BMW heeft zijn zescilinder familie vernieuwd. En als er één motormerk kan bogen op ervaring met zespitters, dan is het wel de fabriek in Beieren. De nieuwe K 1600 familie is daar getuige van.

Vier versies van de BMW K 1600
BMW verfriste kort voor de jaarwisseling z’n reisgerichte vlaggenschip, de K 1600, in zijn vier versies. Naast een Euro5-badge kreeg de hele familie ook een nieuw elektronisch motormanagementsysteem, een gigantisch 10,25-inch tft-scherm, de nieuwe generatie ESA-vering, (adaptieve) ledverlichting, … Genoeg updates om een selectie journalisten richting Malaga te verschepen om de nieuwe oppertoerder aan de tandwielen te voelen.
Er zijn dus vier versies van de 2022 BMW K 1600. Op de GTL en de Grand America – respectievelijk de overtreffende trap van de GT en de B – is ook de audio-installatie standaard en volledig nieuw. Maar eigenlijk zit de beste d(r)eun op elke versie verscholen achter de startknop. Eens je daarop gedrukt hebt, volgt er een symfonie van motorgeroffel, rollende banden en een lichte windruis. Want het scherm beschermt erg goed. En een vlot bedienbaar elektronicapakket laat je toe de motor helemaal op je wensen af te stellen.

BMW K 1600: altijd zes cilinders
De nauwe band tussen de vier- en tweewielerafdeling van BMW heeft de Motorrad-tak allerminst windeieren gelegd. Deze zespitter is niet alleen Euro5-conform, hij heeft ook aan kracht gewonnen. Zo haalt de zes-in-lijn nu 180 in plaats van 175 Nm bij 5.250 tpm én perst het blok er nog altijd 160 pk uit. Die paarden worden overigens 1.000 toeren eerder de stal uit gezweept.

Elektronica
Samen met de nieuwe stempel in zijn paspoort, rolt elke K 1600 nu ook de fabriek uit met MSR (een systeem dat voorkomt dat het wiel blokkeert bij abrupt afschakelen). Verder is er een verbeterde versie van BMW’s Dynamic ESA – die de demping aanpast naargelang de rijmodus en belading – adaptieve ledverlichting, en het 10,25-inch tft-scherm met connectiviteitsmogelijkheden dat je nog kan kennen van op de meest recente RT. Connectiviteit betekent ook dat je mobieltje best in de buurt kan zijn; daarvoor hebben de Duitsers een waterdicht, verlucht opbergvak met een usb-laadpunt voorzien, bovenop het dashboard en veilig verborgen achter het windscherm.

Klankkast
Mooi zo. Samen met de indrukwekkende ‘tablet’ voor je neus, komt ook de fenomenale zescilinder tot leven. Had Lynyrd Skynyrd met z’n pas op de versterkers ingezette Simple Man m’n nekhaar al in de juiste richting gestuwd, dan komt het helemaal rechtstaan door het monotone gehuil uit het vooronder. Een korte twist aan het gas, een zware ronk en wat naverbranding in de pot, en ook de pels op m’n armen moet eraan geloven. Allejezus, wat een soundtrack.

Lichter dan je denkt
Eenmaal aan de rol voelt de K 1600 lang zo zwaar niet meer als bij stapvoets manoeuvreren. Toegegeven, het is even wennen aan de massa in beweging als je stapvoets een helling oprijdt, of ‘m om het eerste rondpunt moet krullen. Maar vanaf de eerste millimeter afrol op de gashendel zoemt de K zo soepel als maar kan van de plaats, laat hij zich met één hand op elke gewenste hellingshoek brengen en vlakt de ESA elke put of bult uit tot een lichte deining. Een quasi instant gevoel van vertrouwen dat je even doet vergeten dat je bijna met een halve ton onderweg bent. Al hou je dat best wel in het achterhoofd. Want hoe verleidelijk het ook is om de BMW K 1600 op te poken; als je iets te voortvarend de bocht in duikt, wil de massa wel nog steeds naar de buitenkant van de bocht. Gelukkig is ook het hele elektronische vangnet van de partij, presteren de remmen uitstekend en komen we nooit echt in de problemen.

Comfortabel
Een korte passage over de snelweg maakte enkele zaken zo klaar als een klontje. Eén: het blok is onvermoeibaar, en heeft overschot aan vermogen en koppel bij elk toerental – waanzinnig hoe hard deze knaap van helemaal onderin tot tegen de begrenzer blijft sleuren. Moeiteloos. Twee: het windscherm is middels een por van je linkerduim traploos en elektrisch te verstellen, én zet je niet enkel gevoelsmatig uit de wind. Er wordt – mede dankzij het brede kuipwerk, uiteraard – een soort windvrije bubbel rond de rijder opgetrokken, waarin je mits wat extra volume perfect naar je radio of afspeellijsten kan luisteren. Ook op het korte, gerookte schermpje van de B en bij 120 km/u trouwens, waarvoor hulde. Tot slot valt ook op hoe stabiel de K blijft. Zelfs als een stevige zeebries ons normaal naar een ander rijvak had getoeterd, geeft deze machine geen krimp. Het voordeel van de massa.

Zo lang je maar wil
Wat je ook doet met deze K 1600 GT (en zijn aanverwanten), het gebeurt in alle comfort en luxe. Afgesneden van de rijwind en met een elektronisch veringpakket dat elke oneffenheid wegfiltert tot een lichte deining. Het gevoel van een bootje op een rustige oceaan: lekker dobberen en genieten van de rust om je heen. Duizenden kilometers aan een stuk, als het moet.
Meer over de 2022 K 1600 GT op de BMW Motorrad website en op motorprijzen.be

Onder het zadel
- Motor: vloeistofgekoelde zes-in-lijn
- Vermogen: 160 pk
- Topsnelheid: +/-250 km/u
- Rijklaar gewicht: vanaf 343 kg
- Zadelhoogte: 810-830 mm
- Verbruik: 6,3 l/100 km
- Prijs: vanaf 27.080 euro
Meest recente artikelen
Koopgids: is de gravelbike een gulden middenweg tussen racefiets en mountainbike?
Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.
Getest: Origine Help, de sportieve elektrische fiets die je meer doet fietsen
Het Noord-Franse merk Origine lanceert de Help als gravelbike met trapondersteuning.
Batterijen van elektrische auto's, duur en fragiel?
Private lease, de budgetvriendelijke oplossing in 10 punten
De compacte modellen van Hyundai
Partnerinfo - Je bent nog niet klaar voor een Plug-in Hybride of volledig elektrische wagen? Geen probleem. Benzinewagens blijven immers ook de komende jaren nog een vaste waarde.
Koga Colmaro Extreme gravelbike getest: veelzijdig en avontuurlijk
Koga heeft een familie van gravelbikes, die luisteren naar de naam Colmaro.