Touring reageert op federaal regeerakkoord

Hoewel mobiliteit duidelijk niet de hoofdmoot uitmaakt van het nieuwe federale regeerakkoord, en er ook niet het grootste strijdpunt van is geweest, ziet mobiliteitsorganisatie Touring toch interessante keuzes op het vlak van mobiliteit. Nog niet alle details zijn ons duidelijk, maar de mobiliteitsorganisatie is blij dat er vanaf nu een beleid met nieuwe accenten kan gevoerd worden.

Wat het uiterst belangrijke en uitdagende domein van de verkeersveiligheid betreft, is Touring opgetogen dat de nadruk wordt gelegd op het doeltreffend aanpakken van de veelplegers. Het lijkt ook dat er bewust gekozen wordt voor een pragmatische en werkbare aanpak. Meer bepaald via een databank die toelaat om precies diegenen te identificeren die zich manifest niet aan de regels willen houden en hen op die manier passend op te volgen en proportioneel te bestraffen. Joost Kaesemans, public affairs-verantwoordelijke van de mobiliteitsclub ziet het zo: “ Ik ben overtuid dat de focus op veelplegers en verkeershooligans door heel wat van onze leden als een positieve evolutie in het beleid wordt gezien. Wij krijgen namelijk erg veel berichten van onze leden-automobilisten dat zij zich voortdurend geviseerd en onzeker voelen in het verkeer uit schrik om onbewuste, onvrijwillige overtredingen zwaar bestraft te zien. En iedereen maakt dat soort inbreuken wel eens. Zeker de sterke opkomst van trajectcontroles op plaatsen waar dat niet altijd noodzakelijk lijkt, wekt toch wel frustratie en onbegrip. Kiezen om te focussen op herhalend problematisch en onaanvaardbaar verkeersgedrag is daarom een goede keuze. Ik denk ook dat precies daarom niet meteen teruggegrepen is naar het rijbewijs met punten. Dat had en heeft dezelfde finaliteit als de beleidskeuze die de nieuwe regering maakt, maar is na al die jaren misschien ook wel voor een stuk een symbooldossier geworden. Touring gelooft dat een databank van veelplegers met de daarbijhorende graduele bestraffingen echt kunnen helpen om het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk te verminderen.


Wat de intentie betreft om nog meer geautomatiseerd te gaan controleren, is Touring minder overtuigd. “Automatische controles zijn niet meer weg te denken, maar ik huiver bij een ‘camera-controle-maatschappij’ ”, stelt Joost Kaesemans. “Camerasystemen bieden ook geen antwoord op twee van de grootste ‘killers’ in het verkeer: alcohol en drugs. Daarom pleiten wij voor menselijke, zichtbare en aanwezige handhaving, daar waar dat echt nodig is. Daarbij moet er veel meer aandacht gaan naar drugsgebruik, want dat probleem wordt heel snel groter. Met de strijd tegen drugs in het verkeer moeten we aan de slag, nu meteen!


Ook voor het spoorverkeer lijkt meer aandacht te zijn voor een pragmatisch beleid, met bijvoorbeeld een betere bedieneing van drukke lijnen en een rationalisering daar waar weinig vraag is. Ook dat lijkt een trendbreuk met de aanpak van de vorige regering en meer bepaald met het beleid van de uittredende federale minister voor mobiliteit.

Touring pluist het nieuwe regeerakkoord de komende dagen verder uit en werkt graag met de nieuwe regering mee aan duurzame, veilige, vrije en betaalbare mobiliteit voor iedereen, ongeacht zijn mobiliteitskeuzes of –noden.