Image

Rijden met een caravan of aanhangwagen vraagt wat extra aandacht.

Reisbijstand organisatie Touring stelt dat het aantal tussenkomsten voor ongevallen of pech met caravans de laatste 5 jaar is toegenomen met 15%. “Dat heeft alles te maken met de populariteit van het reizen met caravan dat vooral in het teken staat van vrijheid. Daarom willen we vakantiegangers op een aantal zaken wijzen wanneer ze er met de caravan op uittrekken”.

Zo dien je zeker rekening te houden met de geldende snelheidslimieten voor wie met een aanhangwagen of caravan rijdt, aldus Touring. “Die kunnen verschillend zijn van land tot land. Men doet er dus goed aan om dat op voorhand te raadplegen.

In Frankrijk is bijvoorbeeld 100 of 110 km /u toegestaan op autosnelwegen wanneer het gewicht van de caravan onder de 3.500kg ligt. Maar in de meeste landen geldt een limiet van 80 of 90km/u op de autosnelwegen en 80 op wegen buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom gaat dat van 30 tot 50km/u”.

caravan snelheidslimieten
Er zijn verschillende snelheidslimieten per land.

Met een caravan rijden vraagt toch wel wat ervaring en inzicht, aldus Touring. “Je kan een (opfris)cursus volgen bij de rijschool. Voor je vertrekt geregeld oefenen in eigen land is ook een aanrader, om te leren vertrekken op een helling, bijvoorbeeld.

Als vertrekken met dat volle gewicht te zwaar is, kan je een beetje achteruit rijden zodat je caravan licht in schaar komt te staan; als je dan vertrekt, heb je al een beetje snelheid voor het gewicht van de caravan ‘trekt’.

Ook achteruit rijden en parkeren oefen je beter in. Daarbij moet je rekening houden met het S-effect: als je achteruit naar links gaat, gaat je caravan naar rechts en vice versa”.

rijden met een caravan
Rijden met een caravan vraagt wat oefening.

Touring: een extra stel spiegels laten installeren is niet verplicht, maar het is geen overbodige luxe. “Zo hou je overzicht over de hele lengte van je wagen én caravan, belangrijk bij het voorbij steken. Vergeet ook niet je koplampen bij te stellen als alles geladen is, zodat ze niet te hoog in de ogen van je tegenliggers gaan schijnen”.

Caravan slimmer laden

Wat gaat er vooral fout? Caravans die beginnen te slingeren zijn het probleem, zegt Touring. “Daarom is het belangrijk hoe je je caravan laadt. Heel wat vakantiegangers trekken erop uit met een caravan die overbeladen is.

Dat is niet enkel gevaarlijk, het kan ook een fikse boete opleveren en het verbod om verder te rijden vooraleer het overgewicht is overgeladen in een ander voertuig. Zorg bij het inladen dat het gewicht zoveel mogelijk tegen de as van je caravan zit.

Nog iets om rekening mee te houden: als je voorbij gestoken wordt door grote vrachtwagens, kan het aanzuigeffect ervoor zorgen dat je caravan gaat slingeren. Rij daarom zoveel mogelijk rechts. Rij je een helling af, doe dat dan in dezelfde versnelling waarmee je de helling op reed, zo kan je remmen op de motor.

Begin je toch te slingeren? De meeste mensen geven dan in een reflex gas om die slingerbeweging te neutraliseren, maar dat is fout. Begin direct te remmen.”

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.