Krokusvakantie - Touring Reisbijstand waarschuwt wintersporters

Dit winterseizoen al minstens 26 reizigers dood door lawines

Brussel,   25 februari 2022. De krokusvakantie is traditioneel de drukste wintersportperiode van het jaar. Touring Reisbijstand roept de skiërs en snowboarders dit jaar op tot extra waakzaamheid. De afwisselende weersomstandigheden met soms veel sneeuw en dan weer regen maakt het sneeuwdek onstabiel op heel wat hellingen. Dat komt door de grote temperatuurschommelingen met overdag tot 15° en ’s nachts vorst. Dit skiseizoen kwamen al 26 mensen om in lawines. Uiteraard worden de risico’s sterk gereduceerd wanneer men op de geopende en officiële pistes blijft. Door de informatie en voorbereidingen van het pistepersoneel loop je hier minder risico’s op lawines. 

Tijdens de krokusvakantie van het laatste coronavrije jaar 2019 kreeg Touring tot 3.300 oproepen die resulteerden in meer dan 1.000 tussenkomsten op het terrein en 105 repatriëringen. Deze krokusvakantie verwachten we veel meer skiërs, omdat de meesten 2 jaar hebben moeten wachten omwille van de coronamaatregelen. De kans op onderlinge botsingen stijgt dus. Op de pistes zijn een goede uitrusting en het opvolgen van de pisteregels en infoborden de belangrijkste elementen om ongevallen te vermijden.  “Hierbij blijven we het dragen van een skihelm (niet enkel voor kinderen) sterk aanraden, want dit voorkomt duidelijk bepaalde verwondingen bij ongevallen tussen wintersporters onderling of tegen obstakels. We kunnen de skihelm dus enkel aanbevelen en rekenen op het gezond verstand van de wintersporters. Het is in elk geval zo dat de kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de wintersport 60% lager ligt bij het gebruik van een skihelm (bron, www.eurosafe.eu.com). Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep. 

Touring vreest vooral het steeds stijgend aantal skiërs/snowboarders die onvoorbereid  buiten de piste gaan. “Redenen daarvoor zijn de overbevolking op de gewone pistes, de avontuurlijke uitdaging en de verse, maagdelijke sneeuwhellingen. Toch loopt men hierbij (zeker in bepaalde periodes van het jaar) een enorm risico. Terwijl op de piste (meestal niet zichtbaar) heel wat veiligheidsaspecten en risico-inschatting van lawines bekeken wordt door het pistepersoneel is dit totaal afwezig buiten de afgebakende pistes.

We raden alle wintersportliefhebbers die buiten piste gaan sterk aan om het nodige veiligheidsmateriaal mee te nemen. De overlevingskansen van lawineslachtoffers zijn grotendeels afhankelijk van de tijd die nodig is om hen terug te vinden en hun ademhalingswegen vrij te maken. 

Vermits lawines echte natuurfenomenen zijn blijft de risico-inschatting moeilijk, toch kan men een aantal regels in acht nemen:  

  • Ga nooit alleen buiten piste
  • Zorg voor een ervaren gids en verwittig ter plaatse het skistation
  • Neem steeds de nodige uitrusting mee : lawinepieper, sonde en schop, eventueel ABS rugzak                                 
  • Oefen vooraf met het lawinemateriaal (de overlevingskansen nemen sterk af met de tijd dat je bedolven zit)
  • Let goed op de borden met waarschuwingen en/of andere signaleringen voor lawinegevaar.

 


 

Over Touring

Als eerste hulpverleningsorganisatie in België op het gebied van pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) in binnen- en buitenland, behoort Touring tot de meest ervaren spelers op de Belgische markt. In de loop der jaren heeft Touring haar marktpositie verstevigd en is zij geëvolueerd van de grootste automobilistenvereniging tot de belangrijkste mobiliteitsorganisatie van het land. Touring telt vandaag meer dan  2.800.000 leden/weggebruikers en 450.000 gezinnen met een reisbijstand  die de klok rond, 7 dagen op 7, kunnen rekenen op de medische, technische en personenbijstand, alsook op gespecialiseerd advies in ruime mobiliteitskwesties. De reisbijstand centrale van Touring telt permanent 40 medewerkers, tijdens de hoogseizoenen is dat het dubbele.

De Alarmcentrale Buitenland van Touring ontvangt jaarlijks gemiddeld 145.000 oproepen van Belgen in nood in het buitenland en voert gemiddeld 35.000 medische en technische interventies uit. 

De Alarmcentrale Binnenland telt 105 medewerkers en verwerkt elk jaar meer dan 680.000 oproepen van automobilisten, motorrijders en fietsers met pech. In België heeft Touring ongeveer 200 voertuigen op de baan voor de wegenwacht en de pechverhelping. In Vorst bevindt zich de technische centrale en het opleidingscentrum. Er zijn ook provinciale technische centra. En de centrale hoofdzetel van de groep  bevindt zich in de Brusselse Wetstraat. 

Als lid van ARC Europe kan TOURING wereldwijd beroep doen op een uitgebreid netwerk van bijstandsverleners. In totaal wordt aan 45 miljoen leden technische en medische hulpverlening bij ongeval of ziekte verleend. Via dit internationaal netwerk beschikt Touring over 12.000 pechverhelpingsvoertuigen, meer dan 70 helikopters en 8 ambulancevliegtuigen.