Image
Een betaalbare citytrip boeken? Dat kan perfect!

Een weekendje Parijs, Londen of Rome is niet voor iedereen weggelegd. De kosten van de verplaatsing, het verblijf en het lokaal verbruik zijn vaak een spelbreker. Gelukkig zijn er alternatieven én trucjes om de kosten te drukken.

We gaan steeds vaker op reis. Onze ‘grote’ vakanties worden korter zodat er tijd is voor kortere vakanties tussendoor. Citytrips zijn ‘hotter’ dan ooit maar vaak valt het kostenplaatje fors tegen. Zijn er alternatieven? Heel zeker. Zijn er trucjes waardoor je je favoriete topbestemmingen niet meteen van je lijstje hoeft te schrappen? Ja, gelukkig maar.

Tip 1: vermijd de massa

Wie het massatoerisme mijdt, betaalt doorgaans (fors) minder. Topbestemmingen die bij voorbaat overlopen van de toeristen en ook geen reclame hoeven te maken (Parijs, Barcelona, etc.) weten perfect tot hoever ze kunnen gaan qua ‘prijselasticiteit’. Acht euro of meer voor een biertje? Vijf euro voor een flesje cola met een rietje? Zolang de toeristen in grote drommen door de drukke straten drentelen en een plekje zoeken op de overvolle terrasjes zal men de prijzen gevoelig optrekken. Wie toch naar de drukste metropolen wil en zich niet blauw wil betalen, moet zich goed informeren en in de stad op zoek gaan naar de plekjes die nog net niet ten prooi zijn gevallen aan de massatoerist. Let wel, die plekjes worden steeds schaarser.

De steden die (nog) niet onder de voet worden gelopen, zijn vaak de betere optie want daar kan men het zich niet permitteren om toeristen af te schrikken met te hoge horecatarieven. Kortom, steek je licht eens op bij de zogeheten ‘underdogs’, bestemmingen die qua toeristisch aanbod vaak niet moeten onderdoen voor de ‘usual suspects’. Twee concrete voorbeelden: Rotterdam in plaats van Amsterdam of Valencia in plaats van Barcelona. Meer tips nodig? Check deze 10 waardige alternatieven in Europa.

Tip 2: boek de goedkoopste trein- en vliegtickets

Hogesnelheidstreinen zijn een fantastische uitvinding maar wie niet uitkijkt, zal vaak slikken bij het aanschouwen van de tarieven. Laat je echter niet al te snel uit het lood slaan, want veel is afhankelijk van de reisperiode en het uur van vertrek. Wie flexibel is, vindt gegarandeerd aantrekkelijkere tarieven.

Als je bovendien ook nog flexibel bent qua luchthaven en luchtvaartmaatschappijen, dan zal je merken dat er een wereld van nieuwe mogelijkheden voor jou opengaat. Neem deze 5 tips voor goedkopere vlieg- en treintickets door en bekijk ook deze 8 budgettips.

Tip 3: loop eens langs in een reiskantoor

Online je citytrip boeken kan dan misschien aanlokkelijk klinken, je mag er in elk geval niet van uitgaan dat je daarmee gegarandeerd de laagste prijs zult betalen. Loop eens langs bij je lokale reiskantoor en laat je verbazen. Het klassieke reiskantoor is ideaal voor personen die graag uitgebreid advies inwinnen en veel belang hechten aan dienstverlening. Daar zal je bovendien kunnen vaststellen dat touroperators heel vaak combiprijzen hanteren die je zelf niet bij elkaar kunt surfen. Lees er meer over in ‘vliegtuigtickets en hotels boeken: internet of reisbureau?’.

Vijf betaalbare bestemmingen

Geen inspiratie? Informeer je eens over deze 5 steden: Boekarest (Roemenië), Boedapest (Hongarije), Krakau (Polen), Istanboel (Turkije) of Praag (Tsjechië). Toegegeven, sommige bestemmingen zijn eerder atypisch (Boekarest) en andere simpelweg goedkoop en in volle toeristische ontwikkeling (Krakau). Boedapest en Praag zijn dan weer absolute must sees die je niet al te lang meer mag uitstellen, want deze culturele topbestemmingen worden steeds populairder waardoor de horecaprijzen met kleine rukjes omhoog gaan.

Is dit lijstje niks voor jou? Steek je licht dan eens op in een reiskantoor want daar zullen ze jou gegarandeerd verrassen met bestemmingen waar je nog niet aan had gedacht. Succes!

Tip: al aan een annulatieverzekering gedacht? Weet dat niemand immuun is voor ‘onvoorziene omstandigheden’. Stel je vakantiebudget veilig want bij problemen kunnen de kosten hoog oplopen.

Deel deze inhoud