Image

De mooiste plekjes van het Waasland kan je best te voet of met de fiets ontdekken. Volg onze route.


Het Waasland, gelegen tussen Antwerpen, Gent en de Nederlandse grens, bestrijkt verschillende gemeenten, elk met hun eigen toeristische charme. Een topbestemming voor liefhebbers van een kort verblijf. Van Sint-Niklaas via Doel tot Temse, er valt altijd wel iets te ontdekken.

Wij doorkruisten het Waasland met de auto en de moto, maar om de meest idyllische plekjes van de regio te ontdekken, gaat er niets boven wandelen, fietsen of varen. De mooiste fietsroutes vind je op de officiële website van het Waasland.

Opgelet, want onze route is meer dan 135 km lang! Je zal dus moeten kiezen: ofwel maak je er een meerdaags verblijf van, ofwel beperk je je tot een deel van het traject. Onderweg kan je de vragen van onze quiz beantwooren.

Het toeristisch aanbod van het Land van Waas is bijzonder uitgebreid. Je leest er alles over in het gratis magazine ‘Waasland’, uitgegeven door de Dienst voor Toerisme. Het wordt gratis bij jou thuisbezorgd.


1. Vertrekpunt: Sint-Niklaas

Sint-Niklaas heeft heel wat te bieden. De officieuze hoofdstad van het Waasland is beroemd om zijn Grote Markt, maar da’s lang niet alles. Toerisme Waasland stippelde een stadswandeling uit van 5 km, die start op de Grote Markt en vervolgens alle andere hoogtepunten aan elkaar knoopt.


Bewonder onderweg de fraaie art-decogevels, bezoek het SteM (Stedelijk Museum Zwijgershoek) en het vlakbij gelegen Mercatormuseum (tijdelijk gesloten - weer open in 2025), of ga gezellig winkelen en daarna uitrusten in het stadspark Romain De Vidts.


2. Van Temse naar Bazel: slikken en schorren

De volgende haltes op onze route zijn Temse en Kruibeke, met daar tussenin de fotogenieke gemeente Bazel. Hier aan de Schelde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Het landschap, getekend door slikken en schorren, trekt een bijzonder gevarieerde fauna aan. De beste manier om het van dichtbij te ontdekken, is per fiets of te voet. Wat je zeker eens moet proberen, te voet of met de fiets, is de Waterbus richting Antwerpen.


3. De zeesluis in Kallo

Wie in het Waasland wil blijven zonder het wegverkeer te trotseren, kan halt houden in Zwijndrecht, Kallosluis en Liefkenshoek. Met name de laatste twee zijn plaatsen die je echt gezien moet hebben. De zeesluis in Kallo is een indrukwekkend bouwwerk, waar je schepen van gigantische afmetingen voorbij ziet varen.


Het contrast met de erfgoedparel Fort Liefkenshoek kan niet groter zijn. Stop als je tijd hebt zeker aan het bezoekerscentrum, voor een interactieve ervaring. De toegang is gratis.


4. Van Doel tot aan de grens: uniek natuurpark

Net voorbij Kallo kom je in het verlaten Doel, dat ondanks zijn historische leegloop toeristen blijft aantrekken. Als je hier nog nooit geweest bent, dwaal dan zeker even rond door de desolate straten. Een kiekje dat het altijd goed doet op Instagram is de oude windmolen op de kaai, met de koeltorens van de kerncentrale als achtergrond.


Vanuit Doel sta je in een wip in Prosperpolder, de voorbode van het unieke natuurpark dat op en over de Nederlandse grens gedrapeerd ligt: Het Verdronken Land van Saeftinghe. Wie een plek zoekt om een mooie foto van de Schelde te maken, moet de radartoren in Ouden Doel op. Dorst? Parkeer je fiets of je auto aan Den Angeluus, recht tegenover de kerk van Prosperpolder. Authenticiteit troef, maar ook de openingsuren zijn redelijk … atypisch.

Waasland - Ouden Doel
De radartoren in Ouden Doel. © Johannes Vande Voorde


Hou je van wandelen? Het wandelnetwerk ‘Grenspark Groot Saeftinghe’, dwars door het grootste getijdengebied van Europa, telt 120 km aan paden en brengt jou van De Klinge en de kreken van Kieldrecht over de Prosper- en Hedwigepolder tot in Doel en Verrebroek. Tip: breng goed ingelopen wandelschoenen mee die tegen een stootje kunnen, want de wandelpaden zijn grotendeels onverhard.


5. Kemzeke: museum voor moderne kunst

Waasland - Verbeke Foundation
Andries Botha: You can buy my heart and my soul, 2006. Verbeke Foundation. © Johannes Vande Voorde


Het vervolg van onze route flirt met de landsgrens, tot aan de Verbeke Foundation in Kemzeke. Dit museum voor moderne kunst is een heus buitenbeentje in het Belgische culturele landschap en een echte aanrader. Geen voeling met moderne kunst? Misschien dat de levensgrote kudde houten olifanten langs de weg jou alsnog op andere gedachten brengt.


6. De polders en de Peddelroute

De volgende plek om de auto of de fiets aan de kant te zetten, is Moerbeke, waar de Durme, de Moervaart, de Zuidlede en het Kanaal van Stekene samenkomen. Voor een uniek perspectief op de regio moet je dan ook het water op: kajakken, kanoën, ‘suppen’, noem maar op.

De vergezichten over de polders, de vele waterpartijen en vooral de rust zijn een verademing voor wie wil ontsnappen aan de hectiek van de dag. Probeer de Peddelroute, en laat je meevoeren op het grillige water van de Durme, de Moervaart, de Zuidlede en het Kanaal van Stekene. Je kan ook een boot huren bij Sloep-Rent in Temse of Meersland in Lokeren.

Ons traject volgt vervolgens zoveel mogelijk de meanderende Durme tot in Lokeren. Wie in de natuur wil blijven rondhangen, kan naar natuurreservaat de Molsbroek. Hier zijn de wandelpaden wel verhard. De wandeldijk is zo’n 4,5 km lang en ligt nét buiten het centrum van Lokeren (20 minuutjes wandelen vanaf het treinstation).


Verderop langs de Durme zijn er nog meer plaatsen waar je de beentjes kan strekken: de Durmemeersen, de Oude Durme in Waasmunster en de broeken, slikken en schorren in Hamme. Hier bevindt zich trouwens een van de mooiste bruggen over de Durme: de Mirabrug. Verder stroomafwaarts, op het punt waar de Durme langzaam in de Schelde vloeit (Tielrode), zijn de getijden sterk (peilverschillen tot 8 meter). Wat ervoor zorgt dat het landschap er telkens anders uitziet.


Goed om te weten
: de mooiste plekjes zijn enkel per fiets of te voet bereikbaar. Tip: in Tielrode brengt een veerboot jou gratis en in minder dan een minuut naar de schorren aan de overkant.


7. De Scheldebrug

Het laatste deel van onze route brengt ons naar Temse. Om in schoonheid af te sluiten, installeren we ons op een van de terrasjes op de Wilfordkaai. Met zicht op de Schelde en de Scheldebrug.

De brug is een oorspronkelijk ontwerp van Gustave Eiffel. Wie houdt van de stijl van de Franse ingenieur, kan het werk een paar honderd meter verderop vanuit een andere hoek bekijken. Want vanaf de terrasjes is enkel de nieuwe brug te zien die naast de oude gebouwd werd (2009). Hoe dan ook: met 374 meter is ze de langste brug over het water in ons land.

Elders op onze website vind je nog meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de regio met de auto of met de fiets?

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.