Nieuwigheden op de camping

Image
camping
Image
camping

Nieuwigheden op de camping

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

We reden eind maart 2024 helemaal naar het Franse Chamonix om er deel te nemen aan de Decathlon Mountain Days. Noem het gerust een showcase van de Franse sportartikelenfabrikant. In de schaduw van de Mont Blanc, Europa’s hoogste bergtop, worden alle producten ontworpen die van ver of dichtbij te maken hebben met bergsport. Denk aan klimtouwen en karabijnen, maar ook aan wandelschoenen, rugzakken, tenten en allerhande accessoires die outdoor sporten in de bergen veiliger én aangenamer maken. Het is hier dat we kennismaakten met deze drie kampeernieuwigheden: een douchetent, een campingcartent en een glampingtent.


1. Douchetent

Het summum van een outdoorvakantie is voor veel mensen ‘wildkamperen’. Dat je dat niet overal mag doen kan je hier lezen. Maar waar het wel kan, is het zalig. Op één lastig detail na: het gebrek aan sanitair.

Daar hebben ze bij Decathlon een mouw aan gepast. Of beter: een opblaasbare douchetent. Beeld je daar geen luchtkasteel bij in, maar een relatief compacte tent die hoog genoeg is om in recht te staan, en stevig genoeg dankzij de ferm opgeblazen luchtbogen.


Bij de tent horen een reeks accessoires die het geheel handig maken in gebruik. Denk aan een waterreservoir dat je mechanisch onder druk brengt met een pomp. Je vult het (deels) met warm water of je legt het in de zon om op te warmen.

Een opvangbank voor water dient als lavabo. Een reeks opbergvakken en een spiegel toveren één zijde van de douchetent om tot badkamer. En een slim bedacht afsluitsysteem zorgt ervoor dat je gerust kan douchen zonder je zorgen te maken over te nieuwsgierige passanten. Het geheel laat zich overigens compact opbergen in een handige draagzak. De Quechua AirSeconds douchetent kost 250 euro.


2. Campingcartent

Misschien ben je eerder het familietype en ga je graag op stap met je gezin of met vrienden. Ben je van plan om meerdere dagen op dezelfde plaats te verblijven? Dan zal je het comfort van echte bedden appreciëren in deze plooibare caravan of campingcartent.

tent campingcar
© Jo Verluyten


Voor alle duidelijkheid: het gaat over een aanhangwagen die je kan ontvouwen tot een ruime familietent. Ze zijn erg populair bij onze noorderburen die sowieso grote liefhebbers zijn van ‘sleurhutten’. Beschouw deze campingcar als het kleine broertje van de caravan.

Die campingcar lijkt weer helemaal terug van weggeweest nu er steeds meer elektrische wagens in gebruik worden genomen. Veel van die wagens mogen of kunnen geen zware caravan trekken, en dus wint de veel lichtere campingcar weer aan populariteit.

Decathlon ontwierp samen met partner Erdé een tent die maar liefst 5,40 x 3,85 m groot is. Met zo’n ruimte heb je niet alleen plaats voor twee slaapruimtes met dubbel bed – je ligt hierbij dik een halve meter boven de grond, wat aangenamer slaapt.


De leefruimte (13 vierkante meter) is ook meer dan groot genoeg om er een mobiele keuken in te huisvesten, een eettafel en wat stoelen om in te relaxen. Bijzonder handig als het weer wat tegenzit, of wanneer je een halve speeltuin meeneemt voor de kinderen.

Goed om te weten: in de trailer zelf zijn niet enkel bedden ingebouwd, er is ook veel beschikbare ruimte voor al je kampeerspullen. Die kan je thuis dus ook samen, in één geheel opbergen.

Klein nadeel: je hebt een trekhaak nodig en je moet plaats hebben om de campingcar te stallen wanneer die niet in gebruik is. Lees: het overgrote deel van het jaar. En nog een nadeel: zo’n campingcar is niet goedkoop. Reken op een aankoopprijs van een kleine 10.000 euro. Decathlon is zich ervan bewust dat dit een hele investering is en onderzoekt de mogelijkheid om de campingcar ook in verhuur aan te bieden.


3. Glampingtent met sterrenhemel

We blijven nog even in luxueuzere sferen en treden binnen in de AirSeconds Skyview. Die is ontegensprekelijk geïnspireerd door de vele glampingvormen die de afgelopen jaren de kop opstaken. Al voegt Decathlon met de Skyview wel een innovatieve twist toe aan de bubbeltent.

Die wordt namelijk rechtgehouden door luchtdruk. Dat zit zo: binnenin de tent wordt luchtdruk opgebouwd door een kleine pomp die van elektriciteit wordt voorzien door een klassieke elektriciteitskabel of een oplaadbare powerbank. Het verbruik ligt laag, de geluidsproductie zo mogelijk nog lager. Tenminste als je ramen en deuren gesloten houdt.


Daarom bestaat de tent ook uit twee compartimenten: de inkomsluis met afsluitbare deuren en de leef- en slaapruimte met transparant dak. De bedoeling is dat je eerst de sluis weer sluit aan de buitenzijde, vooraleer je binnenkomt in de leefruimte. Ontsnapt er toch te veel lucht, dan zal het pompje even moeten werken aan een hoger debiet om de ruimte weer op gelijke druk te brengen met de atmosferische druk buiten de tent. Klinkt allemaal ingewikkeld, maar in de praktijk valt het best mee. Of levert het hilarische lachbuien op als de tent gedeeltelijk inzakt.

Het unieke aan deze bubbeltent vonden wij het doorzichtige dak, waardoor je ‘s nachts sterren kan tellen als je de slaap niet kan vatten. En een geruststelling voor mensen die in het pikdonker willen slapen: het doorzichtige gedeelte kan je simpelweg afsluiten met een manueel bedienbare luifel om de tent te verduisteren.

Je kan met een viertal personen in deze tent slapen, maar het gezelligst is ze toch met twee. Voor 1.500 euro beleef je glamping in je eigen tuin.


Meer inspiratie nodig?

Lees dan ook onze koopgids voor daktenten of schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van onze kampeerinitiatieven (inspiratie, ideeën, wedstrijden, ...).