Image

De vakantie staat voor de deur en de stress slaat toe: hoe pak je dat aan met je baby? Welnu, er is geen reden tot onbezorgdheid – wel integendeel – maar een goede voorbereiding is wel noodzakelijk. Tijd voor een checklist!

Staar je niet blind op de mogelijke struikelblokken want in veel gevallen zijn die er niet. Sterker nog: op vakantie gaan met je baby is een absolute aanrader. Althans, als je deze tips in het achterhoofd houdt.


1. Denk na over de bestemming

Zoek het letterlijk niet te ver want je bent niet altijd gebaat met een lange reisweg, tijdsverschillen of een te hete eindbestemming. De opties dichterbij zijn legio maar check vooraf of de accommodatie geschikt is voor je spruit en of er eventueel aangepaste arrangementen zijn.

Rij je de grens over? Zorg dan voor een Kids-ID, een identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar. In dit artikel gaan we dieper op de reisdocumenten in, ook voor de ouders.

met baby op vakantie tips
Denk na over je bestemming. Denk aan het comfort van je baby: niet te ver, niet te warm.


2. Comfort aan boord

Met het vliegtuig of met de auto? Zorg ervoor dat het kind in alle comfort van A naar B reist. Dat gaat niet enkel over het kinderzitje in de auto maar ook over de losse en comfortabele kledij, voldoende water onderweg, verfrissingsdoekjes, etc.

Als je met de auto op vakantie gaat, knip je route dan op in etappes zodat je onderweg kunt verpozen. Zorg voor een deken als je met je baby in het gras wil gaan liggen maar blijf op veilige afstand van de openbare weg. Tip: parkeer je auto intussen in de schaduw.


3. Voeding onderweg

Voor de voeding van je kind zijn er nogal wat factoren waar je rekening mee moet houden. Is het slim om verwarmde melkvoeding mee te nemen of niet? Nemen we een koelbox mee en wat stoppen we erin? Potjesvoeding of niet? De officiële webstek van het agentschap van de overheid Kind & Gezin brengt soelaas.


4. Vertrek vroeg in de ochtend

Wie met de auto reist, doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Op die manier kun je proberen om je kind(eren) nog zo lang mogelijk te laten slapen. Een paar bijkomende tips: tank op voorhand je voertuig vol, plan je reisweg nauwkeurig, las voldoende rustpauzes in, zorg voor bezigheidstherapie op de achterbank etc. Tip: ga indien mogelijk naast je baby zitten op de achterbank.


5. Bus, vliegtuig of trein: waarop letten?

Elk vervoersmiddel heeft zijn voor- en nadelen maar je brengt ze beter op voorhand in kaart. Dat geldt niet alleen voor reizen met baby’s maar ook voor kinderen die al iets ouder zijn. Lees er deze 10 tips nog eens op na.


6. Blijft uit de zon

Het is altijd prettig als de zon schijnt, maar de zon kan ook een pretbederver zijn op de korte en lange termijn. Anders gezegd: vermijd de rechtstreekse zon zoveel mogelijk en zorg voor aangepaste zonnecrèmes, een zonnebril en een hoedje.

baby niet in de zon
Vermijd de rechtstreekse zon zoveel mogelijk, voorzie aangepaste zonnecrèmes, zonnebril en een hoedje.


7. Zorg voor een reisapotheek

Baby aan boord of niet, een reisapotheek is voor alle reizigers nuttig Maar met baby’s is het extra handig want lang niet alle medicatie kan je zomaar overal krijgen. Overigens durven samenstellingen van geneesmiddelen wel eens variëren en zijn de benamingen niet altijd identiek. Kortom, denk goed na over welke medicatie je noodzakelijk acht of bestudeer deze checklist voor je afreist. Overigens geldt hetzelfde voor babyvoeding: de namen en samenstellingen zijn lang niet altijd hetzelfde als in eigen land.


8. Wat als het misgaat?

Pech onderweg of problemen op je eindbestemming? Dek je goed in met de reisbijstand die bij jouw gezin past zodat je bij de minste pech je je nog louter om je baby hoeft te bekommeren.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.