Krokusvakantie - Touring Reisbijstand waarschuwt wintersporters

Minstens 15 reizigers dood door lawines

De krokusvakantie is traditioneel de drukste wintersportperiode van het jaar. Vorig jaar heeft 64% van de Belgische skiërs, die hun vakantie boekten via een reiskantoor, voor de krokusvakantie gekozen, tegenover 56% in 2018. Er zijn ieder jaar meer skiërs: in 2019 ging het om 258.261 sporters, in 2018 om 226.748*.

Touring Reisbijstand roept de skiërs en snowboarders op tot waakzaamheid. “Deze winter kwamen al 15 mensen om in lawines. Uiteraard worden de risico’s sterk gereduceerd wanneer men op de geopende en officiële pistes blijft. Door de informatie en voorbereidingen van het pistepersoneel loop je hier weinig risico’s op lawines. Daarnaast is het uiteraard ook opletten voor ongevallen op de skipistes zelf. Door de strenge wetten in Oostenrijk bijvoorbeeld riskeer je strafrechtelijke vervolging wanneer je een zwaar skiongeval veroorzaakt. Dat was vorig jaar het geval bij meer dan 1.700 ongevallen, in Oostenrijk alleen”. Er geldt steeds een belangrijke regel in de Alpen: de skiër voor jou heeft altijd voorrang, ook als die geen ervaring heeft en daardoor rare toeren uithaalt, of trager skiet, aldus Touring.       

Vorig jaar kreeg Touring tijdens de krokusvakantie tot 3.600 oproepen die resulteerden in 1178 tussenkomsten op het terrein en 104 repatriëringen. “Het aantal medische tussenkomsten steeg met 7% tegenover het jaar voordien. Op de pistes zijn een goede uitrusting en het opvolgen van de pisteregels en infoborden, die soms ook de toegelaten skisnelheid aangeven, de belangrijkste elementen om ongevallen te vermijden”.

We blijven het dragen van een skihelm (niet enkel voor kinderen) sterk aanraden, want dit voorkomt duidelijk bepaalde verwondingen bij ongevallen tussen wintersporters onderling of tegen obstakels, aldus Touring. “Het is in elk geval zo dat de kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de wintersport 60% lager ligt bij het gebruik van een skihelm (bron, www.eurosafe.eu.com). Een botsing aan 30 km/u is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep; aan 50 km/uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep”.

Touring vreest vooral het steeds stijgend aantal skiërs/snowboarders die onvoorbereid  buiten de piste gaan. “Redenen daarvoor zijn de overbevolking op de gewone pistes, de avontuurlijke uitdaging en de verse, maagdelijke sneeuwhellingen. Toch loopt men hierbij (zeker in bepaalde periodes van het jaar) een enorm risico. Terwijl op de piste (meestal niet zichtbaar) heel wat veiligheidsaspecten en risico-inschatting bekeken worden door het pistepersoneel is dit totaal afwezig buiten de afgebakende pistes.

Touring verzekert ook ongevallen buiten de piste op voorwaarde dat er begeleiding is van een officiële gids en dat de organisatie is ingelicht ter plaatse maar het is zeker geen vrijgeleide om roekeloos te zijn.

We raden alle wintersportliefhebbers die buiten piste gaan sterk aan om het nodige veiligheidsmateriaal mee te nemen. De overlevingskansen van lawineslachtoffers zijn grotendeels afhankelijk van de tijd die nodig is om hen terug te vinden en hun ademhalingswegen vrij te maken. 

Vermits lawines echte natuurfenomenen zijn blijft de risico-inschatting moeilijk, toch kan men een aantal regels in acht nemen:  

  • Ga nooit alleen buiten piste
  • Neem steeds de nodige uitrusting mee: lawinepieper, sonde en schop, eventueel ABS rugzak                                
  • Oefen vooraf met het lawinemateriaal (de overlevingskansen nemen sterk af met de tijd dat je bedolven zit)
  • Let goed op de borden met waarschuwingen en/of andere signalisatie voor lawinegevaar.

Tenslotte waarschuwt Touring ook voor de après-ski activiteiten. Vele skistations bieden na een dagje skiën nog andere sensationele sporten aan, zoals circuits om te bobsleeën (aan 80km/u). “Men doet er goed aan om daar spaarzaam mee om te springen en voldoende rust te nemen na een dag skiën. Zeker in het begin, wanneer het lichaam nog moet gewoon worden aan de omstandigheden (hoogte, koude)”.

- Einde persbericht -

*ABTO