Image

De mooiste plekjes van Mechelen ontdek je met de fiets of te voet. Volg onze route. Foto: Visit Mechelen


Mechelen en zijn 6 pittoreske dorpjes zijn de perfecte ingrediënten voor een gevarieerd uitstapje. Wij nemen je mee, te voet en met de fiets, langs de oevers van de Dijle, in de voetsporen van Margareta van Oostenrijk. Maar ook langs de Zenne, de Nete en het Kanaal Leuven-Dijle.

Mechelen
Foto: Arno Costima - Visit Mechelen


De mooiste plekjes van Mechelen ontdek je te voet of met de fiets. Vraag naar de gratis fietstochten van Visit Mechelen of download ze online. Visit Mechelen heeft ook gratis wandelingen uitgestippeld voor elk van deze dorpjes. Onderaan dit artikel vind je alvast drie van deze wandel- en/of fietsroutes.

Onze route is 35 tot 45 km lang en doorkruist Mechelen en omgeving. Onderweg kan je de vragen van onze quiz beantwoorden.


1. Vertrekpunt: hartje Mechelen

Begin met Mechelen te voet te ontdekken, vanaf het kantoor van Visit Mechelen vlak bij de Grote Markt.

Voor een eerste kennismaking heeft Mechelen een gids samengesteld die jou niet alleen langs de talloze eeuwenoude monumenten loodst, maar ook de leukste plekjes uit het heden aanwijst. Vraag naar de brochure “In de voetsporen van Margareta” (3,5 euro of gratis te downloaden). Voorzie ongeveer 1,5 uur voor de kortste wandeling. De drie lusvormige routes volgen elkaar op en voeren je minstens een halve of zelfs een hele dag langs de mooiste plekjes van Mechelen.

Niet te missen is de Sint-Romboutstoren, die zowel vanop de grond als vanop 97 meter hoogte indruk maakt. Bij mooi weer kan je vanaf het dak van Mechelen de kathedraal van Antwerpen spotten en de bollen van het Atomium zien glinsteren in de zon.

Mechelen - Sint-romboutstoren
De Grote Markt van Mechelen en de Sint-Romboutstoren. Foto: Arno Costima -Visit Mechelen


Een andere must-visit is Kazerne Dossin. Deze herdenkingsplaats, uniek in België, is niet alleen een museum, maar ook een memoriaal en tegelijk ook het documentatiecentrum over de Holocaust en de Mensenrechten. Op stap met kinderen? Kies dan voor het iets minder expliciete familieparcours.

Mechelen - Kazerne Dossin
Kazerne Dossin, een herdenkingsplaats waar je niet omheen kan. Foto: Stijn Bollaert.


2. Van Muizen naar Hombeek: weidelandschappen


Vanuit de historische binnenstad sta je in luttele minuten in de deelgemeente Muizen. Hier strekt zich een groots weidelandschap uit in de Beneden-Dijlevallei. Ontdek de wandelroute ‘Rondje Muizen’ (circa 9 km) die start in de dorpskern en jou via de stille Barebeekvallei met zijn fraaie knotwilgen en het Kanaal Leuven-Dijle weer terug tot aan de Sint-Lambertuskerk brengt. Deze oude kerk werd destijds door een Duitse V1 gereduceerd tot een eenzame toren. Breng je de kinderen mee? Denk er dan aan dat de wandelroute langs de ingang van ZOO Planckendael passeert.

Muizen environs de Malines
Muizen, een van de 6 pittoreske dorpjes rond Mechelen. Foto: Visit Mechelen


Ben je met de fiets? Dan moet je beslist een stukje langs het Kanaal Leuven-Dijle rijden. Of nog beter: fiets richting Mechelen tot aan de Plaisancebrug om daar het kanaal over te steken richting Hombeek. Voor je het dorpscentrum induikt, kom je voorbij de Eglegemvijver, hier beter bekend als de “put van Hombeek”. In dit natuurgebied van 43 hectare kom je niet alleen watersporters en vissers tegen, maar ook heel wat vogelsoorten en zelfs bevers.

Nature aux environs de Malines
Foto: Visit Mechelen


Via veldwegen bereik je al snel Kasteel Expoel en – evenmin te missen – het Bos van Johan. Dit aangeplante bos maakt indruk met zijn meer dan 10.000 inheemse eiken en essen.


