Touring: elk jaar meer klachten over agressie tegen leerling-chauffeurs

Het aantal meldingen bij Touring van kandidaat chauffeurs die met agressie te maken krijgen stijgt al enkele jaren op rij. “In 2019 ging het om 208 gevallen, 215 in 2020, ondanks de corona-crisis en 261 in 2021. Vooral bestuurders in opleiding die op de achterruit een  L hebben kleven krijgen te maken met verbale agressie”. Dat komt volgens Touring vooral omdat zo een L uiteraard niet zichtbaar is voor weggebruikers aan de overkant van een kruispunt of op een rond punt bijvoorbeeld, met het gevolg dat er al snel kwaad wordt gegesticuleerd wanneer de  leerling chauffeur wat treuzelt of twijfelt. “Maar de agressie over het algemeen op de weg is sowieso toegenomen de laatste jaren. Dat kan een serieus onveiligheidsgevoel creëren bij leerling-chauffeurs. Het gaat niet alleen om te snel rijden, maar ook bijvoorbeeld het afsnijden van de weg, bruusk voorbijsteken, met de lichten of de toeter signalen geven”.   

Volgens Touring kennen ook de rijscholen het fenomeen van verbale agressie tegenover chauffeurs in opleiding. Ook de federatie van rijscholen Federdrive bevestigt onze vaststellingen, zegt Touring.

Veel weggebruikers zijn zeer gejaagd en hebben geen geduld in het verkeer. “Agressie uit zich niet alleen tegenover ervaren bestuurders, maar ook hoe langer hoe meer tegenover mensen met een voorlopig rijbewijs. Om daar op één of andere manier aan tegemoet te komen is het misschien beter om niet alleen op de achterruit van de auto duidelijk een L aan te brengen maar ook ergens op de voorzijde van het voertuig”. Dat maakt de situatie meteen ook verstaanbaar voor voorliggers, kruisende voertuigen en chauffeurs die aan de overkant van een kruispunt staan en kan voor meer hoffelijkheid zorgen, aldus Touring. “Maar pas op, zo een L mag niet op de voorruit worden gekleefd, omwille van de zichtbaarheid en ook niet op de nummerplaat of de lichten. Het kan wel op de schokdemper of de motorkap. Achteraan mag (moet niet) het op de venster, mits behoudt van voldoende zicht”.

Voor Touring is het duidelijk dat mensen die voldoende willen oefenen lang genoeg de baan op moeten en dus best meerdere maanden rondrijden met een voorlopig rijbewijs. Deze stageperiode bedraagt nu minstens 3 maanden maar er zijn plannen om dat uit te breiden naar minstens 5 maanden*. Des te meer moet dit duidelijk zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers. Dit komt bovendien de verkeersveiligheid ten goede want twijfel en aarzeling uit onzekerheid kan ook tot ongevallen leiden, besluit Touring.

 

*Na het theoretisch examen kunnen kandidaat bestuurders de weg op met een voorlopig rijbewijs. De geldigheidsduur van een voorlopig rijbewijs en waarbij men dus met een L rondrijdt hangt af van het type opleiding: het voorlopig rijbewijs mét vrije begeleider is 36 maanden geldig; ofwel: het voorlopig rijbewijs zonder vrije begeleider, verkrijgbaar indien men minstens 20 uren praktisch onderricht in een erkende rijschool heeft gevolgd is 18 maanden geldig en niet verlengbaar of hernieuwbaar. Tussen het theoretisch en het praktisch examen moet er een oefenperiode van minimum 3 maanden zitten.

Volledige info over de rijopleiding: www.rijbewijzer.be