Reizen met het vliegtuig: opgelet met elektronische apparaten

01/03/2019
appareils électriques / elekronische apparaten

Door Lise Leroy

Neem je binnenkort het vliegtuig? Check dan voor je je elektronische apparatuur in je koffer stopt of je deze wel mag meenemen.

Je weet ongetwijfeld dat je je smartphone of laptop bij je mag hebben in het vliegtuig, op voorwaarde dat je ze in vliegtuigstand zet. Maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn om bepaalde elektronische apparaten te vervoeren? De batterijen in onze smartphones en laptops kunnen door een kortsluiting of wanneer ze niet goed werken vuur vatten. Daarom is het vervoer van deze toestellen strikt gereglementeerd.

 

Batterijen: een gevaar in de bagageruimte?

Als je elektrische toestellen in je koffers stopt die in het bagageruim gaan, moet je die altijd uitzetten. Heb je toestellen die op een lithiumbatterij werken? Opgelet met het vermogen:

  • Je mag lithiumbatterijen vervoeren met een vermogen van 100 Wh of lager (of die 2 gram lithium of minder bevatten).
  • Als je batterij in je toestel is ingebouwd en tot 160 Wh gaat (of 8 g lithium), moet je hiervoor toestemming vragen aan de luchtvaartmaatschappij.

Bereken het aantal wattuur (Wh) door de ampère-uren (Ah) te vermenigvuldigen met de spanning van je batterij. Pak je apparaten zorgvuldig in om ze tegen schokken te beschermen. Lithiumbatterijen kunnen immers in band schieten als ze beschadigd raken of slecht werken.

 

 

Stop je externe batterij in je handbagage

Externe batterijen (powerbanks) die je bijvoorbeeld gebruikt om je smartphone eender waar op te laden mogen mee in de cabine, maar niet in het bagageruim. Bovendien moet je ze heel voorzichtig vervoeren. Je dient ze in een specifieke houder te plaatsen en de contactpunten van de batterij af te plakken met tape.

 

 

Hoe vervoer je een elektronische sigaret?

De e-sigaret, vaporizers en andere soortgelijke toestellen stop je nooit in je koffer. Opgelet: je mag deze niet in het vliegtuig gebruiken! Je mag ook de navulvloeistof met je meenemen zolang dit voldoet aan de voorschriften voor het vervoer van vloeistoffen in de cabine: minder dan 100 ml in een gesloten zakje van maximaal 1 liter.

 

 

Laad je apparaten voldoende op... Om door de douane te kunnen

Bij aankomst moet je in sommige landen zoals de VS, Canada en het VK je opgeladen elektronische toestellen kunnen voorleggen. Deze worden namelijk extra gecontroleerd, dus moet je ervoor zorgen dat je ze kunt aanzetten.

Lise Leroy

Lise Leroy

Junior copywriter Lise Leroy geeft haar visie op mobiliteit en verkeersveiligheid vanuit haar visie als ‘millennial’. Zij profiteert ook openlijk van de artikels over de wegcode om zich zo voor te bereiden op haar rijexamen.

Ook door Lise Leroy: Visum: informeer je goed voor je vertrekt! | Vliegreizen: wat moet je doen als je bagage zoekraakt? | Hou afstand van vrachtwagens | Waar Nieuwjaar vieren in Europa? | Hoe in alle veiligheid van de feesten genieten? | Meer info...

Verwante inhoud