Touring verheugd dat accijnsverlaging op brandstof eraan komt

Brussel, 9 maart 2022. Sinds november van vorig jaar al bepleit mobiliteitsorganisatie Touring een accijnsverlaging op brandstoffen. En nu de energie- en brandstofprijzen werkelijk record na record kloppen, lijken de politieke geesten gerijpt om deze maatregel daadwerkelijk in te voeren. Meerdere partijen uit de federale regering hebben laten verstaan een accijnsverlaging op motorbrandstof genegen te zijn en willen deze meenemen in een pakket aan maatregelen waarbij naast de benzine- en dieselprijzen ook de stroom- en gasfacturen worden getemperd. Touring schaart zich achter het idee om de kost van energie breed te bekijken, en is zeer tevreden dat de kost van mobiliteit niet uit het oog wordt verloren.

Mobiel zijn en je kunnen verplaatsen voor werk, sociale contacten en vrijetijd is een recht en een basisbehoefte voor iedereen. En volgens Touring moet dit mogelijk zijn met een vrije keuze van vervoer, en moet het vooral betaalbaar blijven. Dit gaat immers ook om het  economisch herstel dat na de pandemie in ons land onontbeerlijk is. “We verheugen ons over de berichtgeving van de laatste dagen waarbij er een akkoord lijkt te groeien in de schoot van de federale regering. We vragen om de accijnzen te verlagen tot de prijs van maximum 1,70 euro per liter brandstof. De consument steunt deze vraag: onze online petitie verzamelde in een paar weken tijd al 50.000 handtekeningen”.

Voor het mobiliteitsgebruik betaalt de autogebruiker flink: elk jaar komt ongeveer 20 miljard euro aan overheidsmiddelen uit belastingen, heffingen en accijnzen op het bezit en het gebruik van motorvoertuigen.

De automobilist is bereid een faire prijs te betalen voor mobiliteit, maar vandaag swingt de kost van de brandstof te pan uit. De koopkracht vloeit zo weg langs de tankstations. Een tijdelijke accijnsverlaging is een beproefde, eenvoudig en onmiddellijk te activeren maatregel die 6 miljoen autogebruikers en hun gezinnen meteen voelen in hun portefeuille.