Met warmere temperaturen trekt het motorseizoen zich nu echt op gang, en dat is meteen goed nieuws voor de populaire MT-07 van Yamaha. Die werd zopas vernieuwd en moet in 2021 weer de populairste jongen van zijn klas worden. Tijd voor een eerste test.

Koplamp met kopzorgen?
De koplamp. Yep, die gaat over de tong. En dat is logisch ook, want de nieuwe kop is niet alleen het eerste wat je ziet, maar ook het designelement dat het meest ingrijpend veranderde. Het is een gewaagde zet van Yamaha om met dit nieuwe MT-design uit te pakken, en daarmee krijg je altijd voor- en tegenstanders. Op het 2021-model dus ook. Je vindt het mooi, of niet. Ergens tussenin is moeilijk. Op persfoto’s, die meestal vrij laag bij de grond getrokken worden, komt het design nogal extreem over. Maar tijdens deze test viel het reuze mee. De koplamp is mooi ingewerkt en past bij de uitstraling van de MT-07.

Nieuw design
De koplamp is echter niet het enige dat veranderde aan het design. We zien ook een nieuwe tank met onder andere luchtinlaten aan de zijkanten, ledverlichting rondom en (eindelijk!) standaard led-richtingaanwijzers, een nieuw lcd-dashboard en een vers kleurenschema. Je kan kiezen uit een zwarte, een blauwe of deze grijze met fluorode wielen. Voorheen was dat matzilver, nu is het een blinkende laag niet-metallic donkergrijs. Ziet er goed uit.

Updates, updates, updates
En daar stoppen de updates niet. Het motorblok is nu Euro 5, net zoals dat van de vorig jaar gepresenteerde Tracer 700. De grotere remschijven komen van de MT-09 en het rubber van Michelin (Road 5). Tot slot werd ook de zitpositie licht aangepast door het stuur iets breder te maken (+ 32 mm), een tikje hoger en wat meer naar de rijder toe. Goed, de verplichte theorieles is achter de rug. Rijden dan maar, zeker?

Test met nachtvorst
Testlocatie Marseille ontwaakt onder een stralende zon, maar die geeft bitter weinig warmte. We noteren een acceptabele 6 graden Celsius en zien de temperatuurmeter nog wat dalen als we op de Route des Crêtes belanden. Een prachtig stuk slingerende kustweg door de bergen, maar met nog wat nachtvorst op het asfalt is het concentreren geblazen. Ideale testomstandigheden zijn het niet … of eigenlijk net wel, want de Michelins laten zien hoeveel potentieel ze hebben. Tenzij we het achterwiel met opzet lieten doorspinnen of zwaar in het ABS remden, hebben we de motor niet één keer vreemd voelen doen. De MT-07 bleef steeds stabiel, rustig en gaf ons zelfs het vertrouwen om de limiet wat verder op te zoeken.

Uithoudingsvermogen
En dat deden we dan ook. Maar wat later op de dag, op droog asfalt en hemelse locaties. Veel verschil met de vorige generatie MT-07 is er qua rijgedrag niet. En wie zegt dat dat wel zo is, heeft zich in de luren laten leggen door de Yamaha-marketeers. Het verlies van 1,5 pk door de EU5-aanpassingen merk je niet en de andere zitpositie moet je al kunnen vergelijken met het uitgaande model om enig verschil te voelen. Wel merk je dat de remmen wat meer uithoudingsvermogen hebben. Puur qua remkracht zal het verschil niet zo groot zijn, maar het is wanneer je lang aan een stuk hard aan het pushen bent (bijvoorbeeld op een kilometerslange bergweg) dat er minder fading optreedt en de remmen wat meer reserve hebben.

De geschiedenisboeken in
Laat het weinige rijverschil met de vorige MT-07 echter geen punt van kritiek zijn. Daar was namelijk helemaal niks mis mee. Het tweecilinder crossplane motorblok zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een van de beste motoren uit dit tijdperk. Op papier heb je ‘slechts’ 73,4 pk, maar in werkelijkheid lijken het er minstens 10 meer te zijn. Je hebt altijd en overal voldoende koppel, waarbij je zelfs een haarspeldbocht in derde versnelling kan nemen en dan moeiteloos doortrekt tot 130 km/u. Zonder horten of stoten en zonder drama. Wil je souplesse in de stad, dan krijg je dat. Wil je een sportief reagerend blok op een bochtig stuk weg, dan staat het voor je klaar. Die dualiteit, zonder gebruik te maken van rijmodi, werkt subliem.

Compromis zoeken
Voor het chassis krijgen de Yamaha-ingenieurs een iets moeilijkere taak voor de kiezen. Ze moeten namelijk een goed compromis vinden tussen een machine die zowel geschikt is voor beginners als voor ervaren motards. De MT-07 is namelijk zo’n machine waarmee je leert rijden in de rijschool, maar die even goed gekocht wordt door Jorik die net z’n R1 op tweedehandssites heeft gezet. Ook daar slaagt Yamaha wonderwel in. “Maar er zit niet eens een upside down-vork op!”, hoor ik ‘de kenners’ al schreeuwen. Dat klopt, maar probeer eerst eens te ondervinden of het gebrek aan zo’n UPSD komt door het gebruikte materiaal, of eerder door de persoon die met dat materiaal gaat rijden …

Conclusie
Is deze test dan één grote goednieuwsshow voor de MT-07? Daar lijkt het wel op. Hoe ingrijpend het design veranderd is, zo weinig anders rijdt de Yamaha. En dat is een goede zaak. Enig punt van kritiek is de wat lage zadelhoogte, maar dat is puur persoonlijk. Dus heb je een ouder model MT-07 en ben je daar tevreden over? Prima. Zijn het futuristische design en de extra’s van het 2021-model jouw ding? Dan moet je niet twijfelen.
Meer weten over de Yamaha MT-07? Klik hier
De Yamaha MT-07 vergelijken met zijn concurrenten? Klik hier
Yamaha MT-07: technische gegevens en prijzen
Motor
Type: Vloeistofgekoelde twee-in-lijn
Cilinderinhoud: 689cc
Maximaal vermogen: 73,4 pk bij 8.750 opm
Maximaal koppel: 67 Nm bij 6.500 opm
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: ketting
Rijwielgedeelte
Frame: stalen diamantframe
Voorvork: 41 mm conventionele voorvork, niet instelbaar
Achterschokbreker: monoshock, instelbaar qua veervoorspanning en uitgaande demping
Remmen voor: dubbele 298 mm schijven met vierzuiger remklauwen, ABS
Remmen achter: 245 mm schijf met enkelzuiger remklauw, ABS
Voorwiel: 17 inch
Achterwiel: 17 inch
Afmetingen
Wielbasis: 1.400 mm
Zithoogte: 805 mm
Rijklaar gewicht: 184 kg
Tankinhoud: 14 liter
Prijzen, packs en garantie
Packs: Sport pack, Urban pack
Garantie: 2 jaar
België: 7.499 euro
Nederland: 8.199 euro
Invoerder: Yamaha Benelux
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.