
Na de EQA, de elektrische versie van de GLA, lanceert Mercedes met de EQB nog een elektrische SUV. De algemene look verschilt niet van die van de GLB en toont dan ook de hoekige lijnen die we al kenden.
Mercedes maakt echter dezelfde designkeuzes als voor zijn andere EQ-modellen, met een voorzijde die duidelijk onderscheiden wordt van de GLB. De meer aerodynamische vormgeving bevordert ook de energie-efficiëntie. Binnenin zien we geen veranderingen. De bedieningselementen en het infotainmentsysteem worden overgenomen van de broer met verbrandingsmotor, maar dan met extra menu-items voor de elektrische aandrijving. Dat spreekt voor zich.
Zijn vijand? Zijn gewicht!
Wat het interieur van de EQB ook overneemt van de klassieke versie, is de mogelijkheid om voor zeven zitplaatsen te kiezen. En op dat vlak is de EQB ronduit uniek. Er bestaat namelijk geen enkel ander compact elektrisch model dat plaats biedt aan 7 inzittenden. De twee achterste plaatsen zijn trouwens perfect bruikbaar voor passagiers tot 1,65 m.
Qua prestaties kondigt Mercedes 228 pk en 390 Nm koppel aan voor de EQB 300, en 292 pk en 520 Nm voor de EQB 350. De batterij is daarbij altijd een exemplaar van 66 kWh, wat een rijbereik (WLTP) oplevert van 418 km. In de praktijk merk je echter aan het verbruik (en dus ook aan de autonomie) dat je onderweg bent met een wagen van 2 ton. Dat geldt overigens voor alle elektrische modellen: hoe zwaarder de wagen, hoe optimistischer het officiële rijbereik. Op een gemengd traject zouden we voor de Mercedes EQB dan ook eerder spreken van 350 in plaats van 418 km. Prijs: vanaf 63.041 euro.
Technische fiche Mercedes EQB 300 4Matic
- Motor: 2 elektromotoren; 228 pk - 390 Nm
- Aandrijving: op de vier wielen
- Versnellingsbak: 1-trapsautomaat
- L/b/h (mm): 4.684/1.834/1.701
- Leeggewicht (kg): 2.175
- Koffervolume (l): 495-1.710
- 0 tot 100 km/u (sec.): 8,0
- Topsnelheid (km/u): 160
- Batterijen(kWh): 66
- Rijbereik (km): 418
- Prijs (€): 63.041
Troeven
- Zeer hoog comfortniveau
- Vertrouwde Mercedes-omgeving
- Aangename wegligging
- Enig compact elektrisch model met 7 plaatsen
Minpunten
- Zware wagen
- Reëel verbruik
- Optimistisch officieel rijbereik
- Prijzen...
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.