetjes over het kanaal.
3. Over planeten en sterren

De maan, de planeten, nevels en sterrenstelsels, het spreekt allemaal tot de verbeelding. Kijk eens door de krachtige telescoop van Volkssterrenwacht Beisbroek of droom weg bij de adembenemende projecties op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium. Er is altijd een gids aanwezig om jouw prangende vragen te beantwoorden. Of er buitenaards leven is? Steek je licht eens op in het bezoekerscentrum Cozmix.
4. Smakelijke combo: slagerij en boerderij

Al meer dan 30 jaar combineren Marc en Annick een boerderij met een slagerij. Ze weten dus perfect wat er in hun zelfbereide charcuterie zit. Op de boerderij worden varkens, runderen, konijnen, kippen en herten gekweekt; de beenhouwerij is omwille van hun drukke boerenbestaan enkel op vrijdag en zaterdag open, telkens van 8 tot 18 uur.
5. Een klein hongertje

Wie voor of na het bezoek aan de sterrenwacht een hongertje heeft, kan vlakbij in het Koetsenhuis de inwendige mens versterken. Hier, op het naar eigen zeggen mooiste terras van Brugge, kan je terecht voor snacks, slaatjes of een eenvoudige boterham. Ideaal voor een daguitstap met de kroost.
6. Wandelen in het Tillegembos

Wie liever in de buurt van het Kasteel van Tillegem blijft, zal zich niet snel vervelen, want Provinciedomein Tillegembos is maar liefst 131 hectare groot. Er zijn tal van wandelpaden, lig- en speelweiden én een gezellige herberg: ‘In de Trutselaar’.
7. Snorren met een Solex
Een fiets met een 45cc hulpmotor bovenop het voorwiel? Dat moet een Solex zijn. De Franse tweewieler, geproduceerd tussen 1946 en 1988, is vandaag nog nauwelijks in ons straatbeeld te zien. Met uitzondering van Brugge, want daar kan je er eentje huren om in groep door en rond de stad te snorren. Solex Tours, op het Simon Stevinplein in de binnenstad, biedt arrangementen aan vanaf 6 personen.
8. De 10 landschappen van het Brugse Ommeland
Wil je aan den lijve ondervinden hoe divers de (wijde) omgeving van Brugge is? Dan vind je ongetwijfeld inspiratie in de gids ‘Fiets- en wandelroutes langs dé 10 landschappen van het Brugse Ommeland’. Het minimagazine met 10 kant-en-klare routes, boordevol tips, is gratis.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.