Pech op de snelweg? Extra uitkijken!

Image
F.A.S.T. op snelweg
Image
F.A.S.T. op snelweg

Pech op de snelweg? Extra uitkijken!

Pech hebben op de snelweg is niet alleen bijzonder onprettig, het is ook erg gevaarlijk omwille van het drukke en snel rijdende verkeer. En dus hebben overheden en wegbeheerders werk gemaakt van een snelle interventiedienst, speciaal voor de snelwegen, die binnen de 20 minuten (in Vlaanderen) of 25 minuten (in Wallonië) ter plaatse is om jouw voertuig naar een veilige plek te slepen. Maar wat te doen wanneer je al een bijstandsproduct van Touring hebt? Dat leggen we je haarfijn uit ...


Pech op de snelweg in Vlaanderen

Krijg je in Vlaanderen te maken met autopech of een ongeval op een snelweg of ringweg? Breng dan eerst jezelf in veiligheid en contacteer onmiddellijk de hulpdiensten via het noodnummer 101 of 112. Zij sturen een takelvoertuig van de F.A.S.T.-dienst ter plaatse. F.A.S.T. staat voor ‘Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst’.

Deze snelle interventiedienst moet binnen de 20 minuten na de oproep ter plaatse zijn en moet het incident beveiligen met een signalisatievoertuig om het voertuig veilig te kunnen takelen. Voor deze takeling en beveiliging wordt gewerkt met door de overheid vastgelegde tarieven, maar die kunnen snel oplopen.

Daarom is het belangrijk om van F.A.S.T. te eisen dat ze jou en je voertuig enkel naar de dichtstbijzijnde veilige plek brengen. Dat kan bij de eerste afrit zijn, of op een snelwegparking bijvoorbeeld. Vanaf daar contacteer je Touring en dan nemen wij het over, binnen de voorwaarden van je bijstandscontract.

Belangrijk: laat je voertuig niet door de F.A.S.T.-dienst tot bij je thuis of tot bij je garage slepen, want voor je het weet betaal je je blauw.


Pech op de snelweg in Wallonië

Wie in Wallonië met autopech te maken krijgt op de snelweg, op ringwegen en op de belangrijkste gewestwegen, moet onmiddellijk het noodnummer 112 contacteren. Maar eerst breng je jezelf en de andere inzittenden in veiligheid achter de vangrail.

Aan de hand van je nummerplaat – of door aan te geven dat je klant bent van Touring – weet de noodcentrale meteen dat je een Touring-bijstandsproduct hebt onderschreven en zal ze zo snel mogelijk een erkende takeldienst sturen.

In Wallonië wordt gewerkt met vaste tarieven. Van maandag tot vrijdag van 7 tot 19 uur kost een interventie je 196 euro, ‘s nachts en op feestdagen betaal je 294 euro. Hieronder ontdek je of Touring die kosten geheel of gedeeltelijk voor zijn rekening neemt.


Touring komt tussen in de sleepkosten

In de meeste bijstandsproducten van Touring is een tussenkomst tot 250 euro voorzien voor takeling op de snelweg door derden. Let op: dat geldt niet automatisch voor onze bijstandsverzekering Touring Go. Om ook bij Touring Go onder andere van een tussenkomst tot 250 euro te genieten in geval van sleping door derden op de snelweg, dien je er de optie ‘uitgebreide sleping’ bij te nemen.


Goed om te weten

  • Probeer om bij pech of een ongeval op de snelweg het voertuig tot stilstand te brengen op de meest veilige plek. Dat zal in de praktijk vaak de pechstrook zijn. Als je kan doorrijden tot een snelwegparking of een vluchthaven, dan is dat natuurlijk nog beter.
  • Breng jezelf en de andere inzittenden van het voertuig in veiligheid. Neem plaats achter de vangrail op een veilige afstand van het voertuig. Draag ook allemaal een fluohesje dat je verplicht aan boord van het voertuig moet hebben. Duid de aanwezigheid van het voertuig aan met de gevarendriehoek.
  • Neem contact op met de hulpdiensten, via het nummer 112 in Wallonië en via het nummer 101 of 112 in Vlaanderen.
  • Word je in Vlaanderen door een F.A.S.T.-voertuig getakeld, laat de takeling dan enkel gebeuren tot de dichtstbijzijnde veilige plek. Verwittig daar je bijstandsverlener Touring, zodat onze wegenwachters jou kunnen komen verderhelpen.
  • Opgelet: op gewone wegen is het verboden om bij panne het nummer 112 te bellen. Daar mag het alleen bij een ongeval.