Toen de Triumph Speed Triple way back in 1994 op de markt verscheen, was de motor een indrukwekkende naked. Anno 2021 brengen de Britten een Speed Triple die net zo goed uit de voeten kan op de weg als op een circuit.
Voornaamste kenmerken
Triumph brengt in 2021 een Speed Triple RS op de markt die brandhout maakt van de cijfers die zijn voorganger op tafel legt. Dit zijn de krachtlijnen:
- De krachtigste Speed Triple ooit
- Nieuw 1160 cc-driecilinderblok
- 180 pk; 30 pk extra
- 125 Nm; 8 Nm extra
- 650 tpm hoger toerental
- Nieuwe in- en uitlaatkanalen
- Nieuw frame
- 10 kg lichter, 198 kg rijklaar gewicht
- Volledig instelbare Öhlins-vering
- Brembo Stylema-remmen
- Geoptimaliseerd bochten-ABS en instelbare bochten-tractiecontrole
- Nieuw 5″ TFT-display
- Vijf rijmodi, inclusief een Track-modus
- Nieuwe up en down quickshifter

Moto2-ervaring
Waarom kiezen de Britten voor revolutie als een evolutie gegarandeerd succesrijk was geweest? Het enige antwoord op die vraag dat hout snijdt is ‘omdat het kon’. Triumph heeft in de voorbije jaren in Moto2 dermate veel ervaring opgedaan, dat het zonde was geweest om die niet te laten doorstromen naar de productiemodellen. Het blok is maar liefst 7 kg lichter geworden en door een wijziging in de boring en slag is het ook een stuk compacter. Toch zit er meer dan 100 cc extra in. En vooral: 30 pk en 8 Nm meer.

Elektronisch vangnet
Triumph gooide er genoeg elektronica in om iedereen onder alle omstandigheden een karakter op maat te bieden. Maar als je in de Sport-modus op de openbare weg rijdt, voel je dat de combinatie van meer vermogen, een directere respons én 10 kg minder gewicht resulteert in een toegenomen potentieel. Als je in eerste of twee versnelling in Sport- of Track-modus een bocht uitkomt en je draait het gas in de hoek, zwiept de Speed het voorwiel omhoog. Het is een verrassend contrast met het vriendelijke karakter dat uit de nieuwe drie-in-één uitlaat stroomt als je kiest voor een gezapiger rijgedrag.

Herkenbaar
De nieuwe Speed Triple RS behoudt de klassieke lijnen die het model typeren. Binnen die krachtlijnen is er voor verbetering gezorgd, met een lager geplaatste demper, een breder stuur en ledverlichting. Het T-motief op het achterlicht is een mooi accent. We reden met de motor een halve dag in de Pyreneeën en een halve dag op circuit. Het was vooral een mooie gelegenheid om op slingerende wegen de Speed Triple te leren kennen als een sportieve maar erg goed controleerbare motor. De rit richting top van de Aubisque was er eentje om niet snel te vergeten. Heerlijke wegen, een fantastisch uitzicht en een bijpassende motor.

Sportief potentieel
Na de middag werd het een totaal andere test. Op het heerlijke circuit van Pau Arnos konden we op zoek gaan naar de limieten van de 2021 Speed Triple RS. We reden in elke sessie steeds wat harder en een paar ronden zelfs harder dan we voor mogelijk hadden gehouden. Toch gaf de Speed Triple RS geen krimp. Op het rechte stuk is het een raket, hij stuurt haarscherp en hij blijft stabiel onder alle omstandigheden. De enige vraag die we na afloop hadden, was waarom Triumph hier geen kuip op gooit en een Daytona 1200 RS sportmotor op de markt brengt. Elke vorm van kritiek draait uit op muggenzifterij ...

Meerwaarde
Triumph is erin geslaagd om de Speed Triple RS een hele stap hoger te zetten zonder aan de ziel te raken. Dat is een prestatie op zich. De motor scoort op alle vlakken beter dan gelijk welke van zijn voorgangers en er werd nog een stevig stuk potentieel aan toegevoegd. De Triumph Speed Triple was altijd al een motor die naast prestaties ook rijplezier hoog in het vaandel droeg. De 2021-versie doet alles wat zijn voorganger deed en nog veel meer. Als je daarbij ook nog eens de graad van afwerking en het gebruik van hoogwaardig materiaal bekijkt, is de prijs van 17.800 euro zonder meer correct te noemen.
Meer informatie vind je op de website van Triumph en op motorprijzen.be.
Een videoverslag van de test kan je hier bekijken.

Technische gegevens Triumph Speed Triple RS
Motor
- Type: vloeistofgekoelde drie-in-lijn viertakt
- Cilinderinhoud: 1160 cc
- Boring x slag: 90 x 60,8
- Transmissie: zes versnellingen
- Eindoverbrenging: ketting
Prestaties
- Maximaal vermogen: 180 pk bij 10.750 tpm
- Maximaal koppel: 125 Nm bij 9.000 tpm
Elektronica
- Motor: 5 rijmodi inclusief user setting, quickshifter
- Rijwielgedeelte: ABS, bochten-ABS, tractiecontrole, wheeliecontrole
Rijwielgedeelte
- Frame: aluminium dubbel balkenframe, subframe in aluminium
- Vering voor: Öhlins NIXX 30 43 mm upsd vork, volledig instelbaar
- Vering achter: Öhlins TTX 36 Monoshock, volledig instelbaar
- Rem voor: dubbele 320 mm remschijven met Brembo Stylema vierzuigerklauwen
- Rem achter: enkele 220 mm remschijf met Brembo dubbelzuigerklauw, ABS uitschakelbaar
Maten & gewichten
- Wielbasis: 1.445 mm
- Balhoofdhoek: 23,9°
- Naloop: 104,7 mm
- Zithoogte: 830 mm
- Rijklaar gewicht: 198 kg
- Tankinhoud: 15,5 liter
Prijs
- België: 17.800 euro
- Nederland: 20.250 euro
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.