Image

Rij traag door Frankrijk en ontdek nieuwe plekjes. Foto: © Tourisme Estérel Côte d'Azur

Vele wegen leiden naar het zuiden van Frankrijk, al rijden veel toeristen in één ruk naar hun eindbestemming. Onderweg lonken pareltjes ver weg van de massa. Rijd je binnenkort naar het zuiden? Dit is onze top 10 van de meest verrassende plekjes.


1. Het bos van Fontainebleau

Wie via de befaamde Route National 7 (RN7) zuidwaarts rijdt, treft net voorbij Parijs het departement Seine-et-Marne. Bezoek Fontainebleau, dat bekend staat om zijn fabelachtige kasteel, en ontdek ook het bos eromheen, het grootste natuurgebied in de regio Île-de-France.

Het bos van Fontainebleau. © Chlorofilm | Fontainebleau Tourisme


2. Frankrijk langs de RN7: Briare

Ook bereikbaar via de RN7: Briare. Hier bevindt zich het befaamde brugkanaal dat het zijkanaal van de Loire met het kanaal van Briare verbindt. Dwars over de Loire wel te verstaan. Er zijn voetpaden over de hele lengte van de metalen brug.

Het brugkanaal van Briare. © Tourisme Loiret


3. Montélimar, het zoete Frankrijk

Toegegeven, Montélimar is een legendarische halte op de RN7 maar zoetekauwen zullen daar niet om malen. De gemeente staat bekend als de hoofdstad van de noga. Sla dus zeker een voorraadje in en ontdek het historische centrum met zijn verkeersvrije straatjes en boetiekjes.


4. Uitwaaien aan de Opaalkust

Wie via het westen van Frankrijk zuidwaarts rijdt, kan net over de grens al halthouden in Nord-Pas-de-Calais. Kunstliefhebbers kunnen het Louvre in Lens afvinken maar je kunt ook uitwaaien aan de Opaalkust. Check deze roadtrip die jou van Duinkerke naar Nantes brengt.

Opaalkust Frankrijk
De Opaalkust. © Allyson Beaucourt | Unsplash


5. Dagdromen in Nantes

Een stalen boom van 30 meter hoog, een mechanische olifant die door de straten dwaalt, kinderen die op voorhistorische vogels door de lucht vliegen … Welkom in Nantes, de stad van kunst en creativiteit. Niet twijfelen als je met je kinderen reist ... of zelf fan bent van Jules Verne.


6. Zeevruchten degusteren op Île de Ré

Zin om een eiland te bezoeken? Stel La Rochelle in op je gps en neem daar de brug naar Île de Ré. Dit kleine eiland telt meer dan 100 kilometer fietswegen, tal van campings en nog veel meer oesterbars en zeevruchtenrestaurants. Een ideale halte voor wie met de camper reist (en de fiets meeneemt).

Ile de Ré Frankrijk
© Tourisme Île de Ré


7. Route des Vins

Aan wijnroutes geen gebrek in Frankrijk, maar voor ronkende namen moet je toch naar de Médoc. Margaux, Latour en Mouton Rothschild, om er maar een paar te noemen. Check deze wijnroutes en vergeet Bob niet!

De wijngaarden in de Médoc. © Bordeaux Tourisme


8. De mooiste dorpen van Frankrijk

Les Plus Beaux Villages de France is een onafhankelijke organisatie die op basis van diverse criteria de mooiste dorpen in Frankrijk aanwijst. Ga eens grasduinen in hun lijst want van de 176 mooiste dorpen van Frankrijk ligt er ongetwijfeld eentje op jouw reisroute.


9. De marktjes in de Dordogne

Niets heerlijkers dan de Dordogne ontdekken via een bezoek aan een van de vele lokale marktjes. Je vindt er elk seizoen streekproducten, zoals truffels, de wijnen van Monbazillac en Bergerac, okkernoten, producten met eend of gans, aardbeien en ga zo maar door.

Dordogne Frankrijk
Markt in Périgueux. © Luc Fauret


10. De Corniche d’Or

Deze prachtige weg dwars door de rode rotsen van het massief van Estérel verbindt Saint-Raphaël met Cannes. Heb je je fiets mee? Parkeer je auto op een plekje met zicht op de Middellandse Zee en klim in het zadel. De Corniche d’Or wordt gerekend tot de mooiste wegen van Frankrijk.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?