Polyvalent inzetbaar, efficiënt en hoogtechnologisch… geen wonder dat de nieuwe trailmodellen hoge ogen gooien in België.
Steeds imposanter en krachtiger beginnen trailmodellen sinds enkele jaren de klassieke toermodellen van de troon te stoten. Ze bieden immers als bonus een opwindend vleugje avontuur.
Veelzijdigheid en doeltreffendheid maken trailmotoren bijzonder aantrekkelijk voor alle doeleinden. Het feit dat ze vrij zwaar zijn, steeds krachtiger worden en ook uitgerust met steeds meer technologie, doet daar niets vanaf. Een vermogen tot 150 pk of zelfs meer is geen uitzondering meer. Het prijskaartje gaat mee de hoogte in...
BMW R 1200 GS
Het summum van de hedendaagse trailmodellen? Dat is zonder twijfel de BMW R 1200 GS, de nieuwste telg in een prestigieuze familie die in 1980 voor het eerst op de markt kwam met de R 80 G/S.
Vóór de 80 G/S was de Yamaha 500 XT een van de meest succesvolle trailmodellen. De komst van de Dakar Rally zorgde echter voor een ommekeer: BMW introduceerde met de 80 G/S immers een boxer-tweecilindermotor van 800 cm3 met cardanaandrijving. Het begin van een legendarische reeks en de rechtstreekse opvolger, de R 1200 GS, is al jaren het best verkopende model van het merk.
Het succes van de SUV's in de autowereld zien we dus ook terug bij de motorfietsen! In tegenstelling tot bepaalde concurrenten doet de R 1200 GS het met een wat rationeler vermogen (125 pk), maar hij hoeft niet onder te doen qua temperament. BMW heeft zijn trailmodellen over een periode van meer dan 35 jaar geoptimaliseerd. Precies daardoor biedt de GS in zijn segment vandaag wellicht het beste evenwicht biedt tussen dynamiek, kracht en geschiktheid voor lange ritten. Het model onderscheidt zich van de concurrentie door zijn Telelever-voorvork, een exclusief systeem van BMW dat vermijdt dat de neus naar beneden duikt bij het remmen.
Zes rijmodi
De jongste versie van de 1200 GS grijpt trots terug naar de oorsprong van het genre door de bestseller aan te bieden in twee afwerkingen: Rallye en Exclusive. De eerste kreeg een meer offroad gerichte look. Terug naar de roots! De GS blijft trouw aan de recente lucht- en oliegekoelde boxer-tweecilindermotor van 125 pk bij 7750 toeren met een maximumkoppel van 125 Nm bij 6500 t/min. Hij biedt zes verschillende rijmodi (van regen- tot enduromodus), tractiecontrole, startassistentie op hellingen, ABS en een elektronisch regelbare vering van de nieuwste generatie (ESA dynamic). Deze ophanging past continu en automatisch de dempingseigenschappen aan de omstandigheden aan en houdt rekening met de rijstijl en het uitgevoerde manoeuvre. Dit is mogelijk dankzij signalen van sensoren die de bewegingen van de ophanging analyseren. Verkrijgbaar vanaf € 15.700.
Het rapport
In België is het segment van de trailmodellen goed voor een derde plek en 12,8% marktaandeel. Met 532 inschrijvingen in ons land in 2015 blijft de R 1200 GS het best verkochte model (een status die in 2016 zal bevestigd worden). Voeg daar de 444 verkochte R 1200 GS Adventures aan toe, de op twee na best verkochte motor, en de dominantie wordt heel duidelijk (maar dan wel enkel op de Belgische markt). Een rechte en comfortabele zitpositie, een goede bescherming en een doeltreffende ophanging: het wondermiddel tegen onze niet bepaald in perfecte staat verkerende wegen?
Image
![]() |
Image
![]() |
Image
![]() |
Image
![]() |
Image
![]() |
||||
Wendbaarheid8/10 |
Gebruik in de stad7/10 |
gebruik op de snelweg9.5/10 |
Verbruik7/10 |
Prijs6/10 |
||||
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.