Consternatie alom, toen Harley-Davidson vorig jaar z’n luchtgekoelde Sportsters moest slachtofferen omwille van Euro5. De instapmodellen uit Milwaukee verdwenen en onderaan het gamma verscheen een gapend gat, waardoor nieuwe klanten steeds moeilijker de weg vonden naar ‘American Steel’. Amper een jaar later heeft H-D een oplossing in de rangen: het nieuwe Revolution Max-blok dat Harley voor het eerst in een kleine versie laat zien in de al even nieuwe Nightster.

Compleet nieuwe Harley-Davidson Nightster
Nagenoeg elk onderdeel van de nieuwkomer is nagelnieuw, van het slanke profiel tot de lage en brutale look. De Nightster volgt de klassieke Sportster-styling met stereovering achteraan, het legendarische ronde luchtfilterhuis tussen de cilinders in en het solozadeltje. Het Revolution Max-blok is hier een geknepen versie van de 1.252 cc-versie die we kennen uit de Sportster S en de Pan America. Het resultaat is 90 pk bij 7.500 tpm, en 95 Nm bij 5.750 tpm.
In de regenmodus gebeurt er onder de 3.500 tpm zo goed als niks, waarbij een twist aan het gas amper respons oplevert. Hogerop in de toerenschaal bouwt het blok wel mooi lineair op richting de begrenzer bij 9.500 toeren. Na een paar kilometer gewenning moesten we overschakelen op de Road-modus en de ietwat onstuimige Sport-modus om aan te pikken bij de kopgroep.

Gemakkelijk
De erg vlakke koppelcurve en de relatief hoge toerentallen die dit blok draait, doen nog het meest denken aan een paralleltwin. Niet echt wat je verwacht van een 60° V-Twin, maar zeker niet verkeerd. Vrij beperkte veerwegen, een zadelhoogte van 705 mm en een laag zwaartepunt zorgen ervoor dat ook kleinere rijders de Harley-Davidson Nightster erg makkelijk van de zijstandaard getild krijgen, makkelijk opstappen én comfortabel zitten op deze kleinste Sportster.

Opvallend wendbaar
De Nightster vertoont snedig stuurgedrag en een (voor Harley-Davidson) ongeziene wendbaarheid, meer dan behoorlijke remprestaties en een blokje dat aanmoedigt om flink op ‘t gas te gaan na elke asfaltknik. Net zoals de Sportster S moet ook de Nightster het zien te rooien met een enkele remschijf. Op de Nightster is die set-up goed voor een pak feedback vooraan en een mooi progressieve opbouw van de remdruk. Als iemand die er in korte knikjes graag de achterrem even bijneemt, was het mooi om te merken dat ook die laatste best wat tanden laat zien om de massa te vertragen. Al dient gezegd dat daar best wat overtuiging van je rechtervoet voor nodig is.

Harley-Davidson Nightster = Laag
Tot slot draagt ook het Drag-Torque Slip Control System – zeg maar de motorrem, afhankelijk van de rijmodus – bij tot veilig en pittig afremmen als het tempo de hoogte in gaat. Ongetwijfeld leuk om mee te experimenteren op een droog wegdek, maar ook op het doornatte asfalt een absolute troef om niet meteen vol in het ABS te knallen als je te hard doorknijpt of -trapt. En fijn met het oog op A2-rijders en rijders met kleine handen is dat je zowel de koppelings- als de remhendel in verschillende standen kan instellen.

Toegankelijk
Qua toegankelijkheid is de nagelnieuwe Revolution Max 975T een prima blok, dat erg lineair oppikt, ondanks de 90 pk en 95 Nm nooit overdondert en – vooral in Sport-modus – ook iets in petto heeft voor wie al wat kilometers onder de riem heeft. De zithoogte is erg benaderbaar en het zwaartepunt is mede dankzij de tank onder het zadel zo laag mogelijk gelegd, waardoor opstappen en stilstaan een fluitje van een cent is. Sturen is een waar plezier eenmaal je het tempo ietwat opschroeft, en de rijhulpjes zijn heus niet enkel voor A2-rijders een pluspunt. Alleen het prijskaartje van de Nightster is aan de pittige kant als je ‘m als instapmotor ziet. In België betaal je namelijk minimaal 15.495 euro. Best wat geld, maar daar krijg je dan wel heel veel voor terug.
Klik hier voor meer informatie over de Harley-Davidson Nightster.
Vergelijk de Harley-Davidson Nightster met zijn concurrenten op motorprijzen.be.

Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.