Image
ecorijden

Een paar simpele trucjes volstaan om brandstof te besparen. Volg onze tips, en het resultaat zal snel merkbaar zijn in je portemonnee.


In navolging van ons dossier “Minder verbruiken” en het interview met professor Luc Claessens, “Brandstofverbruik en CO2-uitstoot bij de acceleratie van benzinevoertuigen”, hebben we besloten om de beste tips om minder te verbruiken nog eens op een rijtje te zetten. Hier is onze top 10.

Maar voordat je verder leest, moet je jezelf één vraag stellen: Heb ik mijn auto echt wel nodig? Zou het te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer niet even makkelijk gaan? Als je de auto toch nodig hebt, zorg er dan voor dat je je route uitstippelt, in de wetenschap dat een auto minder verbruikt wanneer hij zijn optimale temperatuur bereikt, gemiddeld na ongeveer 5 kilometer.

Probeer je auto zoveel mogelijk aan de kant te laten staan ten gunste van zuinigere alternatieven
Probeer je auto zoveel mogelijk aan de kant te laten staan ten gunste van zuinigere alternatieven.


Onze 10 aanbevelingen

  • Om minder te verbruiken, mag je de motor niet stationair laten draaien om hem op te warmen.
  • Geef bij het starten van de motor niet te veel gas; alles wordt geregeld door het injectiesysteem en de elektronica.
  • Accelereer krachtig tijdens het rijden om snel een versnelling hoger te schakelen.
  • Probeer vooral te anciperen op de verkeersstroom.
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit om het verkeer te “lezen” en probeer zo weinig mogelijk bruusk te remmen.
  • Houd afstand met het voertuig voor je door maximaal gebruik te maken van de inertie van je auto zonder het gaspedaal opnieuw te moeten indrukken.
  • De motorrem is een bondgenoot om minder te verbruiken.
  • Wanneer je moet stoppen in het verkeer - en je auto niet uitgerust is met een automatisch “start/stop”-systeem - aarzel dan niet om je motor uit te schakelen zodra een stop langer duurt dan 20 seconden. De herstart verbruikt immers nauwelijks brandstof (het equivalent van 3 seconden stationair draaien).
  • Probeer je snelheid tijdens het rijden zo veel mogelijk te beperken. De luchtweerstand neemt immers exponentieel toe.
  • Beperk het gebruik van de airconditioning, die het brandstofverbruik met liefst 25% de hoogte in kan jagen. En probeer tot slot “luchtremmen” te vermijden, zoals open ramen, dakkoffers, fietsendragers enzovoort.


Een goed onderhouden auto drukt het brandstofverbruik

Minder verbruiken dankzij een goed onderhouden auto
Een onderhoud is niet goedkoop, maar het beschermt je auto en zal je op termijn geld besparen.

Veilig en zuinig rijden kan alleen met een goed onderhouden auto. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je banden, aangezien een te lage bandenspanning het brandstofverbruik met 3 tot 5% kan doen toenemen! Door te ecorijden zal je snel de resultaten aan de pomp merken, met langere periodes tussen de tankbeurten en daardoor ook een goedkopere brandstoffactuur ... Maar dat is nog niet alles. Dankzij je nieuwe rijstijl zal je merken dat je banden, je remmen en je voertuig in het algemeen minder slijtage vertonen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten. Met andere woorden, het is goed voor jou én voor de planeet.

Deel deze inhoud