We duiken voor deze roadtrip opnieuw nét onder de taalgrens. Ter herinnering: de taalgrens ontstond in 1963 en had als doel onze provincies zoveel mogelijk eentalig te maken. De administratieve vereenvoudiging was in die tijd een politiek speerpunt. Het opdelen van de voormalige provincie Brabant was een ander paar mouwen. Het was uiteindelijk wachten tot 1995 voor de provincie werd opgesplitst in Vlaams- en Waals-Brabant.
Opmerkelijk, maar niet toevallig, is dat het grondgebied van Waals-Brabant overeenkomt met het arrondissement Nijvel. Dat niet Nijvel maar Waver de provinciehoofdstad werd, heeft puur te maken met de meer centrale ligging van Waver.

Voor deze roadtrip richten we onze gps op het westen van de provincie, meer bepaald op Kasteelbrakel. Daar treffen we het prachtige kasteel waarvan je vandaag jammer genoeg enkel de tuinen kan bezoeken. Voor meer info kan je je licht opsteken in het kleine toeristische onthaal nabij de ingang van het kasteeldomein. Op het kleine marktplein aan de overkant van de straat prijkt de schandpaal die in de 16de eeuw werd opgericht. Vroeger was het een symbool van schande, maar vandaag is de schandpaal het meest emblematische monument van het dorp. Een unicum in Europa, beweert men ter plaatse.

Libanees-Maronitische orde
Onze volgende halte in het arrondissement Nijvel brengt ons naar het Klooster van de Heilige Charbel en de Abdij van het Bos van Heer Isaac. De abdij beschikt over een bescheiden museum en in het klooster kan je elke dag terecht voor een moment van bezinning. Bijzonder is dat het klooster gehuurd wordt door de Libanees-Maronitische orde, een kloosterorde die in de 18de eeuw binnen de oosters-katholieke Maronitische Kerk van Libanon het licht zag. De heilige Charbel heette eigenlijk Youssef Antoun Makhlouf en werd onder de naam Père Charbel in 1975 heilig verklaard.
Als je ter plaatse bent, steek dan zeker even de straat over en bewonder het Château de Bois-Seigneur-Isaac, oorspronkelijk een oude feodale burcht die vandaag omgeven is door een prachtige Franse tuin en een Engels park.

Geen trappist, wél abdijbier
Onze route door het arrondissement Nijvel brengt ons vervolgens naar de indrukwekkende ruïnes van de Abdij van Villers. De teloorgang van het monumentale complex is te wijten aan een opeenvolging van onbegrijpelijke beslissingen. Nadat de kloosterlingen aan het einde van de 18de eeuw door Franse troepen waren verdreven, werden de eigendommen openbaar verkocht. Een handelaar in bouwmaterialen zag zijn kans schoon en kocht het terrein louter om de abdij te slopen en in ‘brokken’ aan te bieden als bouwmateriaal. De volgende eigenaar deed er nog een schepje bovenop en liet de bouw van een spoorweg toe, dwars door het domein. Het verval werd pas een halt toegeroepen toen de Belgische Staat in 1893 de abdij in handen kreeg.
Hoewel Sint-Bernardus deze abdij samen met monniken van de orde der cisterciënzers stichtte, tref je hier geen trappist aan. Er werd in de 18de eeuw wel abdijbier gemaakt, maar na de openbare verkoop moest ook de brouwerij eraan geloven. Gelukkig vloeit er sinds 2014 weer abdijbier in Villers-la-Ville, ambachtelijk vervaardigd (min of meer volgens de receptuur van de monniken) en ter plaatse te degusteren. Maar laat Bob vervolgens het stuur overnemen, want de tripel is best pittig.
Na de ruïnes rijden we naar het Kasteel van Sombreffe, een kilometertje de provincie Namen in. Je kan het kasteel niet bezoeken, maar dit middeleeuws kasteel is nu eenmaal bijzonder fotogeniek. Onze eindhalte bevindt zich nauwelijks twee kilometer verderop, in het plaatsje Ligny.

Twee dagen voor Waterloo
Ligny doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Maar wie zich heeft ingelezen in de geschiedenis van Napoleon weet dat Ligny op de route ligt richting Waterloo. Napoleon keerde na zijn ballingschap op Elba in 1815 terug naar het vasteland en herstelde zijn macht in Frankrijk. Hij besloot om de geallieerde legers van de Zevende Coalitie aan te vallen die zich op dat moment in België hadden verzameld. Zijn doel was om de Britse én Pruisische legers afzonderlijk te verslaan, voordat ze zich konden verenigen. Daartoe stak hij op 15 juni 1815 onze grens over en splitste hij zijn leger in twee. Het was op 16 juni dat Napoleon de Pruisische troepen versloeg in de Slag bij Ligny. Intussen had de andere helft van zijn leger meer moeite bij Quatre Bras. Op 17 juni trokken de Britse en geallieerde troepen zich terug in Waterloo. Napoleon volgde de terugtrekkende troepen in hun kielzog om op 18 juni toe te slaan. De rest is, zoals we zeggen, geschiedenis. Meer weten? Ga eens kijken in het Ligny 1815 Museum.
De beste plek om je te inspireren over de provincie Waals-Brabant is de officiële toeristische website.
Ontdek op onze website nog veel meer ideeën voor uitstapjes in België of net over de grens.
Vertrek met een gerust gemoed
Een probleem onderweg tijdens je uitstap in het arrondissement Nijvel? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs voor je voordeur!