Touring waarschuwt voor vele ongevallen tijdens de herfst

“Veranderende weersomstandigheden doen aantal ongevallen stijgen”

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring zijn de maanden oktober en november moeilijke maanden op de weg. “In oktober en november 2018, telden we 107 dodelijke slachtoffers en 9.136 gewonden, 16 doden minder maar 255 gewonden meer dan tijdens dezelfde periode van 2017. Met 9.243 verkeersslachtoffers in totaal vertegenwoordigen deze twee maanden een vijfde van het totaal aantal van 49.354 slachtoffers in 2018 tegenover 49.081 in 2017. Een stijging met 273 slachtoffers*”. De overgang naar een nieuw seizoen met een veranderend weerbeeld, vraagt een aanpassing van het rijgedrag van de weggebruiker, zegt Touring. “We zien hetzelfde fenomeen in mei en juni. Daar tegenover staat dat we minder doden en gewonden tellen tijdens de maanden december en januari, omdat de mensen zich tegen dan al hebben aangepast”.

Touring: De oorzaak van ongevallen tijdens de herfst zijn vaak specifieke omstandigheden zoals gladde wegen door bladeren of modder van landbouwvoertuigen. “De staat van de weg, het gebrek aan degelijke fietspaden en een laagstaande zon spelen ook een rol. Om deze valkuilen te vermijden kunnen we wat vuistregels in acht nemen”:

Zien en gezien worden

Men doet er goed aan om af en toe het zicht te laten controleren. Een recente studie heeft aangetoond dat slechts 1 op 3 ooit al eens de ogen heeft laten testen. Nochtans is een goed zicht nodig om alle verkeersinformatie te beheersen.

Voor wat fietsers en voetgangers betreft, die realiseren zich best dat ze wel voertuigen opmerken dankzij de verlichting, maar dat ze zelf ook zichtbaar moeten zijn. Een goeie fietsverlichting en wat fluo-kledij komen zeker van pas.

Tenslotte kan een laagstaande zon het zicht enorm beïnvloeden. Hou daar rekening mee en gebruik een zonnebril.

Een voertuig in goede staat

Of men nu voetganger, fietser of automobilist is, het is belangrijk om degelijke schoenen te hebben en voor de voertuigen degelijke banden met voldoende spanning, om het hoofd te bieden aan gladde wegen. Zorg ook voor goed werkende ruitenwissers en laat ze tijdig vervangen bij slijtage.   

Een fiets verdient evenveel onderhoud als een auto: een ketting kan afbreken en een val veroorzaken en ook de remmen verdienen aandacht. 

Verplaatsingswijze aanpassen

Vertrek op tijd als je ergens moet zijn om het lopen achter een bus of tram te vermijden. Hou rekening met alle mogelijke omstandigheden en vermijdt dus het gebruik van de smartphone op de weg of het dragen van oortjes waardoor je de omgeving in feite afsluit. Tweewielers en voertuigbestuurders doen er goed aan hun rijgedrag aan te passen en rekening te houden met langere remafstanden en te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen.

Aanpassen aan de weersomstandigheden

Vallende bladeren of vruchten kunnen van de weg een gladde piste maken in de pre-winter periode. Dan spreken we nog niet van de rukwinden die we de laatste tijd waarnemen. Het gaat allemaal nog niet om ijzel, maar waakzaamheid is geboden. Het is dus goed om altijd een veiligheidsafstand te bewaren ten opzichte van andere weggebruikers.

  • Fietsers en voertuigbestuurders houden best rekening met mekaar, want elke weggebruiker kan last hebben van het weer tijdens de herfst.
  • Hou rekening met motorrijders, want ook zij kunnen onderuit gaan op een glad wegdek.
  • Pas ook de snelheid aan en anticipeer op het remmen.
  • Zorg ervoor dat je goed kan reageren in geval van slippen.
  • Touring raadt automobilisten en motorrijders aan om af en toe een rijtraining te volgen waarbij men bijvoorbeeld leert om een slippartij te beheersen of een defensieve rijstijl aan te nemen.

Tenslotte vraagt Touring aan de gewestelijke en lokale overheden om zorg te dragen voor de fiets- en voetpaden mits een regelmatige kuisbeurt en/of een degelijk onderhoud.

- Einde persbericht -

 

*cijfers VIAS