Vakantiebarometer Touring 2015

Belgen reizen graag naar het buitenland, maar wat met de reisbijstand?

  • Met de zomer in aantocht, organiseert de Belg zijn vakantie tot in de kleinste details: checklist voor de valiezen, reservatie van het hotel, het huren van een vakantiehuis of nog het voorbereiden van het traject en de activiteiten. Alles is tot in de puntjes geregeld. Toch wordt er al te vaak iets vergeten: bijstand in het buitenland.
  • Elk jaar stelt Touring hetzelfde vast: de Belg is optimaal verzekerd in België. Zo hebben 2 Belgen op 3 minstens 4 verzekeringsproducten in het binnenland. Daarentegen vertrekt de Belg op vakantie met amper reisbijstand.
  • Deze dubbele paradox was de aanleiding voor Touring om - in samenwerking met het onderzoeksbureau GFK - de keuzes van de Belgen voor hun vakanties en hun kennis over bescherming in het buitenland te leren kennen. De enquête is uitgevoerd door GFK tussen 5 en 11 februari 2015 bij een representatieve steekproef van 2750 personen

Het staat als een paal boven water, Belgen reizen veel. 73% van onze landgenoten vertrekt minstens eenmaal per jaar naar het buitenland. Maar meer dan de helft hiervan heeft geen reisbijstand tijdens hun buitenlandse trip. Waarom? Bijna 4 op 10 vindt dat ze hiervoor niet vaak genoeg op reis gaan en bijna 3 op 10 denkt voldoende gedekt te zijn door hun ziekenfonds. Meer dan 2 Belgen op 10 vindt dat hij geen reisbijstand nodig heeft.

Een hoog vakantiebudget dat kan oplopen in geval van pech

73% van de Belgische reizigers schat jaarlijks tussen de €1.000 en €5.000 te spenderen aan hun vakanties. Het gemiddelde vakantiebudget in Europa is €875 per persoon, dus €3.500 voor een familie van 4. De kost om een voertuig van Frankrijk naar België te repatriëren kan bovendien oplopen tot €540 of 15% van het gemiddelde vakantiebudget van een familie zonder reisbijstand. Een medische interventie (met repatriëring) in het buitenland kan snel tot meer dan €2.600 kosten.

Danny Smagghe, woordvoerder van Touring, legt uit: “Onaangename verrassingen kunnen altijd voorkomen. Tijdens de zomer kennen we steeds een piek aan interventies. Alleen al voor juli en augustus 2014, hebben we meer dan 63.928 oproepen gekregen en hebben we 14.000 interventies ter plaatse uitgevoerd. Een reisbijstand is niet hetzelfde als een verzekering. Er is duidelijk verwarring over wat beide producten dekken. Ons advies: controleren, controleren en nog eens controleren, zodat je met een gerust hart kan vertrekken.” 

De helft van de Belgen denkt dat hun autoverzekering hen ook in het buitenland uit de problemen helpt

6 op 10 Belgen gebruikt de eigen wagen om naar de zon te rijden. “50% hiervan denkt dat de autoverzekering helpt indien er iets misloopt. Dat is niet het geval. Vraag jezelf af: ben je beschermd in geval van panne of ongeval in het buitenland? Meer dan 2 op 10 zegt het niet te weten. Verbazingwekkend, zeker wanneer we weten dat de meerderheid van de Belgische voertuigen niet gedekt is in het buitenland”. 

Volgens Touring: “Zonder dekking kunnen de kosten van een panne in het buitenland zeer snel oplopen. Heel vaak is er namelijk een vervangwagen nodig, wat niet makkelijk te vinden is in het midden van de zomer. Dit is een punt dat niet over het hoofd mag worden gezien, want 84% van onze interventies hebben te maken met technische problemen.”

Een ander groot vraagteken…

Eenmaal op vakantie in het buitenland, kan er thuis (waterschade, brand…) of met een familielid iets gebeuren (ziekte, ongeval, overlijden…). Ook dan is er diezelfde onzekerheid:  1 Belg op 4 heeft totaal geen idee of hij gedekt is in geval van een dringende terugkeer naar huis. In totaal, zegt meer dan de helft helemaal niet gedekt te zijn. Ze lopen het risico dat hun vakantiebudget volledig verloren gaat.

Uw vakantiewoning, gedekt of niet gedekt?

31% van de respondenten kiest ervoor om een huis of appartement in het buitenland te huren. En bijna 4 Belgen op 10 zijn niet verzekerd als ze hun huurvakantie moeten annuleren.

32% van de Belgen kiest voor ‘All Inclusive’-formules. Boekingen via tour-operatoren omvatten in het algemeen een annulatieverzekering. 65% van de respondenten zegt echter enkel hotelkamers of B&Bs te reserveren waarbij er gewoonlijk geen annulatieverzekering is inbegrepen.

En de bagage?

36% van de Belgen is niet verzekerd tegen verlies van bagage en 28% weet het gewoon niet. Hetzelfde verhaal bij diefstal van bagage, 37% geeft aan niet te zijn verzekerd en 29% weet het niet. En voor schade aan hun bagage, is 37% niet verzekerd en heeft 32% geen idee of hij al dan niet verzekerd is.

Touring: “Door deze verschillende bevindingen, merken we op dat het voor de Belgen helemaal niet duidelijk is hoe ze ervoor staan wanneer ze naar het buitenland vertrekken. Vakantie is er om uit te rusten en te genieten. Om in alle rust te kunnen vertrekken, raden wij daarom ten sterkste aan om de details van je verschillende bijstandscontracten te controleren. Bij Touring, staat een team adviseurs ter beschikking om je te informeren over de formule die het beste past bij jouw noden, afhankelijk van het type vakantie, de bestemming, of je een huisdier meeneemt, met jonge kinderen reist.”

Perscontact:

Danny Smagghe, tel 02/233.24.78 of 0476/542.142

Over Touring

De alarmcentrale Touring telt permanent 120 medewerkers in Brussel en is bereikbaar 24u/24, 7d/7 om de oproepen van klanten in binnen- en buitenland te ontvangen.

  • Als eerste organisatie in België op het gebied van pechverhelping (1948) en reisbijstand (1958) , behoort Touring tot de meest ervaren spelers op de markt.
  • 250.000 families zijn aangesloten bij Touring voor hun reisbijstand. De alarmcentrale ontvangt jaarlijks 120.000 oproepen (waarvan 40% tijdens de zomervakantie) van Belgen in nood in het buitenland et voert 5.000 medische en 25.000 technische interventies uit in het buitenland. Touring voert in het in buitenland voornamelijk volgende interventies uit: bijstand bij mechanische pech, het ter beschikking stellen van een vervangwagen, onvoorziene terugkeer, repatriëring van personen en huisdieren, in geval van natuurrampen of uitzonderlijke weersomstandigheden.
  • Als lid van ARC Europa, kan Touring wereldwijd beroep doen op een uitgebreid netwerk van bijstandsverleners. Via dit internationaal netwerk, beschikt Touring over 12.000 pechverhelpingsvoertuigen, meer dan 70 helikopters en 8 ambulancevliegtuigen.