Neem de juiste documenten mee aan boord van jouw auto. Hoe reis je naar Zwitserland? Welke hoeveelheden sigaretten, sterke drank en andere luxegoederen mag je meebrengen?
Zwitserland maakt deel uit van de Schengenzone. Zo heb je enkel een geldig paspoort nodig of een geldige identiteitskaart. Als je van plan bent om langer dan drie maanden in Zwitserland te verblijven, moet je een visum aanvragen. Consulteer de aanvraagprocedure op de website van de Zwitserse Confederatie. Ben je afkomstig uit het buitenland maar woon je in Europa, dan gelden de bovenstaande regels ook voor jou.
Als je met de auto naar Zwitserland reist

- Zorg ervoor dat je altijd een geldig rijbewijs bij jou hebt;
- Zorg ervoor dat je de correcte documenten van de wagen aan boord hebt: verzekeringskaart (groene kaart), inschrijvingsbewijs (grijze kaart), een geldig autokeuringsbewijs (als je wagen aan de technische controle moet voldoen) en een gelijkvormigheidsattest;
- En zorg er ook voor dat de letter ‘B’ goed zichtbaar is naast het kenteken van jouw wagen.
Als je op een andere manier naar Zwitserland reist
Heb je geen auto of wil je liever op een andere manier naar Zwitserland reizen? Geen zorg, er bestaan heel wat alternatieve vervoersmiddelen. Het land is perfect bereikbaar met het vliegtuig, de bus en de trein.

Zwitserland heeft strenge regels wat betreft de import van goederen. Om goederen mee te nemen, moet je 17 jaar zijn en moet je rekening houden met de volgende limieten:
- 250 sigaretten/sigaren (in totaal 250 eenheden) of tabak: 250 gram
- Alcohol: 1 liter bij een alcoholgehalte van meer dan 18%, 5 liter bij een alcoholgehalte lager dan 18%
- Vlees: 1 kg vers vlees/bereid vlees, met uitzondering van wild
- Andere goederen voor eigen gebruik zijn vrijgesteld van belastingen als ze een waarde van 300 CHF of minder hebben per persoon
Let op: Als u via Zwitserland van het ene EU-land naar het andere reist, bent u onderworpen aan de Zwitserse douanevoorschriften.
Als u hoeveelheden tabak of alcohol bij u hebt die de in Zwitserland toegestane drempels overschrijden, moet u deze bij binnenkomst in Zwitserland en bij uw terugkeer in de EU aangeven. De Zwitserse autoriteiten kunnen u om een financiële zekerheid vragen, die zal worden terugbetaald wanneer u het land met de goederen verlaat.
Zie ook: Met de auto door Europa: Documenten reisformules en douaneformaliteiten
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Koopgids: is de gravelbike een gulden middenweg tussen racefiets en mountainbike?
Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.
Getest: Origine Help, de sportieve elektrische fiets die je meer doet fietsen
Het Noord-Franse merk Origine lanceert de Help als gravelbike met trapondersteuning.
Batterijen van elektrische auto's, duur en fragiel?
Private lease, de budgetvriendelijke oplossing in 10 punten
De compacte modellen van Hyundai
Partnerinfo - Je bent nog niet klaar voor een Plug-in Hybride of volledig elektrische wagen? Geen probleem. Benzinewagens blijven immers ook de komende jaren nog een vaste waarde.
Koga Colmaro Extreme gravelbike getest: veelzijdig en avontuurlijk
Koga heeft een familie van gravelbikes, die luisteren naar de naam Colmaro.