Image
Nu het verbod op Euro-4 dieselauto's voor de deur staat, roept Touring op nog even te wachten met het uitdelen van boetes.
Brussel
Fotograaf: Austin P | Bron: Unsplash

Vanaf 1 januari mogen dieselwagens met Euro-4 norm de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet meer in. 35.000 Brusselse gezinnen worden hierdoor getroffen en ook zo’n 560.000 autobezitters uit de andere gewesten mogende hoofdstad niet meer binnen, op straffe van een waanzinnige boete van 350 euro.

Touring onderschrijft het principe van de lage-emissiezone. Een recente studie toont trouwens aan dat het systeem van de euronormen werkt: recentere voertuigen zijn effectief schoner

Maar het bannen van de Euro-4 diesels komt volgens Touring op een bijzonder ongelukkig moment. Corona maakt inkopen doen merkelijk duurder, en ook de energie- en brandstofprijzen zijn torenhoog.

Koopkracht onder druk

Nu de koopkracht van een groot deel van de bevolking sterk onder druk staat, kunnen weinig mensen zich momenteel een ander voertuig aanschaffen, aldus Touring.

Daarom vraagt de organisatie aan de Brusselse regering om met spoed na te denken over hoe zij tegemoet zal komen aan eigenaars van deze Euro-4 dieselvoertuigen.

Euro-4 norm

Om enig soelaas te bieden, heeft Touring de Brusselse regering voorgesteld om chauffeurs die nog met een Euro-4 dieselvoertuig rijden, pas te beboeten vanaf 2023. Zo zouden mensen wat meer tijd krijgen om een auto te vinden die binnen hun budget past of om hun mobiliteitsnoden en -gewoontes te herorganiseren.

“We vinden het jammer dat de Brusselse regering geen oren heeft naar onze oproep. We nodigen hen dan ook uit om snel zelf met een constructieve oplossing voor dit probleem op de proppen te komen in deze cruciale periode van economisch herstel”, klinkt het bij de mobiliteitsorganisatie.

Een Euro-4 diesel wordt volgend jaar onbruikbaar en virtueel waardeloos. Maar dat is niet alles. Omwille van productie- en toeleveringsproblemen door de coronacrisis zijn heel wat nieuwe auto’s nog niet beschikbaar. Hierdoor is de druk op de tweedehandsmarkt toegenomen en zijn de prijzen van tweedehandswagens merkbaar gestegen.

Als consument verlies je dus twee keer. Je oude Euro-4 auto geraak je aan de straatstenen niet kwijt, en de jongere occasie die je zoekt, is ofwel onvindbaar ofwel onbetaalbaar.

Contraproductief

Het risico bestaat dan ook dat een Euro-4 diesel vaker vervangen zal worden door een Euro-4, Euro-3 of zelfs Euro-2 benzinewagen die wel nog vrij mag rondrijden.

En laat die benzinewagens nu net auto’s zijn die het op vlak van CO2-uitstoot en klimaatimpact heel wat minder goed doen. Een verbod op Euro-4 dieselwagens wordt op milieuvlak dus contraproductief.

En al even contraproductief is het voortijdig beëindigen van de levenscyclus van een voertuig. “Naast het tegemoet komen aan de autobezitters die hun voertuig willen vervangen, dient Brussel onverkort en meer te investeren in valabele en betrouwbare alternatieven zoals autodeelsystemen.

Met het antwoord dat de betrokken Brusselaars en pendelaars dan maar de fiets of het openbaar vervoer moeten gebruiken, nemen wij geen genoegen. Dat is gewoonweg geen oplossing voor iedereen”, besluit Touring.

Touring doet daarom een beroep op het gezond verstand en het initiatief van de Brusselse overheid om een volwaardige oplossing aan te reiken voor deze problematiek, niet alleen wat milieuzorg betreft, maar ook op het vlak van koopkracht.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!