Het is een tijdje stil geweest rond Honda's populaire Hornet. Maar met de compleet nieuwe Honda CB750 Hornet is hij helemaal terug van weggeweest.
De originele Honda CB600F Hornet uit 1998 groeide in Europa om tal van redenen uit tot een enorm populaire motor. Na meerdere updates en generaties dook de naam ‘Hornet’ even in een winterslaap. Maar nu is hij helemaal terug, als de compleet nieuwe Honda CB750 Hornet.

Van vier naar twee
Het gloednieuwe motorblok van de Hornet is verrassend genoeg geen vier- maar een compactere tweecilinder: een 755cc unicam paralleltwin met 92 pk aan piekvermogen en 75 Nm koppel. Met een rijklaar gewicht van 190 kg pronkt de nieuwkomer met een erg knappe vermogen-gewichtsverhouding van 0,49 pk per kg.
Een 270°-krukas zorgt voor het nodige gevoel en karakter, terwijl een assist-/slipperkoppeling gecombineerd wordt met een zesbak. Ook aan elektronische rijhulpjes geen gebrek: dankzij Throttle By Wire (TBW) heeft de Hornet drie rijmodi (plus een USER-modus), en verder is er Honda Selectable Torque Control (HSTC, instelbaar in drie niveaus) en Wheelie Control (motorvermogen instelbaar op drie niveaus en afstelling van de motorrem).
High-end
Die rijhulpjes kan je bijregelen middels een nagelnieuw 5-inch tft-kleurenscherm, dat via Honda’s Smartphone Voice Control-systeem zowel aan je Android- als iOS-smartphone gelinkt kan worden. Alle verlichting is led; de richtingaanwijzers zijn zelfdovend en zijn voorzien van een noodstopsysteem (ESS). Allemaal zaken die je eerder op een dure motor zou verwachten, en niet op eentje die nog geen 8.000 euro kost. Toch speelt Honda het klaar. Mooi.
Pretmaker
Het nieuwe blok is méér dan het hart van de nieuwe Hornet, het is er ook de ziel van. Met andere woorden: er is niet alleen vermogen, maar ook karakter. De vrees dat dit blok door zijn hoge vermogen ook een piekerige jongen zou zijn, bleek ongegrond. Op de lege bochtige wegen van de Spaanse sierra’s toonde de paralleltwin zich niks minder dan uitmuntend. Sterk onderin, waarna het in één rechte lijn naar de piek van het vermogen gaat. Kracht te koop over de ganse (rechte) lijn dus, en dat betekent dat je bijzonder schakkellui kan rijden.

Leuke optie
Na een paar kilometer begon het te dagen dat je op deze Hornet beter een versnelling minder afschakelt dan op de doorsnee middenklasse naked. Omdat de Honda zich net zo vlot op gang trekt in een hogere versnelling. Het gaat even snel vooruit, maar je hoeft niet op te schakelen of te shortshiften. Ook dat schakelen kostte trouwens niet al te veel tijd, want Honda heeft een perfect werkende quickshifter in zijn optiepakket. En die zat zowaar op onze testmotor. Zonder hier al te diep in te gaan op de drie optiepakketten van de Hornet, geven we toch even mee dat we die quickshifter er zonder twijfel bij zouden kopen. Kost 290 euro, maar daarmee zit je nog altijd maar net boven de kaap van de 8.000 euro, en het ding werkt perfect in beide richtingen.

Goede balans
De Hornet biedt een goed compromis tussen comfort en sportiviteit. Kan het beter? Ongetwijfeld. Op de bovenste plank bij Öhlins ligt er nog een en ander dat de Showa’s overtreft qua werking en instelbaarheid. En Brembo kan zonder twijfel beter bieden dan de dubbele schijven met Nissin-klauwen die er nu op zitten. Alleen: die deden het tijdens deze test gewoon goed, met de juiste combinatie van kracht en doseerbaarheid. Weet je, dit is een motor met een bijzonder scherpe prijs. Honda heeft niet geprobeerd om de ultieme naked te bouwen. Ze willen met de Hornet een zo goed mogelijke motor brengen tegen de laagst haalbare prijs. En het lijdt geen twijfel dat ze daarin geslaagd zijn.

Meer info op www.fl.honda.be/motorcycles en op www.motorprijzen.be.
Onder het zadel:
- Motor: vloeistofgekoelde 755cc paralleltwin
- Vermogen: 92 pk
- Topsnelheid: 205 km/u
- Rijklaar gewicht: 190 kg
- Zadelhoogte: 795 mm
- Verbruik: 4,35 l/100 km
- Prijs: vanaf 7.799 euro
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.