Image
luchtcompressor
De Coolado tPump X is een draagbare luchtcompressor die de banden van je (motor)fiets en auto oppompt in een handomdraai. Hoe goed doet die het in de praktijk?


Banden oppompen is niet bepaald een leuke bezigheid. Met de fiets wil het doorgaans wel lukken, tenminste als het ventieltje past. Maar wat met de banden van de motorfiets of auto? Die vragen om een echte luchtcompressor, bij het benzinestation bijvoorbeeld. Of je neemt de Coolado tPump X erbij. Maar hoe doet die het in de praktijk?


Of je nu met een fiets, motorfiets of auto de weg op gaat, een juiste bandendruk is altijd een goed idee. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook om het verbruik te drukken en een lekke band te voorkomen. Daarom bedachten ze bij Coolado de tPump X.

In deze productvideo maak je kennis met het product en zijn mogelijkheden. De snelheid waarmee de banden worden opgepompt moet je met een korreltje zout nemen.


Het Nederlandse merk benadrukt op haar website het belang van de juiste bandendruk om je verbruik en dus ook de CO2-uitstoot te beperken. Meer nog, ze linkt de Coolado tPump X rechtstreeks aan een slim klimaatbeleid. Slimme marketing die begint met het waarom van het product. Wij zijn vooral benieuwd naar de prestaties.


Coolado tPump X: het product

Noem de Coolado tPump X gerust een universele, draadloze én draagbare luchtcompressor. Amper 7 bij 14 cm groot en 440 gram licht. Op papier alvast krachtig genoeg om zowel de banden van je fiets, motorfiets als auto weer op de gewenste druk te krijgen (maximaal 10,3 bar of 150 PSI, wat ruim voldoende is).

Coolado adapters
Naast de drie adapters zit er ook een usb-laadkabel en een handig draagtasje bij de Coolado tPump X.


In de verpakking zit een drietal opzetstukjes voor verschillende gebruiksdoeleinden. Zonder zo’n opzetstukje is het uiteinde van het luchtslang eigenlijk een Schräder valve - lees: het uiteinde kan je op een ventiel van een auto, motorfiets of mountainbike draaien.


De opzetstukjes draai je in het Schräder-ventiel. Met het Presta-ventiel pomp je klassieke fietsbanden op, met de ventielnaald zet je ballen weer op druk en het plastic mondstuk zou je kunnen gebruiken om je luchtmatras op te pompen. Je kan de Coolado tPump X dus beschouwen als een universele luchtcompressor.


Coolado tPump X in de praktijk

Het kleinood is stevig (in metaal) afgewerkt en voorzien van een display waarop je zelf het soort band en de gewenste bandendruk aangeeft. Je kan ook gewoon kiezen voor een van de vier, vooraf ingestelde waarden: auto (x bar), motorfiets (x bar), fiets (x bar), bal (x bar).


Coolado tPump X display
Je kan de gewenste bandendruk opgeven in PSI of bar. Of kiezen voor een van de vooraf ingestelde standaardwaarden voor een fiets, motorfiets of autoband.


Daarna zet je het slangetje met de bijgeleverde adapters op het bandventiel en druk je letterlijk op een knop om het vullen te starten. Het pompen stopt automatisch wanneer de juiste bandendruk bereikt is. Erg gebruiksvriendelijk dus, al moet je er rekening mee houden dat het proces iets langer duurt dan bij een klassieke compressor. Leuke toegift: er zit ook een lampje ingebouwd dat je kan gebruiken om het ventiel te vinden in het donker. Of als knipperend lichtje om achteropkomend verkeer te waarschuwen.


Hoe lang duurt het om een band op te pompen?

Om je een idee te geven sommen we hieronder op hoeveel tijd het innam om de volgende banden op te pompen naar de aanbevolen druk in bar:

  • mountainbike fietsband van 1,5 tot 3,5 bar: 2 min 11 s
  • motofietsband tot 1,7 tot 2,2 bar: 1 min 10 s
  • autoband van 1,9 tot 2,2 bar: 1 min 45 s


In vergelijking met een gewone luchtcompressor zijn dat behoorlijk lange tijden. Dat komt uiteraard door de beperkte afmetingen en het feit dat je dit toestel ook onderweg kan gebruiken, weg van het stopcontact. Opladen gebeurt overigens via een eenvoudige usb-kabel en de batterij is sterk genoeg om pakweg 6 autobanden of 9 fietsbanden te vullen.


Conclusie: Coolado tPump X is een aanrader

De Coolado tPump X is wat ons betreft een aanrader. Hij is te koop voor 79 euro op Coolado.com. Wie even Googlet zal merken dat er goedkopere modellen op de markt zijn. Of zij hun nut ook zo goed waar maken in de praktijk, kunnen we hier niet bevestigen. Wel lis zeker dat met consequent gebruik van de Coolado tPump X je brandstof én benenkracht zal besparen. op termijn wellicht meer dan 79 euro.

Wil je achter helemaal gerust op weg gaan, denk dan ook aan een bijstand voor je fiets, motorfiets en/of wagen. Met Move On van Touring bijvoorbeeld zijn al die voertuigen meteen gedekt voor pech onderweg. Zelfs als je platte band hebt en je je Coolado tPump bent vergeten.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.