3. Van Leest naar Heffen: bevers spotten

Onze route gaat verder richting Leest. Uniek op deze plek is Paardenmelkerij De Beck. Ga zeker eens proeven van dit bijzondere product, maar weet wel dat de hoevewinkel gesloten is op dinsdagen, donderdagen en op zon- en feestdagen. Leest staat ook bekend om zijn vruchtbare grond en zijn groenteteelt. Bloemkolen, spruiten, rode en witte kolen, asperges, witloof, broccoli en prei: vers van het veld, recht in jouw fietstas.

Village de Leest près de Malines
Midden in het dorpje Leest. Foto: Visit Mechelen


Volgende halte: Heffen, bekend van natuurdomein Het Broek, voluit het Blaasveldbroek (160 hectare), waar je bevers kan spotten op het otter- en bevereiland. Heffen beweert ook een van de mooiste dorpspleinen van Vlaanderen te hebben. Bewonder de zandstenen toren van de neogotische Sint-Amanduskerk en het statige herenhuis dat gebouwd werd door brouwer Frans Prosper Verschueren, de toenmalige burgemeester van het dorp.

Malines Heffen
De Onze-Lieve-Vrouw ten Doornkapel in Heffen. Foto: Visit Mechelen


4. Van Battel naar Walem: fort en abdij

In Battel komt al het traag stromende water van de regio samen: de Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle die samenvloeien in de Dijle en verderop samen met de Nete opgaan in de Rupel. Deze plaats luistert naar de naam Zennegat en het is wellicht het mooiste plekje op dit traject. Neem rustig de tijd en geniet van de panoramische zichten over natuurgebieden zoals Den Battelaer en de Oude Dijlearm.

Le Zonnegat à Battel
Het Zennegat in Battel. Foto: Visit Mechelen


We komen aan in Walem, een klein gehucht met een bijzondere historische betekenis binnen de Antwerpse fortengeschiedenis. Een bezoek aan het fort is dan ook een must, om het erfgoed én om zijn natuurwaarde. Afsluiten doen we aan de voormalige abdij van Roosendael. De gebouwen geven je een idee van zijn rijke verleden, maar vandaag staat het domein ingekleurd als natuurgebied en zelfs deels als natuurreservaat.

Het fort van Walem. Foto: Visit Mechelen


Drie wandel- en fietsroutes in en om Mechelen

1. Met de fiets: Leest-Hombeek (38 km)

Ontdek de mooiste plekjes van het Mechels platteland en fiets langs de oevers van de Zenne en het Hombeeks plateau. De lus start langs het Kanaal Leuven-Dijle en voert jou naar Leest, Hombeek, Heffen en Battel.

Knooppunten: 93 - 95 - 90 - 79 - 78 - 87 - 53 - 25 - 45 - 10 - 59 - 92- 93.

2. Met de fiets en te voet: Walem-Heffen-Battel (35 km)

Er is wat overlap met de fietsroute hierboven, maar deze lus – met een stukje wandeling tussenin – brengt jou onder meer naar het Zennegat en het overstromingsgebied aan de Oude Dijlearm.

Knooppunten: 97 - 96 - 98 - 65 - (optionele wandeling naar het fort van Walem) - 55 - 51 - 52 - 78 - 79 - 94 - 97 - 95 – 93.

3. Wandeling vanuit Muizen (9 km)

Deze wandelroute vertrekt vanuit de dorpskern van Muizen. Geniet van de rust in de Barebeekvallei alvorens koers te zetten richting het Kanaal Leuven-Dijle. Via de Dijledijk wandel je terug tot in het dorp. Opgelet: niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Bij minder goed weer is goed schoeisel aanbevolen, want niet alle paden zijn verhard.


Een weekendje Mechelen?

Verschillende hotels en B&B's hebben onderdak gevonden in historische gebouwen. Zo is een neogotische kerk een charmant hotel geworden en werden de voormalige visrokerij en de voormalige sigarenfabriek op de Vismarkt omgetoverd tot een wellnesshotel. Ben je iets klassieker van aard? Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is ruim en gevarieerd, van viersterrenhotels tot de bekende hotelketens.

Surf naar onze website voor meer leuke ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de streek met de auto of met de fiets?

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …