Bachten de Kupe, een vergeten stukje Westhoek

Image
Image

Bachten de Kupe, een vergeten stukje Westhoek

We trekken richting Belgische kust, en meer bepaald naar een stukje Westhoek dat vaak over het hoofd wordt gezien. Welkom in het authentieke Bachten de Kupe, een regio opgetrokken uit pittoreske dorpjes en polderlandschappen.


De naam ‘Bachten de Kupe’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Vrij vertaald betekent dit ‘achter de kuip’, en met die ‘kuip’ wordt verwezen naar de IJzer. Verder wordt de regio ook nog begrensd door de Belgische kust en de grens met Frankrijk.

Veurne
De Steengracht in Veurne. | © Johannes Vande Voorde


Deze route van 45 à 50 km vertrekt in Veurne en eindigt in De Panne. Ga de weg op met je voertuig, geef je ogen goed de kost en beantwoord onderweg de vragen van onze quiz.


1. Vertrekpunt: het stadscentrum van Veurne

Veurne is een van de belangrijkste monumentensteden in de Westhoek en laat zich het makkelijkst te voet ontdekken. De stadswandelroute start op de Grote Markt en kronkelt via gezellige straatjes en steegjes langs het mooiste erfgoed. Je weg vinden is makkelijk: volg de circa 120 metalen klinknagels langs het 4,6 kilometer lange traject, en Veurne heeft daarna geen geheimen meer voor jou.


Hoogtepunt van de wandeling, letterlijk en figuurlijk, is de Sint-Niklaastoren. De weg naar boven is 214 treden lang, maar de beloning is een spectaculair 360° panoramisch uitzicht over de stad en haar omgeving. Bij helder weer kan je de zee zien, en ook de IJzertoren in Diksmuide en zelfs het 104 meter hoge Europacentrum in Oostende. Tijdens de klim krijg je uitleg over de geschiedenis van de toren en loop je vlak langs de klokken van de beiaard. Hoogtevrees? Geniet dan op begane grond van het uitzicht op het grote scherm. De toegang is gratis.


Andere bezienswaardigheden zijn het Belfort (niet toegankelijk voor het publiek), dat deel uitmaakt van het Landshuis, het Spaans Paviljoen en de oude Vleeshalle, die je enkel kan bezoeken tijdens tentoonstellingen.

Wil je een woordje uitleg bij de bezienswaardigheden? Vraag dan bij Visit Veurne op de Grote Markt de meertalige brochure ‘Stadswandelroute’ (4 euro).

De gratis vouwkaart ‘Route d’Amour’ volgt een parcours van 50 km langs landelijke wegen. Vraag ernaar in het kantoor van Visit Veurne.


2. Molens en pittoreske dorpjes

Vanuit het centrum van Veurne voert onze route ons langs een opeenvolging van kleine pittoreske dorpjes. We richten onze gps op het Bakkerijmuseum en vervolgens op de dorpjes Booitshoeke, Avekapelle, Zoutenaaie, Eggewaartskappelle, Steenkerke, Vinkem en Wulveringem. Elk dorpje telt amper een paar honderd inwoners, en in Zoutenaaie zijn het er zelfs minder dan 20.


Frappant onderweg zijn de vele molens, al dan niet met wieken. Het eerste exemplaar prijkt naast het Bakkerijmuseum, net buiten het centrum van Veurne. Het molentje luistert naar de naam ‘Duveltje der Nachten’ en verwijst naar de nachtelijke activiteiten van de molenaar. De molen stond oorspronkelijk ergens anders en maalt al lang niet meer, maar vormt een coherent geheel met het gebouw ernaast: het Bakkerijmuseum.

In dat Bakkerijmuseum vind je de grootste collectie bakerfgoed van België. Waar komen de cuberdons vandaan, hoe maak je speculaas of consumptie-ijs, wat is een fondantkanon, hoe zag een suikerbakkerij er vroeger uit? Na je bezoek kan je in het museumcafé nog wat nagenieten bij een portie huisgebak of – als Bob meereist – een streekbiertje.


3. Kasteel Beauvoorde

Het dorpje Beauvoorde is in de regio een toeristisch begrip. Beauvoorde bestaat uit Wulveringem en Vinkem, twee dorpjes vlak naast elkaar. Om die reden telt de bescheiden fusiegemeente twee kerken, waarvan die van Vinkem als tentoonstellingsruimte is ingericht.

