Goed nieuws voor avonturiers in spe: voor 2022 vernieuwt Kawasaki zijn op A2-reizigers beluste hoogpoter, de Kawasaki Versys 650. Onder z’n subtiel gerestylede kuipwerk schuilen vanaf 2022 onder meer tractiecontrole, bluetooth-connectiviteit en een 4,3-inch tft-schermpje.

Zoek de verschillen
Je moet al je best doen om de verschillen nog te spotten tussen de Kawasaki Versys 650 en de Versys 1000, zijn grote broer. Van de iets agressiever gestijlde ledkoplampen, over de opvallende slagtanden onder de neus, tot het kuipwerk op de radiator en de flanken van de benzinetank. Verder blijven de stilistische updates tot een minimum beperkt.

Relax
Achter de nieuwe façade schuilt nog altijd het pakket waarmee Kawasaki sinds jaar en dag jonge rijders en downsizers weet te overtuigen. Je billen als op een troon in de dik gepolsterde en comfortabele zit, de ontspannen hoek waaronder je armen en benen richting het brede stuur en de ergonomisch uitstekend geplaatste voetsteunen reiken, ... deze machine is gebouwd om in alle comfort kilometers te vreten. De lekker lange veerwegen en boterzachte demping vreten elke oneffenheid in het asfalt weg. Heerlijk om de verwachte klappen tegen billen, onderrug en nieren amper als dusdanig doorgeseind te krijgen.

Geconnecteerd
Achter het in vier stappen verstelbare windschermpje zit een 4,3-inch tft-kleurenschermp geborgen. Naast alle boordinformatie, tref je er ook een eco-indicator en een icoontje op aan dat op connectie met je smartphone duidt. Zo kan je gestoord worden door meldingen van oproepen of binnenlopende berichtjes, maar interessanter is dat je na het rijden de ritgegevens kan bekijken.
Of tractiecontrole op deze erg soepel oppikkende Kawasaki Versys 650 écht nodig is, laten we in het midden. Maar mooi dat Kawasaki ervoor gekozen heeft om deze extra veiligheid in te bouwen. Zeker voor de minder doorgewinterde rijder, én voor die prijs.

Beproefd blok
Het blokje zelf is al sinds 2006 in roulatie, en over de jaren heen werd amper aan het aanvankelijke opzet ervan geraakt. Het haalt goed 67 pk en 61 Nm, is lekker kort gegeard in de eerste versnellingen en lang in de twee hoogste, en stampt zich overal doorheen. Of je nu door de drukke spits naar je werk slalomt, na de werkdag even een luchtje gaat scheppen, of een trip van meerdere honderden kilometers gepland hebt.
We zijn afgezakt naar de zone tussen Gerona en Barcelona, wat een garantie is op bergwegen bollen tot je binnenoor niet meer weet wat onder of boven is. Zoals ‘t een Kawa betaamt, gaat insturen al middels de minste input en flik je ‘m zonder tegenzin van z’n ene op z’n andere oor. Motorisch is hij niet van de wijs te brengen, schakelen gebeurt altijd precies en voorspelbaar, en ook de Nissin-remmen kwijten zich uitstekend van hun taak.

Perfect?
Geen klachten dan? Als we even mogen zaniken, dan missen we de slipper/assist-koppeling die op de iets sportievere middenklassers van het merk wél voorzien is. Het windschermpje is dan weer makkelijk te verstellen, al moet je wel met beide handen in de weer (en dus doe je dit enkel bij stilstand).

Tourer-pakket?
Ambieer je een trip om de globe, dan valt het Grand Tourer-pakket niet te versmaden. Voor 2.249 euro extra (exclusief montage) krijg je dan een topkoffer (47 liter), zijkoffers met binnentassen (56 liter), handkappen, een groter windscherm, ledmistlampen, handvatverwarming, een tankpad, een 12V-aansluiting én een gps-houder.

Technische gegevens 2022 Kawasaki Versys 650
Motor
- Type: vloeistofgekoelde paralleltwin, DOHC
- Cilinderinhoud: 649 cc
- Maximaal vermogen: 67 pk bij 8.500 tpm
- Maximaal koppel: 61 Nm bij 7.000 tpm
Prijzen, maten & gewichten
- Zithoogte: 845 mm
- Rijklaar gewicht: 217 kg
- Tankinhoud: 21 liter
- Prijs België: vanaf € 8.449
- Prijs Nederland: vanaf € 9.149
Importeur: Kawasaki Benelux Branch
Vergelijk de Versys 650 met zijn concurrenten op motorprijzen.be.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.