Sinds topdesigner Peter Schreyer (Audi TT, VW New Beetle, ...) de overstap maakte naar Kia, heeft het Koreaanse merk op designvlak grote sprongen voorwaarts gemaakt. De nieuwe Sportage levert nogmaals het bewijs ...

Generatie na generatie kregen de modellen een look die steeds meer Europeanen wist te bekoren. En met deze Sportage mogen we zeggen dat de constructeur een nieuwe kaap rondt. Voor ons is dit een wagen met behoorlijk wat karakter die er echt staat, zonder op dat vlak te overdrijven. En als we mogen afgaan op de reacties op straat, is de gemiddelde weggebruiker het daar mee eens.
Kwalitatieve afwerking
Het interieur van de nieuwkomer gaat op creatief vlak minder ver, maar banaal is het evenmin. Dat geldt met name voor de uitvoeringen die twee 12-inch displays hebben (één centraal en één voor de bestuurder). De schermen zijn immers zo geplaatst dat het lijkt alsof je over één superbreed scherm beschikt. Voeg daar nog wat elegante details aan toe, zoals de ventilatieopeningen, en je krijgt binnenin een moderne en hoogwaardige sfeer. Op technologisch vlak legt de nieuwe Sportage de lat best hoog, want zowel de optionele als de standaarduitrusting is heel uitgebreid. Het geconnecteerde infotainmentsysteem is bijzonder compleet en bepaalde functies zagen we nog niet eerder in dit segment. Denk maar aan de matrixledkoplampen (die ervoor zorgen dat tegenliggers niet verblind raken) of de mogelijkheid om de wagen te parkeren ... zonder dat je erin zit. Behoorlijk indrukwekkend!
De nieuwe generatie van de Sportage is ook ruimer dan zijn voorganger, hoewel de wagen slechts 3 cm gegroeid is. Achterin zitten grote volwassenen niet met hun knieën tegen de rugleuning van de voorzetels en ook de laadcapaciteit stijgt gevoelig, met een koffervolume van minstens 540 liter voor de plug-inuitvoering en 591 liter voor de klassieke modellen.
Voor elk wat wils
Dat is trouwens ook een van de troeven van de Sportage: je kan de auto krijgen met alle mogelijke aandrijvingen. Er is een benzine met 150 pk, een diesel met 130 pk (beide ook verkrijgbaar als mild hybrid (48V) met 30 pk extra), een klassieke hybride met 230 pk en zelfs een plug-inhybride met 265 pk, die een elektrisch rijbereik heeft van zo'n 50 km. Onderweg voelt de nieuwe Kia Sportage heel ... Duits aan. De vering is vrij hard, wat zorgt voor een veilig en zeker gevoel. Voor onze testrit kregen we de benzine-uitvoering met mild hybrid mee, die een gemiddeld verbruik haalde van 7,5 l/100 km. Niet slecht, maar de vraag is of dat hybridesysteem nu echt een meerwaarde biedt in vergelijking met een wat minder duur klassiek model. Wat het financiële plaatje betreft, staat de Sportage op je oprit vanaf 30.990 euro.
Technische fiche Kia Sportage 1.6 T-GDi MHEV
- Motor: 4-cilinder benzine, mild-hybrid, 1.598 cm3; 150 (+30) pk - 250 (+15) Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: 7-trapsautomaat met dubbele koppeling
- L/b/h (mm): 4.515/1.865/1.645
- Leeggewicht (kg): 1.505
- Koffervolume (l): 562 – 1.751
- Tankinhoud (l): 52
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,6
- Topsnelheid (km/u): 189
- Gemengd verbruik (l/100 km): 6,3
- CO2 (g/km): 143
- Prijs (€): 36.390
Troeven
- Opmerkelijk design
- Technologisch geavanceerd
- Binnenruimte en koffer
- Ruim aanbod aan motoren
Minpunten
- Vrij harde ophanging
- Kwaliteit van de kunststoffen
- Weinig interessant mild-hybridsysteem
- Doorsnee rijgevoel
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.