Banden oppompen is niet bepaald een leuke bezigheid. Met de fiets wil het doorgaans wel lukken, tenminste als het ventieltje past. Maar wat met de banden van de motorfiets of auto? Die vragen om een echte luchtcompressor, bij het benzinestation bijvoorbeeld. Of je neemt de Coolado tPump X erbij. Maar hoe doet die het in de praktijk?
Of je nu met een fiets, motorfiets of auto de weg op gaat, een juiste bandendruk is altijd een goed idee. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook om het verbruik te drukken en een lekke band te voorkomen. Daarom bedachten ze bij Coolado de tPump X.
Het Nederlandse merk benadrukt op haar website het belang van de juiste bandendruk om je verbruik en dus ook de CO2-uitstoot te beperken. Meer nog, ze linkt de Coolado tPump X rechtstreeks aan een slim klimaatbeleid. Slimme marketing die begint met het waarom van het product. Wij zijn vooral benieuwd naar de prestaties.
Coolado tPump X: het product
Noem de Coolado tPump X gerust een universele, draadloze én draagbare luchtcompressor. Amper 7 bij 14 cm groot en 440 gram licht. Op papier alvast krachtig genoeg om zowel de banden van je fiets, motorfiets als auto weer op de gewenste druk te krijgen (maximaal 10,3 bar of 150 PSI, wat ruim voldoende is).

In de verpakking zit een drietal opzetstukjes voor verschillende gebruiksdoeleinden. Zonder zo’n opzetstukje is het uiteinde van het luchtslang eigenlijk een Schräder valve - lees: het uiteinde kan je op een ventiel van een auto, motorfiets of mountainbike draaien.
De opzetstukjes draai je in het Schräder-ventiel. Met het Presta-ventiel pomp je klassieke fietsbanden op, met de ventielnaald zet je ballen weer op druk en het plastic mondstuk zou je kunnen gebruiken om je luchtmatras op te pompen. Je kan de Coolado tPump X dus beschouwen als een universele luchtcompressor.
Coolado tPump X in de praktijk
Het kleinood is stevig (in metaal) afgewerkt en voorzien van een display waarop je zelf het soort band en de gewenste bandendruk aangeeft. Je kan ook gewoon kiezen voor een van de vier, vooraf ingestelde waarden: auto (x bar), motorfiets (x bar), fiets (x bar), bal (x bar).

Daarna zet je het slangetje met de bijgeleverde adapters op het bandventiel en druk je letterlijk op een knop om het vullen te starten. Het pompen stopt automatisch wanneer de juiste bandendruk bereikt is. Erg gebruiksvriendelijk dus, al moet je er rekening mee houden dat het proces iets langer duurt dan bij een klassieke compressor. Leuke toegift: er zit ook een lampje ingebouwd dat je kan gebruiken om het ventiel te vinden in het donker. Of als knipperend lichtje om achteropkomend verkeer te waarschuwen.
Hoe lang duurt het om een band op te pompen?
Om je een idee te geven sommen we hieronder op hoeveel tijd het innam om de volgende banden op te pompen naar de aanbevolen druk in bar:
- mountainbike fietsband van 1,5 tot 3,5 bar: 2 min 11 s
- motofietsband tot 1,7 tot 2,2 bar: 1 min 10 s
- autoband van 1,9 tot 2,2 bar: 1 min 45 s
In vergelijking met een gewone luchtcompressor zijn dat behoorlijk lange tijden. Dat komt uiteraard door de beperkte afmetingen en het feit dat je dit toestel ook onderweg kan gebruiken, weg van het stopcontact. Opladen gebeurt overigens via een eenvoudige usb-kabel en de batterij is sterk genoeg om pakweg 6 autobanden of 9 fietsbanden te vullen.
Conclusie: Coolado tPump X is een aanrader
De Coolado tPump X is wat ons betreft een aanrader. Hij is te koop voor 79 euro op Coolado.com. Wie even Googlet zal merken dat er goedkopere modellen op de markt zijn. Of zij hun nut ook zo goed waar maken in de praktijk, kunnen we hier niet bevestigen. Wel lis zeker dat met consequent gebruik van de Coolado tPump X je brandstof én benenkracht zal besparen. op termijn wellicht meer dan 79 euro.
Wil je achter helemaal gerust op weg gaan, denk dan ook aan een bijstand voor je fiets, motorfiets en/of wagen. Met Move On van Touring bijvoorbeeld zijn al die voertuigen meteen gedekt voor pech onderweg. Zelfs als je platte band hebt en je je Coolado tPump bent vergeten.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.