In tijden van Covid-19 is Google Earth dé manier om virtueel de wereld rond te trekken en eventueel je volgende vakantie tot in de puntjes voor te bereiden.
Je hebt het wellicht al eens geprobeerd. Namelijk in Google Maps inzoomen tot op straatniveau en vervolgens met de pijltjes door onbekende landschappen en steden wandelen. Echter, het is veel leuker om dit te doen in Google Earth.
Stap 1: installeer Google Chrome
Voor je Google Earth opstart, zorg je ervoor dat je Google Chrome als webbrowser gebruikt. In de meeste andere webbrowsers (Safari, Firefox, etc.) werkt Google Earth namelijk niet optimaal. Je kunt Chrome hier downloaden.
Stap 2: start Google Earth op
Vervolgens surf je naar de Google Earth website en klik je op 'Earth starten' om je reis om de wereld aan te vatten.
Als de wereldbol in zicht is, kun je met de + en - (onderaan rechts in beeld) inzoomen op de Aarde. Hoe verder je inzoomt, hoe meer informatie je zult te zien krijgen. In eerste instantie zul je de werelddelen zien, daarna komen de contouren en de namen van de landen en vervolgens de steden.
Je kunt daarna nog verder inzoomen, zelfs tot op straatniveau maar wie de wereld snel en efficiënt wil ontdekken, kan dat ook op andere manieren doen.
Stap 3: met één klik op citytrip
Als je inzoomt tot op het niveau dat je de de namen van grote steden ziet, volstaat het om de naam van de stad die je wil bezoeken, aan te klikken. Je zult zien dat er na het aanklikken meteen bovenaan rechts in beeld bijkomende informatie over de stad verschijnt.
Je zult daar ook een icoontje zien dat eruit ziet als een papieren vliegtuigje (in een blauwe bol). Als je op dat icoontje klikt, zal je automatisch naar het centrum van de stad worden 'gevlogen'.
Vervolgens kun je om de stad heenvliegen als je de 3D-knop (onderaan rechts) aanklikt. Je zult zien dat het perspectief verandert en dat je langzaam om de stad heen vliegt.
Het mooie van Google Earth is dat je vervolgens met de pijltjes nòg dieper kunt inzoomen tot je op een bepaald moment de stad voor jou ziet opdoemen in drie dimensies.
In Google Earth sta je op een mum van tijd aan het Atomium of het Koning Boudewijnstadion.

In Google Earth sta je op een mum van tijd aan het Atomium of het Koning Boudewijnstadion.
Stap 4: toeristische informatie opvragen
Eenmaal je op stadsniveau ronddwaalt, zul je hier en daar de namen van bezienswaardigheden zien opduiken. Het volstaat om erop te klikken, om meer informatie te krijgen zoals een woordje uitleg en foto's.
Stap 5: snel bestemmingen opzoeken
Gewoon de wereld afschuimen is in tijden van corona leuk tijdverdrijf, maar misschien weet je exact waar je heen wil? Klik in dat geval op het vergrootglas (links in de zwarte zijbalk bovenaan) en de typ de naam van je bestemming in. Google Earth brengt jou dan tot op een paar honderd kilometer boven jouw bestemming. De rest is intussen gekend: inzoomen , de 3D-knop aanklikken en op ontdekking gaan!
1000 duizelingwekkende landschappen ter inspiratie!

Yellowstone National Park vanuit de lucht. Foto: Google Earth.
Het is vermoedelijk niet nodig om suggesties te doen voor je volgende citytrip, maar misschien kunnen we jou verleiden met dit lijstje minder voor de hand liggende bestemmingen. Check de 1000 mooiste landschappen in Google Earth.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.