De operationele en commerciële activiteiten van Touring krijgen binnen enkele weken een nieuwe eigenaarsstructuur. Verandert er iets voor de Touring-leden?
Er is een belangrijke verandering op til voor jouw mobiliteitsorganisatie. Binnen enkele weken spreekt onze Raad van Bestuur zich uit over een nieuwe eigenaarsstructuur van de operationele en commerciële activiteiten van Touring. Daarvan zouden verzekeraar AG en bank BNP Paribas Fortis dan de aandeelhouders worden.
De geplande eigenaarswissel is een belangrijke stap voor Touring. Het geeft ons de kans en de mogelijkheden om onze bijstandsdiensten te versterken en uit te breiden. Zo kan Touring jou in de toekomst nóg beter bijstaan in jouw mobiliteit. Je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken. Touring blijft aan jouw zijde staan om je mobiliteit zo zorgeloos en zo aangenaam mogelijk te maken. En de vzw Touring blijft jouw belangen als weggebruiker vertolken en verdedigen.
Hoe is deze overdracht van eigenaarschap tot stand gekomen?
“Ons mobiliteitsgebruik verandert razendsnel en ingrijpender dan ooit”, stelt Touring-voorzitter Thierry Willemarck zonder omwegen. “Onze auto’s worden meer en meer elektrisch; de fiets kent een groeiend succes; deelwagens, deelfietsen en deelsteps kleuren het straatbeeld in onze steden en al die voertuigen zijn ‘geconnecteerd’ via mobiliteitsapps en -platformen. Binnenkort komen daar ook nog autonoom rijdende voertuigen bij. Op al die evoluties moeten wij als mobiliteitsorganisatie kunnen inspelen, dat verwachten onze leden van ons.
Touring moet voor elk mobiliteitsgebruik passende diensten en producten blijven aanbieden. Dat lukt beter wanneer wij onze sterktes combineren met die van een bank en een verzekeraar. De stap die we nu zetten, maakt het nog makkelijker om met AG en BNP Paribas Fortis een omvattend ecosysteem van mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen dat de weggebruiker centraal stelt.”
Bruno de Thibault, CEO van Touring, pikt daar gretig op in: “Het feit dat Touring de ondersteuning zal genieten van twee economische zwaargewichten op de Belgische markt, is voor ons de beste garantie dat we kunnen blijven inspelen op de veranderingen in het mobiliteitslandschap van vandaag. Onze Raad van Bestuur zal de beslissing nemen met de zekerheid dat de kwaliteit van onze dienstverlening gewaarborgd is voor de toekomst. Zonder dat we ook maar iets van ons DNA verliezen. De zorg voor mensen, het verlenen van de best mogelijke bijstand, de empathie voor wie zich in een vervelende situatie bevindt, dat blijft onveranderd waar Touring voor staat.”
Zal Touring de grootste assistentieverlener van het land blijven?

Bruno de Thibault stelt ons gerust: “Ja hoor, de NV Touring blijft een organisatie op zich, met een eigen management en eigen medewerkers. Onze wegenwachters in hun geel-blauwe Touring-wagentjes blijven ook in de toekomst het land doorkruisen om zo snel en zo goed mogelijk gestrande automobilisten, motorrijders en fietsers weer op weg te helpen. En dat 7 dagen op 7, 24 uur op 24. En vanzelfsprekend blijven we deel uitmaken van een groot internationaal netwerk dat jou ook in het buitenland bijstaat in geval van pech, ziekte of ongeval.
De meest zichtbare verandering voor de klant is dat onze bijstandsproducten in de toekomst geborgd zullen worden als verzekeringsproducten van AG. Maar ze blijven de naam van Touring dragen. Elk van onze klanten zal hierover binnenkort een informatiebrief ontvangen.”
Blijft Touring ook in de toekomst de stem van de weggebruiker?
Op deze vraag antwoordt voorzitter Thierry Willemarck met veel overtuiging: “Meer dan ooit zelfs! De vzw Koninklijke Belgische Touring Club blijft autonoom en onafhankelijk de belangen van de weggebruiker verdedigen en onder de aandacht brengen bij iedereen die in dit land bezig is met mobiliteit. Al wie een bijstands- of reisverzekeringsproduct afsluit, is automatisch en gratis lid van de vzw Touring en zal ook het magazine blijven ontvangen en kunnen genieten van andere voordelen. De vzw Touring ziet het als zijn taak om zijn leden te informeren over de ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit en over manieren om die mobiliteit duurzamer, veiliger en aangenamer te maken. Dat doen wij al meer dan 125 jaar met succes, en dat blijven wij ook in de toekomst doen.”
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.