Android Auto en Apple CarPlay: alles wat je moet weten over infotainment in de auto

Image
Image

Android Auto en Apple CarPlay: alles wat je moet weten over infotainment in de auto

Tegenwoordig bieden de meeste autofabrikanten Android Auto en Apple CarPlay aan, standaard of als optie. Deze infotainmentplatformen voor in de auto hebben een interface die geoptimaliseerd is voor spraakopdrachten, knoppen aan het stuur en aanraakschermen. Hier lees je hoe het werkt en hoe je er het beste uit kan halen.


Infotainment, wat kan je ermee?

Wat we vandaag het ‘infotainmentsysteem’ noemen, is de voorbije decennia sterk geëvolueerd. In de jaren 80 en 90 waren autoradio’s en cassette- en cd-spelers de belangrijkste bronnen van ontspanning in de wagen. Toen de mobiele telefoons en mp3-spelers hun opwachting maakten, begonnen de constructeurs geavanceerdere systemen in te bouwen, zodat bestuurders hun apparaten konden aansluiten om te bellen of muziek te beluisteren.

Dankzij de technologische evolutie zagen de grote autogroepen vervolgens vooral begin jaren 2010 brood in de ontwikkeling van speciale systemen voor in de wagen, wat leidde tot de introductie van Apple CarPlay (iPhone) in 2014 en Android Auto in 2015.

Android Auto, Apple CarPlay
Apple CarPlay en Android Auto, twee systemen die dezelfde mogelijkheden bieden.


Android en Apple, bijna een duopolie

De meeste autoconstructeurs voorzien vandaag standaard of optioneel Android Auto en Apple CarPlay, met een geoptimaliseerde interface voor spraakbesturing, knoppen aan het stuur en aanraakschermen.

Er zijn echter ook een paar opvallende uitzonderingen, zoals Tesla bijvoorbeeld. Het Amerikaanse merk biedt namelijk geen van beide aan en werkt met een eigen interface. Dat is trouwens bij meerdere Amerikaanse constructeurs het geval, zoals bij GM en Rivian (EV).

Anderen laten de keuze dan weer volledig vrij, zoals Renault met het OpenR Link-systeem op de elektrische Megane E-Tech, Scenic E-Tech en R5 E-Tech. Het Franse systeem is gebaseerd op Android Automotive, maar maakt gebruik van een eigen Renault-interface die zowel Android Auto als Apple CarPlay ondersteunt.

Beide technologieën zijn vandaag de onbetwiste marktleiders op het vlak van ingebouwd infotainment. In 2023 ondersteunde 98% van de nieuwe wagens ofwel Apple CarPlay ofwel Android Auto. De platformen zijn ondertussen dan ook uitgegroeid tot een echte must-have voor bijna 80% van wie een nieuwe wagen koopt.


Met of zonder kabel?

Heb je in je wagen een kabel nodig om Android Auto of Apple CarPlay te gebruiken? Koop dan een exemplaar van goede kwaliteit om te vermijden dat de verbinding verbroken wordt. De meeste auto’s bieden vandaag een draadloze verbinding via Bluetooth – wat handiger is, ook al zijn er soms verbindingsproblemen

Als dat gebeurt, is de beste oplossing je telefoon herstarten (volledig uit- en weer inschakelen). Lukt het nog altijd niet? Aarzel dan niet om de koppeling van de telefoon met de wagen te verwijderen. Dat kan je doen in de Bluetooth-instellingen van je telefoon (‘Koppeling ongedaan maken’ of de wagen in kwestie ‘Vergeten’). In de auto zelf kies je vervolgens ‘Verwijderen’ naast de naam van je telefoon. Daarna volstaat het om beide weer te koppelen om de verbinding opnieuw te laten werken.

Nog een laatste tip: soms doet de Bluetooth-verbinding moeilijk door de USB-kabel die je gebruikt om op te laden. In dat geval kan je de telefoon beter opladen via de sigarettenaansteker.


Updates en veiligheid achter het stuur

Zorg ervoor dat je smartphone up-to-date is en beschikt over de nieuwste versie van Android of iOS. Software-updates corrigeren fouten en voegen nieuwe functies toe die je rijervaring aangenamer maken. Neem ook de nodige tijd om de apps die je wil gebruiken te configureren.

Zo kan je je favoriete apps zo organiseren dat ze bovenaan op het welkomstscherm verschijnen. Maak zeker ook gebruik van spraakassistenten zoals Google Assistant of Siri om afleiding onderweg te beperken. Ze kunnen je helpen om berichten te versturen, iemand op te bellen of een bestemming in te geven zonder je ogen van de weg te halen.

Stel je meldingen tot slot zo in dat je tijdens het rijden enkel essentiële berichten krijgt. Dit kan je afleiding achter het stuur sterk verminderen.


En wat als ik met een oudere wagen rijd?

Dateert je wagen van voor 2015? Dan is de kans klein dat je over deze systemen beschikt. De meeste auto’s uit die tijd hebben immers geen centraal display en/of interface waarop Apple- of Android-apps kunnen worden weergegeven. Wil dat dan zeggen dat het onmogelijk is? Allerminst. Zowel in de winkel als online vind je tegenwoordig autoradio’s met groot scherm (norm ‘2 Din’), waarvan de meeste vandaag over deze Apple- en Android-interface beschikken. Hou wel rekening met de leeftijd van je wagen en het boordsysteem, want ondersteuning is niet altijd gegarandeerd.


Nog meer deskundig advies voor je auto? Je vindt het op onze website.