Wie het niet zo begrepen heeft op eenvoudige dingen, zal wellicht oog hebben voor de nieuwste van Kawasaki. De Z H2 is niet bepaald een basic motor. Hij heeft 200 pk, een supercharger en is van voor tot achter volgepropt met de allernieuwste elektronica en gadgets. En toch … Toch ziet Kawasaki een markt voor een extra uitgeruste versie van die in basis al krankzinnige Z H2. En zo kwam de Z H2 SE tot leven.

Big Daddy
De upgrades op het SE-model omvatten een elektronische vering en Brembo Stylema-remmen. Dat is alles? Ja. Om te beginnen kunnen we al niet veel extra opties verzinnen die nog nuttig zijn op de naked bike. Daarbij maken een elektronische vering en betere remmen een wereld van verschil. Op iedere motor trouwens. De Z H2 SE wordt op die manier meteen gebombardeerd tot Big Daddy van het Kawasaki Z-gamma. En zo ziet de imposante verschijning er ook uit.

Rustige start
De supercharger viercilinder kenden we al, maar het blijft een beleving vol plezier om hem onder je billen aan het werk te voelen en horen. 200 pk verveelt nooit, het typische geluid van de supercharger tijdens onze testrit ook niet. Het starten van de vier-in-lijn verloopt meteen agressief en je merkt dat er een beest van een blok op benzine en lucht ligt te wachten. We beginnen de rit kalmpjes aan over rotondes, langs polderwegen, autostrades en hobbelige asfaltweggetjes om de Z H2 SE wat beter te leren kennen.

Redelijk relax
De zithouding is meteen goed, tot zelfs comfortabel. We kunnen ons perfect voorstellen om de Z H2 SE ook voor langere afstanden te gebruiken. Het motorblok blinkt bij lage toeren uit in koppel, voor een onwaarschijnlijke soepelheid en lineariteit. Bedankt, supercharger. In hoge toeren en bij volgas – als je durft tenminste – schreeuwt hij het uit als een voetballer die in de 16 meter een tikje krijgt. Vasthouden aan het stuur met alle kracht in je armen, dat is de enige wijze raad die we je kunnen geven.

Vlot sturen
Rijdend op de Nederlandse autosnelweg - heerrrrrlijk asfalt trouwens - mag je je nog wat harder vastgrijpen aan het stuur, door het gebrek aan windbescherming. Maar dat is eigen aan naked bikes en dus zeker geen negatieve kritiek. Het optionele flyscreen biedt wat meer bescherming. Eenmaal van de autosnelweg en op kleinere wegen valt het op hoe soepel de Z H2 SE zich laat rijden. Zeker in dorpjes kan je hem makkelijk manoeuvreren. De combinatie met de stijfheid van het chassis aan hoge snelheid is indrukwekkend.

Rem je rot
Tot zover wat we eigenlijk al allemaal wisten van de normale Z H2. Op de SE zitten niet alleen de Brembo Stylema-remklauwen, maar ook een Brembo-hoofdremcilinder en stalen remleidingen. Als je daar nog niet tijdig mee kan afremmen, dan is er iets mis met je remtechniek (of met je gewicht …). Los van het harde, sportieve remmen, zijn de Brembo’s ook heel doseerbaar. Je kan de remkracht mooi verdelen en het aangrijpen gebeurt zoals het op iedere motor zou moeten zijn.

Elektronisch vangnet
De elektronisch gestuurde ophanging is eigenlijk de reden waarom je voor de SE zou kiezen. Die maakt in de Rain-modus gebruik van Skyhook-technologie. Skyhook is een algoritme dat vooral goed werkt bij lagere snelheden en rustig rijden. In de overige modi is er een ander type sturing van de elektronische ophanging, waarbij je kan kiezen uit drie hardheden die gelinkt zijn aan de rijmodus: Sport, Road en Rider. In de praktijk vertaalt zich dat in een vering die qua hardheid duidelijk verschilt afhankelijk van de gekozen rijmodus en nergens echte steken laat vallen.

Duivel of engel?
De Z H2 is op zich al een nicheproduct. De Z H2 SE doet daar nog een schepje bovenop, met goede en vooral nuttige upgrades. Het is een machine die aan de top van de naked bike-keten wil vertoeven en ook vastbesloten is daar een tijdje te blijven . Ondanks de extreme cijfers die de motor laat optekenen, valt hij op door zijn gebruiksvriendelijkheid bij lage snelheden en het opvallende comfort. Altijd een duivel, soms ook een vleugje engelachtig. Of is het omgekeerd?

Meer info over de 2021 Kawasaki Z H2 SE vind je op Kawasaki.be en op motorprijzen.be.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.