Vakantiebarometer 2020: Touring 63% van de Belgen niet zinnens om geplande reis te annuleren

  • 34% trekt de natuur in, 31% wil de streek verkennen
  • 58% werd al eens met ziekte geconfronteerd tijdens de vakantie
  • 82% wil dat epidemieën worden gedekt door de reisbijstand   

 

Het jaarlijkse vakantieonderzoek¹ van Reisbijstand Touring biedt een brede inkijk op de vakantieplannen van de Belgen. De Corona-crisis speelt duidelijk een rol in wat de Belgen zinnens zijn dit jaar. De keuze van bestemming, het type transportmiddel en het soort vakantie zijn anders. Zowat 63% van de reizigers is niet van plan de reeds voorziene vakantie te annuleren wanneer een bepaalde bestemming negatief advies krijgt van Buitenlandse zaken. Ze verkiezen dan voor het verplaatsen van de datum of een wijziging van de bestemming.

Nu de grenzen open gaan, is 38% van plan om alsnog een reis in het buitenland te reserveren en 27% in het binnenland.

 

Welk type vakantie, hoe en waarheen?

Gereserveerd voor de crisis: 56% was van plan om naar het buitenland te reizen en 6% in België. 38% had nog niet gereserveerd. 48% van de reizigers heeft de vakantie al geannuleerd. Van de 52% resterende wil 81% nog graag vertrekken, 12% wenst de datum te verplaatsen en 6% wil toch nog annuleren. Populairste bestemmingen waren Frankrijk 34%, Spanje 20%, Italië 14%, Nederland en Duitsland 9%. Transportmiddel was vooral vliegtuig en auto.

Nog niet gereserveerd:

38% is van plan om naar het buitenland te trekken (NL 35%, FR 43%), 27% wil reizen in het binnenland waarvan 11% voor de Ardennen (NL 14%, FR 9%), 9% voor de kust (NL 10%, FR 7%) en 7% elders. 35% blijft liever thuis (NL 32%, FR 38%).

Populairste bestemming blijft Frankrijk met 46%, gevolgd door Nederland met 17%, Spanje met 16%, Italië 12%, Duitsland 11% en Portugal 7%. Top drie bij de Vlamingen is Frankrijk (36%), Nederland (28%) en Duitsland (17%). Voor de Walen is dat Frankrijk met 56%, Spanje (18%) en Italië (15,6%)

 

Voor de crisis konden strand- en zonvakanties nog 33% van de Belgen bekoren, terwijl de natuur intrekken, het verkennen van de streek en citytrips op respectievelijk 22%, 22% en 21,4% belandden. Na Covid vrezen de Belgen duidelijk de aangekondigde restricties op het strand, in de horeca en andere. Strand- en zonvakanties zakken nu weg naar 25% en citytrips naar 19%, terwijl vakanties in de natuur stijgen naar 33% en het verkennen van de streek naar 31%. 

Noteren we ook dat 20% op familiebezoek gaat in het buitenland.   

Ongeveer 6 op de 10 Belgen zal met de auto op vakantie gaan tegenover 42% met het vliegtuig. Voor de crisis was dit nog respectievelijk 56% en 57%       

Een grote meerderheid van 96% blijft binnen Europa.

 

Zorgen

Vakantiegangers maken zich vooral zorgen om ziek te vallen (37%), om besmet te worden door Corona (35%) en om de kans in quarantaine te worden geplaatst (34%). Het risico op een ongeval (28%) of op slecht weer (26%) worden een beetje minder angstvallig bekeken. 

We stellen vast dat 58% al eens met ziekte werd geconfronteerd tijdens de vakantie en 15% met een ongeval. 19% moest de reis annuleren of noodgedwongen afbreken en bijna 20% had al de tussenkomst van de reisbijstand nodig. Een kwart van de reizigers kreeg al te maken met een panne aan het voertuig en 19% werd al eens bestolen. 40% had al eens problemen met een vlucht.  

 

Zijn we dan wel goed beschermd?

8 op de 10 Belgen checken de nodige documenten vooraleer te vertrekken op vakantie en 65% beweert goed op de hoogte te zijn van de diensten van hun reisbijstand.  

36% van de reizende Belgen heeft een medische bijstand of een pechbijstand. 82% vindt dat epidemieën zoals het coronavirus ook moeten gedekt worden door de reisbijstand. En voor 84% zou dit moeten worden opgenomen in de annuleringsverzekering. De helft is zelfs bereid daar meer voor te betalen.

69% van de Belgen is geïnteresseerd in een annuleringsverzekering of 15% meer dan in 2019, 74% in een medische bijstand (+12%) en 65% in pechbijstand voor de auto (+5%). Een bagageverzekering kan 48% bekoren (+10%)

Touring raadt vakantiegangers aan om zich altijd goed te beschermen. “Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat reizigers nogal met wat problemen te maken krijgen tijdens de vakantie”.   Daarom zal Touring, voor alle landen waarvoor niet langer een negatief reisadvies bestaat (in land van herkomst en bestemming), een epidemie zoals Covid-19 als een normale ziekte beschouwen en blijft de medische bijstand van toepassing.  Ook voor de annuleringsverzekering zijn de gewone dekkingen van toepassing zolang er geen negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken is. In beide gevallen (bijstand en annulering) mag er ook geen lockdown in België bestaan waarbij niet-essentiële reizen worden verboden.

-einde persbericht-

 

¹Onderzoek uitgevoerd door studiebureau Indiville iov Touring bij 4.300 Belgen: 50/50 man/vrouw, 65% Vlaanderen, 10% Brussel, 25% Wallonië.

 

Touring Reisbijstand

Als eerste organisatie voor pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) in België, is Touring een van de meest ervaren spelers op de markt. De bijstandscentrale van Touring in Brussel telt permanent 120 medewerkers en is 24u/24, 7d/7 bereikbaar voor oproepen van klanten in België en in het buitenland.

  • 450.000 gezinnen zijn voor hun reisbijstand aangesloten bij Touring. De alarmcentrale Buitenland van Touring krijgt jaarlijks 145.000 oproepen binnen (waarvan 40% tijdens de zomervakantie) van Belgen die in het buitenland in nood verkeren, met tussenkomsten voor 5.000 medische problemen en 30.000 technische problemen. Touring treedt in het buitenland voornamelijk op voor de volgende dienstverlening: pechverhelping, ter beschikking stellen van een vervangwagen, vervroegde terugkeer, repatriëring van mensen en huisdieren, bij natuurrampen of uitzonderlijke weersomstandigheden.
  • De bijstand in België zelf is goed voor ongeveer 680.000 oproepen per jaar om automobilisten, motorrijders en fietsers uit de nood te helpen. Touring verzekert vandaag 2.800.000 weggebruikers in België.
  • Als lid van ARC Europe (in 1991 opgericht door de grootste 8 mobiliteitsorganisaties van Europa,  waaronder Touring in België), kan Touring wereldwijd gebruik maken van een uitgebreid netwerk van dienstverleners. Via dit netwerk beschikt Touring over 12.000 pechverhelpingsvoertuigen, meer dan 70 helikopters en 8 ambulancevliegtuigen.