‘Ritsen’ is sinds 2014 verplicht. Nochtans stelt menig automobilist zich nog altijd vragen bij de werking van dit systeem. Lees deze uitleg alvorens je opnieuw de weg op gaat.
Wordt ritsen altijd aangekondigd door een verkeersbord?
Nee. Ritsen is een algemene regel. Dit hoeft dus niet via een verkeersbord aangekondigd te worden om van toepassing te zijn. Het is namelijk onmogelijk om op alle plekken en in alle mogelijke situaties een dergelijk verkeersbord te plaatsen. Dit gezegd zijnde, staan er al heel wat borden ter plekke.
Wie moet beginnen te ritsen?
De bestuurder op de vrije rijstrook moet als eerste een andere bestuurder laten invoegen. Hierna moet de volgende bestuurder op de vrije rijstrook op zijn beurt hetzelfde doen.
Is ritsen verplicht bij sterk vertraagd verkeer wanneer ik een autosnelweg oprijd?
Nee. Wanneer je een autosnelweg oprijdt, moet je altijd voorrang geven aan de voertuigen die er al rijden. Bij sterk vertraagd verkeer is het mogelijk dat de bestuurders die eigenlijk voorrang hebben spontaan zullen gaan ritsen. Dit is echter een vorm van hoffelijkheid, geen verplichting.
Door een wegversmalling is er sterk vertraagd verkeer. Honderd meter vóór deze versmalling zie ik een vrije plaats tussen twee voertuigen. Mag ik daar al invoegen?
Nee. Bij sterk vertraagd verkeer moet je verplicht tot aan de flessenhals rijden en daar invoegen. Zo wordt de capaciteit van beide rijstroken optimaal benut.
Is ritsen van toepassing wanneer er een inhaalverbod is?
Ja. Een inhaalverbod weerlegt nooit het principe van ritsen. Ritsen is van toepassing bij sterk vertraagd verkeer. In dit geval is er geen sprake van inhalen.
Dankzij ritsen vermijden we lange stilstaande files. Wanneer iedereen ritst, verloopt het verkeer vlotter en raakt iedereen sneller op zijn of haar bestemming!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.