Touring: rijden met hooikoorts is gelijk aan 3 glazen alcohol

“Steeds meer autorijders vragen om tips tegen pollen”

Met de berkenpollen is het pollenseizoen (vroeger dan anders) volop begonnen en veel weggebruikers krijgen te maken met de vervelende symptomen van hooikoorts. De komende dagen en weken zal het er zeker niet op beteren, bevestigt Touring. “Grassoorten en brandnetels produceren binnenkort zeer sterke pollen”.

Voertuigbestuurders hebben duidelijk meer last van dit fenomeen, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. “Vorig jaar ontvingen we een goeie 260 oproepen van mensen die om info vroegen over hooikoorts en rijden”.  

Ieder jaar zijn er meer meldingen. We verwachten weer een piek in april en mei. Niet alleen zijn er elk jaar meer mensen met allergieën door genetische overdracht, maar door het ‘jojo’-weer wordt het pollenseizoen steeds wisselvalliger en komt het vaak vroeger op gang. Dat is slecht nieuws voor de zowat 2,5 miljoen hooikoortslijders in ons land, maar nog meer voor al wie regelmatig met de auto de baan op moet. Een hooikoortsaanval met veelvuldig niezen, tranende en gezwollen ogen kan daarbij leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties”. Je kan het vergelijken met rijden onder invloed van 2 à 3 glazen* alcohol, zegt Touring.

Zelfs de fractie van een seconde dat men afgeleid is en de ogen even sluit bij niezen kan slecht aflopen. Voertuigbestuurders zijn vatbaarder dan mensen die binnen zitten of gewoon buiten wandelen. In de buurt van drukke wegen zweeft immers meer stuifmeel rond dat vanuit de hogere luchtlagen neerkomt en door de vele luchtverplaatsingen sterk wordt rond geblazen. Daarbij komt dat de uitlaatgassen met fijn stof het effect van hooikoorts versterken. Er is trouwens een bewezen toename bij meer CO2 in de lucht**. Men doet er dus goed aan zich preventief te beschermen zodat men minder last krijgt van deze ongewenste aanvallen”.

Touring geeft een aantal tips, los van de medische behandelingen, waarmee men de hinder beperkt:

  • Hou de ramen van de auto gesloten
  • Vermijd parkeerplaatsen met hoge pollenconcentraties zoals onder bepaalde bomen
  • Bij het rijden: plaats de ventilatie op binnen luchtcirculatie
  • Bescherm de ogen, ook in de auto, met een zonnebril
  • Stofzuig de binnenkant van de wagen regelmatig en volledig
  • Vraag om een pollenfilter bij de aankoop van een auto (is vaak al standaard)
  • Een combifilter is geschikt voor meer verschillende soorten pollen
  • Vervang de filter om de 15.000 kilometer

Touring vreest dat door het toenemend warmere klimaat het pollenprobleem de komende jaren zeker blijft aanhouden. “Vroeger had men vooral last van hooikoorts tijdens de hooimaand juni, maar nu staat er geen regelmaat meer op. In combinatie met luchtvervuiling doet dat het aantal allergieën nog stijgen. Het aantal patiënten stijgt al twintig jaar keer op keer. In het belang van de verkeersveiligheid doen we er dus goed aan om daar rekening mee te houden”.

-einde persbericht-

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Allergic+rhinitis+is+a+risk+factor+for+traffic+safety,      Universitair Medisch Centrum Maastricht.

** European Geosciences Union (EGU), 2011