4 op de 10 chauffeurs weten niet wat   ecologisch rijden is

“470 euro besparen dankzij ecodriving”

4 op de 10 automobilisten kennen het principe van ecologisch rijden niet. Dat blijkt uit een vraagstelling van mobiliteitsorganisatie Touring bij 1.200 bestuurders. ”Vreemd als men weet dat een ecologische rijstijl tot 25% brandstof bespaart of anders gezegd 1.5 liter/100 km. Voor een gemiddelde consument, die ongeveer 15.000 km per jaar doet is dit een besparing van 429 euro op benzine 95 en 470 euro op diesel per jaar”. Aan de huidige brandstofprijzen loont het zeker de moeite om daar aandacht voor te hebben, zegt Touring. “Minder verbruik betekent ook minder CO2 uitstoot”.

Touring heeft gepeild naar het rijgedrag van de automobilist en naar de mate waarin deze zich aanpast aan het verbruik van brandstof. Het verbaast ons dat zovele mensen niet weten wat het is om zuinig te rijden, zegt de organisatie. “De zogenaamde ecodriving principes kent men nauwelijks. Nochtans is het een heel doeltreffende en eenvoudige manier om geld uit te sparen. Ecodriving heeft de laatste jaren vooral in de bedrijfswereld ingang gevonden. Maar er zijn natuurlijk veel meer particuliere wagens dan bedrijfswagens. We willen de automobilisten dan ook warm oproepen om daarmee rekening te houden. Het spaart niet alleen onze belangrijke grondstoffen, het zorgt ook voor minder pollutie en het is goed voor de portemonnee”.

Het volstaat om 3 belangrijke handelingen te onthouden die veel brandstof verbruiken:

  • de motor laten draaien zonder rijden, zoals aan een gesloten overweg
  • optrekken en versnellen
  • een helling oprijden, zeker al optrekkend

Wanneer je veel mensen ziet rijden, dan is het duidelijk dat ze hier niet bij stilstaan, zegt Touring.

Er zijn enkele gouden tips die nochtans heel makkelijk te volgen zijn:

  • Snel schakelen naar een hogere versnelling. Men mag zelfs een versnelling “overslaan”.
  • Zoveel mogelijk rijden aan een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. Rijden in een hoog toerental aan hoge snelheid doet het brandstofverbruik aanzienlijk stijgen.
  • Rem op de motor bij afremmen voor een licht of een obstakel, maar ook wanneer men bergaf rijdt.
  • Wees vooruitziend: het haalt niets uit om nog op te trekken wanneer men ziet dat het licht even verderop op rood staat. Hou ook afstand en kijk wat de voorligger doet. Anticipeer dus op wat er voor jou gebeurt.
  • Laat de motor niet onnodig draaien: wanneer men wacht voor een openstaande brug of een gesloten overweg. En geef vooral geen gas bij stilstaan.
  • Gebruik de airco en de achterruitverwarming alleen als het echt nodig is.
  • Voor elektrische voertuigen en hybrides met automatische versnelling gelden deze principes ook. Het anticiperen op het naderen van een kruispunt of een rood licht door ‘uit te bollen’ of licht te remmen laadt de batterij op. In principe zit er ook een programma “ecodrive” in deze voertuigen maar dat moet men meestal zelf activeren.