Image
100 tips voor dagtrips in eigen land: Vlaams-Brabant en Waals-Brabant
Tot 1995 waren Vlaams-Brabant en Waals-Brabant één provincie: de provincie Brabant. Momenteel hebben deze twee regio's hun eigen identiteit en hun eigen toeristische bezienswaardigheden.

VLAAMS BRABANT

Een heerlijk glas wijn of een frisse pint, ze maken het hier in Vlaams-Brabant. Maar er valt ook geschiedenis en cultuur op te snuiven in onder meer Leuven, Diest, en Tervuren om maar een paar inspirerende bestemmingen te noemen. Hieronder nog drie extra suggesties voor jouw to-dolijstje.

Plantentuin in Meise, wereldniveau

Van 15 maart tot 14 oktober, van 9u30 tot 17u30

De Nationale Plantentuin in Meise, op een boogscheut van het Atomium, is met zijn meer dan 18.000 plantensoorten een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Touringleden genieten hier van een korting op de toegangsprijs.

Image
plantentuin Meise

Het MOT: museum voor oudere technieken

Gesloten op zaterdag.

Het MOT is een (inter)actief museum waar je (als kind) leert over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Oudere technieken dus, maar op maat van de jongsten onder ons. Dit doe-museum is gelegen in drie historische gebouwen in Grimbergen: Guldendal, Liermolen en Tommenmolen.

WAALS-BRABANT

Dit jaar kunnen we moeilijk om de lotgevallen van Napoleon heen, exact 200 jaar geleden in Waterloo. In die regio is de komende maanden dus veel te zien en beleven maar daarbuiten selecteerden we nog de volgende drie must sees.

De archieven van Hergé

Alle dagen open, behalve op maandag.

Maak een reis door de wondere leefwereld van Hergé in het Musée Hergé. De man was veel meer dan de geestelijke vader van Kuifje; hij was ook een begenadigd illustrator, karikaturist en verteller. Meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen laten een licht schijnen op de kunstenaar die Kuifje op de wereldkaart zette. Touringleden genieten hier van een korting op de toegangsprijs.

Image
archieven van hergé

De Abdij van Villers

Van 1 april tot 31 oktober, elke dag van 10 tot 18 uur.

De Abdij van Villers is een voormalige cisterciënzerabdij, gelegen in de Belgische gemeente Villers-la-Ville. De ruïnes zijn van de mooiste en meest complete die je in Europa kunt bezoeken. Snuif zo’n 9 eeuwen geschiedenis op als je het gloednieuwe bezoekersparcours volgt.

Image
abdij van villers

Waals-Brabant aan de kust: Louvain-La-Plage

Van 3 juli tot 2 augustus, van 10 tot 20 uur.

Niet iedereen is in de mogelijkheid om tijdens de zomer naar de kust te trekken dus halen ze de kust naar Louvain-La-Neuve. Dat doen ze al sinds 2008 en ook anno 2015 belooft het weer een feest te worden. Als de zon schijnt.

Deel deze inhoud