Een harmonieus samenspel tussen de bestuurders van personenwagens en vrachtwagens is niet altijd vanzelfsprekend. Hou voldoende afstand om ongevallen te vermijden.
Volgens een studie van het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) vonden in 2017 10% van de ongevallen op Waalse wegen plaats op autosnelwegen. Bij 47% van de ongevallen (554 om precies te zijn) was er minstens één vrachtwagen betrokken. Bij die 554 ongevallen kwamen 38 mensen om het leven en raakten 725 slachtoffers gewond.
Waarom gebeuren er zoveel ongevallen met vrachtwagens?
20% van de ongevallen met een vrachtwagen worden veroorzaakt door het feit dat de veiligheidsafstand niet wordt nageleefd. Een vrachtwagen vervoert - zoals de naam het zegt -een zware vracht. Dat betekent dat hij minder snel kan vertragen en dat hij een grotere remafstand heeft. Gemiddeld heeft een vrachtwagen met een snelheid van 90 km/uur 20 meter meer nodig dan een ander voertuig om tot stilstand te komen. Toch zie je maar al te vaak dat automobilisten de autosnelweg oprijden net vóór een vrachtwagen, ondanks de noodzaak om een veilige afstand te respecteren.
De automobilist is het eerste slachtoffer
Een aanrijding met een vrachtwagen is bijzonder heftig. Het gewicht van een vrachtwagen en zijn lading - meerdere tonnen goederen - creëert een aanzienlijk inertie-effect wat de gevolgen bijzonder groot en zelfs dramatisch kan maken. Een aanrijding is zo goed als altijd gevaarlijker voor een tegenligger, aangezien vrachtwagenchauffeurs in hun bestuurderscabine beter beschermd zijn. In 90% van de in 2017 opgetekende ongevallen zaten de slachtoffers (doden en gewonden) in het voertuig tegenover de vrachtwagen.
Veiligheid, een zaak van iedereen
Hoe je je ook verplaatst: wanneer je op de openbare weg rijdt, ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers.
Enkele tips voor automobilisten:
- Let op de dode hoeken van de vrachtwagen: opzij en achteraan, maar ook vooraan als de veiligheidsafstand niet wordt nageleefd.
- Rijd de snelweg op achter een vrachtwagen, nooit ervoor.
- Neem ook pas na een vrachtwagen een afrit.
- Voeg niet in tussen de vrachtwagen en de wagen er net voor: de afstand lijkt misschien groot, maar dat is ongetwijfeld de meest comfortabele afstand voor de vrachtwagenchauffeur.
- En nog belangrijker: voeg niet in tussen twee rijdende vrachtwagens.
- Voer je manoeuvres goed van tevoren uit.
- Houd voldoende afstand wanneer je begint in te halen: zo vergroot je de kans dat de chauffeur je ziet.
- Vergeet nooit dat een vrachtwagen een langere remafstand heeft.
Bestuur je een vrachtwagen? Dit zijn enkele tips:
- Let op de dode hoeken vooraan, opzij en achteraan. Er kan makkelijk een voertuig in die dode hoeken zitten.
- Neem een rustpauze als je je moe voelt of als de stress komt opzetten.
- Voer je manoeuvres goed van tevoren uit en geef dat aan met je knipperlichten.
Verkeersongevallen vermijden tussen vracht- en personenwagens is in de eerste plaats een kwestie van defensief rijden. Voor jouw veiligheid en die van anderen blijf je altijd hoffelijk achter het stuur en wees voorzichtig.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.