Dé blikvanger is echter Kasteel Beauvoorde, een kasteel met een bijzondere geschiedenis. Het zou gebouwd zijn in de 12de eeuw en onderging rond 1600 een complete transformatie. Lange tijd was het eigendom van de familie de Bryarde en in 1875 kwam het in handen van de excentrieke edelman Arthur Merghelynck. Hij liet het prompt verbouwen in 17de-eeuwse stijl, maar deinsde er niet voor terug om in het interieur echte meubels met nep te combineren. Reserveer je bezoek op voorhand.


Je kan ook genieten van het Frans-Engels kasteelpark dat er nog altijd bijligt zoals Merghelynck het liet aanleggen. Vandaag tref je er een terras aan en een winkeltje met streekproducten. Biologische sapjes en honing uit de boomgaard van het kasteel bijvoorbeeld, maar ook patés en confituren uit de streek. Er staan ook streekbieren in de rekken, waaronder het eigen kasteelbier, en er is wijn verkrijgbaar uit een nabijgelegen wijndomein.


3. De Panne en het Westhoekreservaat

Vanaf Beauvoorde rijden we via rustige wegen richting Adinkerke en vervolgens naar De Panne, onze laatste halte.


Uiteraard maakt het kenmerkende brede strand van De Panne deel uit van de natuurpracht, maar de kustgemeente kan ook uitpakken met het oudste Vlaamse natuurreservaat: het Westhoekreservaat. Het is ruim 340 hectare groot en voorzien van goed aangeduide wandelpaden. Uniek is het Grenspad dat, zoals de naam suggereert, langs en op de grens met Frankrijk ligt. Je kan het pad bereiken via het reservaat, maar je kan ook starten vanop het strand.


Los van het reservaat tref je hier ook aantrekkelijke bos- en duingebieden aan, samen goed voor nog eens 400 hectare puur natuur. Bij elkaar opgeteld is dat liefst 740 hectare, waarmee dit het grootste natuurgebied is van de Belgische kust. Voor wie graag wat houvast heeft tijdens het wandelen: bij Toerisme De Panne (Zeelaan 21) kan je een gratis wandelplan ophalen.

Op zoek naar een streepje uitleg en documentatie? Bezoek dan het vernieuwde bezoekerscentrum Duinpanne. Het ligt verscholen op het kruispunt van een gevarieerd wandelparadijs: in de Oosthoekduinen, vlakbij het Calmeynbos en het Westhoekreservaat


Ga in Duinpanne zeker eens kijken in het Noordzeeaquarium en laat de kleinsten los op de aquariumraadseltjes en -zoekkaarten. De interactieve expo ‘Sea Change’ benadert zes actuele thema’s in evenveel aparte ruimtes. Denk daarbij aan biodiversiteit, de problematiek van vervuiling enzovoort.

Uiteraard kan je in De Panne niet om het beroemde strand heen. Het is een van de breedste van onze kust en wordt niet gecompartimenteerd door golfbrekers. Dat maakt de vlakke zandstrook ideaal voor sommige strandsporten, zoals het spectaculaire zeilwagenrijden. Zelf eens proberen? Boek een initiatie bij de Royal Sand Yacht Club.

Ook eigen aan de kuststrook in De Panne is dat de horeca op de zeedijk op gelijke hoogte ligt met het strand. Ideaal voor families die een terrasje ambiëren en tegelijk hun ravottende kroost in het oog willen houden.


En last but not least: de Dumontwijk. Een absolute aanrader, want deze villawijk toont het mooiste van onze kustarchitectuur. Sterker nog, het is een staalkaart van de bouwstijlen die elkaar opvolgden vanaf het einde van 19de eeuw tot de periode net na de Tweede Wereldoorlog. De Dumontwijk was de eerste uiting van urbanisatie van de kustgemeente en werd in goede banen geleid door de architecten Albert Dumont en zijn zoon Alexis.


Art-nouveauhotel

Wie in deze historische wijk zoekt naar een plek om te overnachten, kan C-Hotels Continental overwegen. Het gebouw, een ontwerp van vader en zoon Dumont, stond ruim 50 jaar leeg, maar kreeg in 2019 zijn oorspronkelijke functie terug, onder de vleugels van de C-Hotels Group.

De fraaie gevel refereert duidelijk aan art nouveau, maar de eigenaar koos voor het interieur voor een warme interpratie van de architectuurstijl. Het gezinsvriendelijke hotel bevindt zich aan de rand van de Dumontwijk, wat betekent dat zowel het bruisende hart van De Panne als het strand vlakbij zijn.


Op onze website vind je nog veel meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de regio met de auto en/of de fiets?

Bij pech onderweg komen onze wegenwachters je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.