Image
Achterhoek openingsbeeld

De mooiste plekjes van het Nederlandse Achterland kan je best met de auto ontdekken. Volg onze route.


De Achterhoek, het klinkt als de titel van een spannend boek. In de praktijk is de Nederlandse Achterhoek een veelzijdige plek waar je spontaan vertraagt. Letterlijk en figuurlijk.

In de Achterhoek heerst de rust en slingeren kromme wegen langs een decor van wisselende vergezichten en belevingen. Kijk, een kasteel. En nóg een boerderij met vreedzame runderen en paarden. Een ijverige windmolen verraadt dan weer dat we in Nederland zijn. Het is liefde op het eerste gezicht.

Het is volop herfst als we voor deze aflevering van ‘Ken je streek’ neerstrijken in de Nederlandse provincie Gelderland. Waarom dat belangrijk is? Omdat de Achterhoek in die periode bekend staat om zijn wildarrangementen. Maar niet getreurd, ook na het jachtseizoen kunnen foodies hier hun hartje ophalen.

Villa Ruimzicht, een monumentale villa in een prachtig park. Foto: Villa Ruimzicht


Voor onze ontdekkingstrip vertrekken we vanuit Doetinchem, niet in het minst omdat we daar een hotel geboekt hebben. Noteer: Villa Ruimzicht, een monumentale villa in een prachtig park. In de thematische kamers gaan gezelligheid en comfort hand in hand. Maar het is vooral het restaurant op het gelijkvloers dat ons verbluft. In Restaurant Lokaal worden uitsluitend lokale producten gebruikt, van de hapjes vooraf tot en met de zogeheten ‘friandises’. Het hotel en het restaurant zijn een topbestemming op zich. Een Belgisch koppel dat hier al vele jaren komt, knikt bevestigend.


Een lus van 120 kilometer

Voor onze eerste etappe rijden we naar het Wooldse Veen. Eerst via de autosnelweg, vervolgens via steeds smallere en minder drukke wegen. De laatste kilometers bollen we zachtjes door de bossen. De raampjes gaan open, het aroma van de natuur komt ons tegemoet. Tip: breng je laarzen mee als je wil wandelen in dit kwetsbare gebied. Volg de plankenwandelpaden die naar de lavendelheide, de kleine veenbes en het veenmos leiden. De perfecte start van een weekendje weg …


Na dit snuifje natuur rijden we via een tussenstop in Groenlo naar Zutphen. In Groenlo maken we tijd voor een bierdegustatie bij de lokale brouwerij Brouwersnös, dialect voor brouwersnest. Lekker bier, daar niet van, maar wetenswaardig is dat het proeflokaal in de oude directeurswoning van biergigant Grolsch huist. Je kan de brouwerij bezoeken, maar men apprecieert dat je dit vooraf even laat weten.

Volgende halte: Zutphen, een van de twee Hanzesteden op ons traject. Trek voldoende tijd uit en zet de auto aan de kant als je ten volle wil genieten van de kleurrijke steegjes, hofjes en kleine straatjes met hun boetiekjes en monumentale panden. Maak een wandeling door de binnenstad en langs de IJssel, huur een fiets of laat je rondleiden op het water. Vanuit elke hoek ligt de torenstad er fotogeniek bij.


Minder dan 100 inwoners

Van Zutphen gaat het richting Bronkhorst, naar verluidt de kleinste gemeente van Nederland. Of is het een stad? Ter plaatse vertelt men ons dat die paar straatjes wel degelijk stadsrechten hebben. Volgens die argumentatie is Bronkhorst dus een stad. Nochtans wonen er minder dan 100 mensen en op de Joodse begraafplaats tellen we slechts 17 zerken.


Na ons terrasbezoek in Bronkhorst stellen we onze gps in op Doesburg, eveneens een Hanzestad aan de IJssel. Nauwelijks 20 minuten later lopen we door het historische hart van de stad. Een rondwandeling is net als in Zutphen een echte must. Auto aan de kant dus, en neem je tijd. Tijdens onze wandeling kunnen we ons nog net bedwingen om de Martinikerk te beklimmen. Hoogtevrees houdt ondergetekende met beide voetjes op de grond, maar een smakelijk alternatief lonkt: Doesburgsche mosterd. Want je kan niet met lege handen naar huis, toch?


Belgische street artist

We eindigen ons traject waar we gestart zijn: in Doetinchem. Hier laten we ons verleiden om een deel van de Silo Art Tour te bezichtigen. Die brengt ons tot (ver) buiten de stad, maar relatief dicht bij het hotel bevindt zich een van de mooiste en meest imposante werken van de kunstroute. Een werk van een Belgische street artist nog wel.

Achterhoek
Een werk van de Belgische street artist Bart Smeets in de Silo Art Tour.


Bart Smeets, artiestennaam Smates, nam het bedrijfspand van Partner in Pet Food onder handen en schilderde er geheel toepasselijk een reusachtige hond op. De route leidt je naar nog meer kunstwerken, en de meest relaxte manier om die te bezichtigen, is met de fiets. Dat klinkt als een uitnodiging om in de lente nog eens terug te keren naar deze mooie plek. Check!

Op onze website vind je nog meer ideeën voor uitstapjes.


Ga zonder zorgen de weg op

Een probleem onderweg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen jou dag en nacht, overal in België en zelfs binnen een straal van 100 km buiten onze grenzen!

Voor dekking in heel Europa (uitgezonderd België), check ons Go Europa-pakket voor technische bijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …