BYD zet zijn ongelooflijke opmars in Europa voort met wat tot nu toe zijn meest geslaagde model lijkt, de Seal. Die gaat zonder blikken of blozen de concurrentie aan met onder meer de Tesla Model 3!

De cijfers die BYD deze zomer bekendmaakte, zijn indrukwekkend. Het in batterijen gespecialiseerde Chinese merk begon pas in 2003 personenwagens te maken. Ondertussen rolden er bij 'Build Your Dreams' echter al meer dan 5 miljoen exemplaren van de band! Ter vergelijking: Tesla is actief sinds 2008 en heeft nu bijna 2 miljoen wagens geproduceerd. Uiteraard biedt de Chinese markt enorme mogelijkheden voor BYD, maar de Europese ambities zijn er niet minder om.
Geslaagd, op enkele details na ...
Wanneer je rond de auto loopt, zie je heel wat leuke designelementen die verwijzen naar de oceaan (Seal betekent dan ook zeehond). Binnenin is de verrassing al even aangenaam, met prima materialen en een zorgvuldige afwerking. De look is zelfs origineler dan die van heel wat Europese concurrenten. Het grote centrale aanraakscherm kan zowel horizontaal als verticaal opgesteld worden.
Horizontaal vonden we zelf makkelijker, onder meer omdat je geen route-informatie hebt op het digitale dashboard en omdat het gedeelde infotainmentscherm maar heel weinig apps ondersteunt. Het infotainmentsysteem is dan ook het grote minpunt van deze Seal. Hoewel het snel is, zijn er vrij veel problemen die opgelost zouden moeten worden.

Onderweg krijgen we een glimlach op ons gezicht. De versie met dubbele motor (één per as) is sportief (in 3,8 seconden van nul naar 100) en efficiënt, maar ook speels, zonder echter gevaarlijk te worden. De verdeling van het vermogen tussen beide elektromotoren is vrij goed geslaagd. Met 530 pk onder de motorkap is dat maar goed ook! Minder geslaagd zijn de rijhulpsystemen: veel te storend en er zijn voortdurend signalen te horen.
Wat het verbruik betreft, wordt voor de achterwielaangedreven versie met één motor (313 pk) een rijbereik van 570 km vooropgesteld. Dankzij de bijzonder aerodynamische vormgeving is het in de praktijk mogelijk om op de snelweg de aangekondigde 16,6 kWh/100 km te benaderen. Qua prijs zit deze Seal met € 47.740 (versie met één motor) in de buurt van die van een Tesla Model 3.
De BYD Seal Design RWD in een notendop
- Motor: elektrisch; 313 pk - 360 Nm
- Aandrijving: op de achterwielen
- Versnellingsbak: automaat, 1 versnelling
- L/b/h (mm): 4800/1875/1460
- Koffervolume (l): 400 + 53 vooraan
- Batterijen (kWh): 82,5
- 0 tot 100 km/u (sec.): 5,9
- Topsnelheid (km/u): 180
- Gem. verbruik (kWh/100 km): 16,6
- Rijbereik (km): 570
- Prijs (€): 47.740
Troeven
- Uitgebreide standaarduitrusting
- Aerodynamische vormgeving
- Algemene prestaties
- Aangenaam interieur
Minpunten
- Infotainmentsysteem
- Te weinig info op het dashboard
- Afstelling rijhulpsystemen
- Imago en beperkt dealernetwerk
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.